Lubię stawiać na sprawdzone dania główne, a soczysty schab z patelni jest jednym z nich. Zapomnij o suchym mięsie i panierce, mam dużo lepszy przepis niż tradycyjne kotlety w panierce. Mój pomysł to mięso z owocową nutą i aromatycznym ziołem. Jego sekret to brzoskwinie i świeży tymianek. To propozycja nie tylko na szybki, a i elegancki obiad. Ten schab z patelni oczaruje każdego.
Jak przygotować schab z brzoskwiniami i tymiankiem
Przygotowanie tego dania jest zaskakująco proste, a efekt końcowy zawsze wzbudza zachwyt. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia technika smażenia i duszenia – to ona sprawia, że mięso pozostaje delikatne. Jeśli masz chwilę, możesz dodatkowo zamarynować schab w oliwie i odrobinie czosnku na godzinę przed smażeniem. To jeszcze bardziej podkręci jego smak i kruchość. Wybieram plastry schabu o grubości około 1,5–2 cm – wtedy łatwiej jest kontrolować stopień ich wysmażenia.
Przepis: Schab z brzoskwiniami i tymiankiem
Schab z patelni z brzoskwiniami i tymiankiem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 425 w każdej porcji
Składniki
- 4 plastry schabu
- 2 łyżki mąki
- olej do smażenia
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 ząbek czosnku
- świeży lub suszony tymianek
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Obsmażanie schabuPlastry mięsa oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej, połóż plastry schabu i zrumień je z dwóch stron.
- Duszenie mięsaDo obsmażonego mięsa dodaj masło, posiekany ząbek czosnku i gałązki tymianku. Całość chwilę przesmaż. Dodaj połówki brzoskwiń z puszki i kilka łyżek syropu. Mięso duś na małym ogniu 5-10 minut, aż zrobi się miękkie. Dopraw do smaku.
Jak smażyć schab bez panierki, by nie był suchy?
Sekret soczystego schabu tkwi w dwóch prostych krokach: obtaczaniu w mące i duszeniu. Obtoczenie mięsa w mące tworzy delikatną powłokę, która zatrzymuje soki wewnątrz, minimalizując ich ubytek podczas obsmażania. Natomiast dodanie masła, aromatycznych ziół, czosnku i przede wszystkim syropu z brzoskwiń – w którym mięso się dusi – nawilża je i zmiękcza. Proces duszenia w sosie to klucz do uzyskania idealnie soczystej tekstury schabu, który rozpływa się w ustach.
Dodatki idealne do schabu z brzoskwiniami
Schab z brzoskwiniami i tymiankiem najlepiej smakuje w towarzystwie dodatków, które podkreślą jego delikatność. Polecam ryż basmati lub delikatny kuskus, które świetnie wchłoną powstały sos. Możecie także postawić na piure ziemniaczane z odrobiną gałki muszkatołowej. Jeśli chodzi o warzywa, doskonałym uzupełnieniem będzie prosta sałata ze śmietaną lub fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą – jej chrupkość stworzy przyjemny kontrast z miękkim schabem i brzoskwiniami. To danie, które samo w sobie jest bardzo wyraziste, więc dodatki powinny być subtelne.
Czytaj też:
Szef kuchni pokazał mi genialny sposób na schabowe. Bez rozbijania i panierowaniaCzytaj też:
Nie smażę już schabu na patelni. W piekarniku wychodzi tak soczysty, że aż rozpływa się w ustach
