Ten sernik z brzoskwinią to od lat hit w moim domu. Wychodzi puszysty i wilgotny

Ten sernik z brzoskwinią to od lat hit w moim domu. Wychodzi puszysty i wilgotny

Dodano: 
Sernik z brzoskwinią
Sernik z brzoskwinią Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast na świecie. W moim domu również. Cała rodzina go lubi, a szczególnie ten z brzoskwiniami. Jest prosty do zrobienia, zawsze się udaje i wychodzi przepyszny.

Macie ochotę na pyszny, soczysty sernik? Gorąco polecam ten z dodatkiem brzoskwiń z puszki. Można go zrobić bez spodu, ale ten na spodzie jest moim zdaniem najsmaczniejszy. To ciasto zawsze się udaje i znika wkrótce po przygotowaniu.

Z jakiego sera zrobić sernik?

Na sernik najlepszy jest ser twarogowy mielony, czyli sernikowy. Może być z wiaderka lub folii, ważne by był zwarty, a nie lejący. Tylko gęsty twaróg sernikowy po połączeniu z pozostałymi składnikami da nam puszystą, wyrośniętą masę. Taki twaróg musi też zawierać sporo tłuszczu, bo wtedy ma aksamitny smak. Jeśli ma mniej niż 18%, możecie go połączyć z serkiem mascarpone lub śmietanką kremówką. Wtedy sernik też wyjdzie soczysty i puszysty.

Jak zrobić sernik z brzoskwinią?

Uwielbiany w moim domu sernik z brzoskwinią robię z dobrej jakości mielonego twarogu. Zawsze dodaję do niego też trochę masła, budyniu i mleka. Dzięki takiemu połączeniu ciasto wychodzi wilgotne, a przy tym nie jest zbite, tylko puszyste. Kawałki brzoskwiń dodatkowo podbijają soczystość i smak tego sernika.

Ja zawsze piekę sernik na kruchym spodzie. Lubię bowiem połączenie kremowej, lekkiej masy z chrupiącym ciastem oraz z owocami. Podobny spód możecie też przygotować z masy ciasteczkowej, czyli ze zmielonych herbatników wymieszanych ze stopionym masłem.

Przepis: Sernik z brzoskwinią

Sernik z kawałkami brzoskwiń z puszki pieczony na kruchym spodzie

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz. 10 min.
Liczba porcji
24
Liczba kalorii
255 w każdej porcji

Składniki

Na spód:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta soli

Na masę serową:

  • 1 kg twarogu mielonego
  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 80 g miękkiego masła
  • 150 ml mleka
  • 2 torebki budyniu waniliowego bez cukru

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie spoduMąkę przesiej na stolnicę. Dodaj cukier puder i sól, a także kawałki schłodzonego masła. Całość posiekaj nożem, a potem rozkrusz w palcach na kruszonkę. Dodaj żółtko i łyżkę wody, szybko zagnieć gładkie ciasto. Owiń je folią, włóż do lodówki na 20–30 minut. Ciasto rozwałkuj, wyłóż nim dno prostokątnej formy. Ponakłuwaj widelcem, upiecz na rumiano w 180-190°C.
  2. Przygotowanie masyBrzoskwinie odsącz dobrze na sitku, pokrój w kostkę lub plasterki. Na masę serową masło utrzyj z cukrem i wanilią na jasną, puszystą masę. Dalej ucieraj, dodając po jednym jajku. Dołóż twaróg, krótko zmiksuj. Połącz z proszkiem budyniowym i mlekiem.
  3. PieczenieNa podpieczony spód wylej 1 cm warstwę masy serowej. Posyp ją brzoskwiniami, zalej pozostałą masą. Sernik piecz ok. godzinę w 170°C przez 70–80 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki na 15 minut. Potem studź sernik w temperaturze pokojowej.

Inna wersja sernika z brzoskwinią

Sernik z brzoskwinią na kruchym spodzie można też przygotować nieco inaczej. Ciasto proponuję zagnieść z 1,5 części składników i wtedy 1/3 ciasta przeznaczyć do posypania wierzchu sernika. Najlepiej dobrze schłodzić ten kawałek ciasta (np. wkładając na 15-20 minut do zamrażarki), a potem zetrzeć go na dużych oczkach tarki. W ten sposób sernik zyska chrupiące, eleganckie wykończenie.

Czytaj też:
Genialne ciasto do weekendowej kawy robię bez grama mąki. Delikatny wypiek wręcz rozpływa się w ustach
Czytaj też:
Aromatyczne, wilgotne, chrupiące. To ciasto łączy w sobie same najlepsze cechy

Źródło: smaki.pl