To pierniczki idealne: można z nich wyciąć dowolne kształty, można zrobić piernikowy domek, piernikowe zawieszki na choinkę, dekorować je w dowolny sposób. Przepis nie jest trudny i jeśli trzymasz się go krok po kroku – gwarantuję, wszystko się uda. To jednocześnie pierniki bardzo smaczne i aromatyczne.
Jak zrobić pierniczki do dekorowania?
Do przygotowania pierniczków najlepiej wykorzystać mąkę typ 650, ale jak dodasz inną mąkę pszenną, też będzie dobrze. Zwróć uwagę na rodzaj miodu: ja zawsze do pierniczków dodaję gryczany. Jest ciemny, więc w połączeniu z kakao sprawia, że pierniczki mają ładny kolor, ma wyrazisty, lekko ostry smak, co sprawia, że pierniczki smakują wyjątkowo.
Zwróć uwagę na jakość przyprawy piernikowej. Ważny jest skład: tanie mieszanki często składają się głównie z cukru, a nierzadko mają w składzie też mąkę.
Ważne: ciasto na te pierniki powinno poleżeć w lodówce. Pieczone od razu też wyjdą, jednak nie są potem tak idealnie równe i ładne. Daj im chociaż noc w lodówce, a najlepiej dzień czy dwa. To oznacza, że przygotowania możesz rozłożyć sobie na kilka dni.
Smarowanie ciastek jajkiem sprawia, że są po wyjęciu z piekarnika błyszczące. Jeśli zamierzasz pokryć je lukrem w całości, możesz tę czynność pominąć. Pierniczki smaruje się przed końcem pieczenia: najlepiej robić to pędzelkiem. Chodzi o to, aby zrobić to w miarę sprawnie i potem dopiec ciastka jeszcze przez 1-2 minuty.
Jeśli chcesz zrobić piernikowe zawieszki i mieć dziurki w pierniczkach, zrób je od razu po upieczeniu, kiedy pierniki są jeszcze gorące. Dziurki można robić drewnianym patyczkiem do szaszłyków (po wystudzeniu pierniczki twardnieją i robienie dziurek nie będzie możliwe).
Przepis: Pierniczki bożonarodzeniowe
Idealne do dekorowania.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 30
- Liczba kalorii
- 161 w każdej porcji
Składniki
składniki do podgrzania:
- 3 jajka
- 250 g cukru pudru
- 100 g miodu
- 50 g masła
składniki do wymieszania:
- 700 g mąki pszennej typ 650
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 1 łyżka kakao
- 30 g przyprawy do piernika
dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówUszykuj składniki do podgrzania: w rondelku rozpuść masło, dodaj miód, cukier i jajka. Wymieszaj wszystko energicznie rózgą. Masa ma być ciepła, ale nie za gorąca, aby jajka się nie ścięły. Pozostałe składniki (mąkę, sodę, kakao i przyprawę) wymieszaj w dużej misce.
- Robienie ciastaDo składników suchych wlej ciepłą masę z rondelka. Zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię i wstaw do lodówki, co najmniej na 12 godzin, a najlepiej na 1-2 dni.
- Pieczenie pierniczkówCiasto dziel na kawałki i rozwałkuj na podsypanym mąką stole. Wykrawaj dowolne kształty i kładź na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Piecz ok. 10-11 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Ok. minuty przed końcem pieczenia, wysuń na chwilę pierniczki i posmaruj je mlekiem rozmąconym z jajkiem.
Gotowe pierniki można przechowywać w szczelnym pojemniku nawet do dwóch miesięcy. Jeśli chcesz je dekorować, najlepiej zrobić to już tuż przed Bożym Narodzeniem.
Jak zmiękczyć pierniczki?
Pierniczki z tego przepisu szybko twardnieją. Można je chrupać twarde, ale można też łatwo zmiękczyć. Aby to zrobić, włóż do pojemnika z pierniczkami jabłko lub kromkę chleba. Wystarczy doba, a będą idealnie mięciutkie.
Czytaj też:
Przepis mojej teściowej na tort orzechowy nie ma sobie równych. Robię go co roku na Boże NarodzenieCzytaj też:
Przepis na mięciutkie pierniczki dostałam od koleżanki. Proste, pyszne, idealne do dekorowania
