Miękkie pierniczki? To nie jest trudne. Ten przepis dostałam rok temu od koleżanki, która poczęstowała mnie swoimi pierniczkami/. Zaskoczyła mnie ich miękkość. Okazało się, że patent jest bardzo prosty, a cały sekret to dodatek kwaśnej śmietany.
Jak zrobić miękkie pierniczki?
Przepis jest łatwy, ale warto zwrócić uwagę na szczegóły. Masło, miód, przyprawę i kakao należy rozpuścić razem w rondelku i dobrze wymieszać. Do pierniczków doskonale nadają się ciemne, wyraziste w smaku miody. Idealny będzie miód gryczany. Może to być także jeden z delikatniejszych miodów, np. wielokwiatowy, ale przełoży się to na smak (będzie delikatniejszy) i kolor pierniczków (będą jaśniejsze).
Zwróć uwagę na jakoś przyprawy piernikowej. Przede wszystkim należy czytać skład na opakowaniu. Niektórzy producenci do mieszanek piernikowych dodają cukier, a nawet mąkę. Wybierz taką mieszankę, która w składzie same przyprawy. Jeśli z kolei lubisz korzenne wypieki, warto spróbować skomponować własną mieszankę takich przypraw.
Pierniczków nie piecze się długo. Przetrzymane dłużej będą twardsze. Jeśli chcesz, aby miały po upieczeniu błyszczącą skórkę, można je na ok. 2 minuty przed wyjęciem z piekarnika posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem (przy pomocy pędzelka).
Przepis: Miękkie pierniczki
Sprawdzony przepis na świąteczne pierniczki.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 60
- Liczba kalorii
- 80 w każdej porcji
Składniki
- 100 g masła
- 120 g miodu
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 1 przyprawa do piernika
- 400 g mąki pszennej
- 120 g cukru pudru
- 80 g śmietany 18%
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób przygotowania
- Rozpuszczanie masłaMasło rozpuść w rondelku razem z miodem, kakao i przyprawą do piernika. Odstaw do przestudzenia. Masa powinna być gładka, bez grudek i lekko ciepła, ale mnie gorąca.
- Zagniatanie ciastaŚmietanę wymieszaj z sodą. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, dodaj do mąki resztę składników: całe jajko, żółtko, maślaną masę i śmietanę z sodą. Zagnieć na gładkie ciasto. Ciasto można zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 20-30 minut.
- Pieczenie pierniczkówRozwałkuj ciasto, wykrawaj dowolne kształty i układaj na blasze. Piecz ok. 9-10 minut w temperaturze 170 stopni.
Gotowe pierniczki wystudź i trzymaj w szczelnie zamykanym pojemniku.
Jak dekorować pierniczki?
Pierniczki z tego przepisu można dekorować w dowolny sposób. Do precyzyjnych dekoracji najlepiej użyć lukru królewskiego, który jest robiony na bazie cukru pudru i białka jajek (zostanie ci jedno białko z pieczenia – to wystarczy, aby zrobić lukier na całą partię pierniczków, wystarczy białko utrzeć z niepełnym kubkiem cukru pudru na gładką masę). Pierniczki można też dekorować gotowymi lukrami, polewami, bakaliami czy gotowymi posypkami.
Czytaj też:
Ten prosty tort robię z mąki migdałowej. Ciasto przekładam rewelacyjnym kremem z dodatkiem kawyCzytaj też:
Domek z piernika robi się bardzo łatwo, wystarczy znać kilka patentów. Zabawy przy tym co niemiara!
