Kartoflanka mojej babci miała ten jeden dodatek. To on sprawiał, że smakowała obłędnie

Kartoflanka mojej babci miała ten jeden dodatek. To on sprawiał, że smakowała obłędnie

Dodano: 
Kartoflanka z fasolą
Kartoflanka z fasolą Źródło: Shutterstock / Nataliia Pyzhova
Gdy jem tę prostą zupę ziemniaczaną, wracam myślami do dzieciństwa. Babcia robiła ją z dodatkiem pysznych, mięciutkich nasion strączkowych, dzięki czemu potrawa była wyjątkowo bogata i sycąca. Uwielbiam ją do dziś.

W każdym domu kartoflankę robi się inaczej. W moim zawsze była aż gęsta od białej fasoli. Uwielbiałam ten warzywny, lekko maślany i koperkowy smak, a także przyjemne uczucie po zjedzeniu lekkiej zupy. Do dziś przyrządzam ją według przepisu, który zachowałam przez lata.

Jak zrobić kartoflankę z fasolą?

Podstawą jest domowy bulion, bo tylko taki ma prawdziwy, głęboki smak i aromat. Szykuję go na włoszczyźnie z porem i cebulą, ale nigdy nie opalam jej nad gazem. Przygotowanie wywaru z obranych całych warzyw korzeniowych i cebulowych bez przypraw trwa około dwóch godzin. Jeśli jednak ktoś woli, może zrobić bulion z kurczaka.

Do samej zupy oprócz ziemniaków biorę marchewkę i pietruszkę. Podsmażam je z cebulą na maśle, a następnie zalewam wrzącym wywarem, wrzucam fasolę i gotuję, aż kartofle będą miękkie.

Całości nie zabielam ani nie zagęszczam, tylko dodaję więcej nasion. Dzięki temu danie jest lekkie, ale treściwe. Porcja zapewnia prawie 10 gramów białka, które przedłuża sytość po jedzeniu.

Do kartoflanki najchętniej używam domowej fasoli. Tę przeznaczoną do potraw na ciepło gotuję tyle, by była miękka. Partie nasion na pasty trzymam w garnku trochę dłużej, aż staną się maślane i lekko rozpadające. Zupy nie doprawiam inaczej niż liściem laurowym, pieprzem, solą i koperkiem, choć można oczywiście użyć także innych suchych lub świeżych przypraw.

Przepis: Kartoflanka z fasolą

Pożywna zupa ziemniaczana z warzywami i białą fasolą

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
262 w każdej porcji

Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 150 g ugotowanej białej fasoli
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ziarna pieprzu
  • sól
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie warzywObierz warzywa. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę pokrój w kostkę, a cebulę posiekaj. Doprowadź bulion do wrzenia.
  2. Gotowanie zupyW garnku o grubym dnie podsmaż na maśle cebulę, a po kilku minutach wrzuć resztę warzyw. Podsmażaj 5-10 minut i wlej gorący bulion. Zagotuj, dołóż fasolę, liść laurowy i pieprz. Dopraw do smaku solą i gotuj 10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Podawaj zupę z posiekanym koperkiem.

Co się dodaje do zupy ziemniaczanej?

Danie można przyrządzić bez bulionu, dodając do niego większą ilość warzyw oraz dodatki mięsne, na przykład kiełbasę czy podsmażony wędzony boczek. Do kartoflanki można użyć selera korzeniowego i czosnku, a dla smaku wykorzystać ziele angielskie, gałkę muszkatołową i suszony majeranek. Pod koniec przygotowania całość można zabielić śmietaną lub zagęścić klasyczną zasmażką z mąki i masła. Potrawę często podaje się z posiekaną natką pietruszki, ale można także sięgnąć po szczypiorek.

Czytaj też:
Zupa kartoflanka to popisowe danie dziadka Józka. Zawsze dorzuca do niej te kluski
Czytaj też:
Z ziemniaków i mięsnych dodatków robię sycącą zupę. Smakuje świetnie i zastępuje dwudaniowy obiad