Nie lane i nie kładzione. Te zielone kluseczki robię w pół godziny i są pełne witamin

Nie lane i nie kładzione. Te zielone kluseczki robię w pół godziny i są pełne witamin

Dodano: 
Zielone szpecle z bazylią
Zielone szpecle z bazylią Źródło: Pixabay / RitaE
Gdy chcę podać do obiadu domowe kluseczki, robię szybkie kładzione z bazylią. To jedno z najzdrowszych ziół, z którym są niezwykle aromatyczne. Wystarczą cztery składniki i pół godziny, by cieszyć się pysznym daniem.

Domowe kluseczki to zawsze dobry dodatek do obiadu. Wersję z ziołami przyrządzam według niemieckiego przepisu na spaetzle. Zielone szpecle z bazylią to jeden z wariantów klasycznej potrawy z regionu Szwabii. Nazwa tego jajecznego makaronu oznacza dosłownie małe wróbelki i nawiązuje do jego nieregularnej formy. Ja lubię go za cenne właściwości, szybkie przygotowanie i wyborny smak.

Jak gotować szpecle?

Kluczowym momentem przyrządzania szpecli jest ich gotowanie. Tradycyjnie ciasto przeciera się do wrzątku za pomocą specjalnej tarki albo sitka, ale można również użyć durszlaku o dużych otworach albo deski do krojenia, z której odcina się podłużne porcje ciasta. Gotowanie jest krótkie, a osączone kluseczki przeznaczone do innych dań przelewa się zimną wodą.

Jak robi się szpecle z bazylią?

Do ciasta dobra jest mąka typu 450-550. Zarabiam masę z jajkami, dokładając sól i bazylię. Piątym składnikiem w przepisie jest masło, ale to tylko dodatek do serwowania, który zapobiega sklejaniu się szpecli i podbija ich smak.

W recepturze używam zwykle liści z całej doniczki bazylii o niewielkich rozmiarach. Ścinam gałązki, opłukuję wodą, lekko osuszam i obrywam listki, a potem siekam. To zioło jest niezwykle bogate w niezbędne witaminy A i K, dostarcza także witaminę C, związki mineralne, antyoksydanty i przeciwzapalne substancje eteryczne. Z tym dodatkiem to najzdrowsze kładzione, jakie jadłam.

Przepis: Zielone szpecle z bazylią

Zdrowe i pełne aromatu ziołowe kluseczki kładzione

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Niemiecka
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
439 w każdej porcji

Składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki posiekanych liści bazylii
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki ciepłego masła

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaZagotuj 4 litry osolonej wody. W tym czasie połącz mąkę z bazylią, solą, jajkami i około 3/4 szklanki wody, aż powstanie gładka masa o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego.
  2. Gotowanie kluseczekZmniejsz ogień pod garnkiem. Rozprowadzaj ciasto partiami na zwilżonej desce do krojenia i odcinaj paseczki, zgarniając je do garnka i mieszając wodę, by się nie sklejały. Gotuj od 2 do 3 minut od wypłynięcia, aż będą miękkie, ale jędrne. Wyjmuj je z wody łyżką cedzakową. Gorące wymieszaj z masłem.

Jak jeść szpecle?

Podaje się je do mięs pieczonych i w sosach, a także w gulaszach i zupach. Równie często grają w potrawach główną rolę. Serwuje się je z musem z jabłek, sałatką ziemniaczaną albo z zielonych liści.

Do najpopularniejszych wersji dania należy ta serowa (Käsespätzle), gdzie szpecle są podawane lub zapiekane z serem. Używa się do niej mieszanki twardych serów, najczęściej górskiego (Bergkäse) i Emmentalera.

Kluseczki układa się warstwowo ze startym serem w podgrzanym naczyniu czy na patelni, dociskając składniki i trzymając całość w cieple. Na wierzch kładzie się krążki cebuli, które wcześniej obtacza się w mące z mieloną słodką papryką i praży na głębokim tłuszczu.

Czytaj też:
Te kluski kładzione robię za grosze. Spróbuj raz, a będziesz gotować je co tydzień
Czytaj też:
Moja rodzina uwielbia te kluski ze szpinakiem. Delikatne szpecle podaję w nietypowy sposób