Metrowiec z kremem budyniowym to hit PRL-u. Jesienią robię go najczęściej, bo jego smak poprawia mi humor

Metrowiec z kremem budyniowym to hit PRL-u. Jesienią robię go najczęściej, bo jego smak poprawia mi humor

Dodano: 
Metrowiec
Metrowiec Źródło: Shutterstock / Tasty Escapes
Tradycyjny metrowiec z kremem budyniowym to ciasto, które zawsze smakuje jak w dzieciństwie! Prosty przepis na puszyste ciasto i aksamitny krem sprawi, że deser zniknie z blachy w mgnieniu oka.

W jesienne wieczory, kiedy za oknem szaro i deszczowo, nic nie poprawia humoru, jak kawa i kawałek pysznego, domowego ciasta. W moim domu w okresie jesienno-zimowym to obowiązkowo jest metrowiec – klasyk, który kojarzy mi się z odwiedzinami u cioci Ewy. To ciasto jest idealne na każdą okazję, ale ja najbardziej lubię je przyrządzać właśnie teraz. Dwa puszyste biszkopty, jasny i kakaowy, przełożone gęstym, waniliowym kremem budyniowym i polane lśniącą polewą czekoladową – to jest to! A do tego to jeden z tych przepisów, które zawsze się udają.

Jak przygotować ciasto metrowiec

Kluczem do idealnego metrowca jest cierpliwość w przygotowaniu budyniu do kremu. Musi być on całkowicie ostudzony przed połączeniem z utartym masłem, inaczej masa się zwarzy. Co ważne, ciasta biszkoptowe powinny być krojone na równe kromki, aby metrowiec prezentował się schludnie, a paski były idealnie widoczne, jak na zdjęciu. Warto pamiętać, aby jajka do ciasta miały temperaturę pokojową – wtedy ubiją się na naprawdę puszystą pianę.

Przepis: Ciasto metrowiec

Tradycyjny przepis na babkę metrową z budyniem. Proporcje na foremkę 10 na 40 cm.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
1

Składniki

na ciasto:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

na krem:

  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 1 łyżka cukru
  • 750 ml mleka
  • 1 kostka miękkiego masła

na polewę:

  • 150 g śmietanki 30 %
  • 150 g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówUgotuj budynie z mlekiem i dodatkowym cukrem, odstaw do ostygnięcia. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Uszykuj dwie identyczne, podłużne foremki na ciasto.
  2. Robienie ciastaJajka utrzyj na puszystą masę cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając miksowania dodaj olej oraz wodę, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Podziel gotowe ciasto na dwie części: do jednej dodaj 2 łyżki mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao. Przelej ciasto do foremek i piecz ok. 20 minut (do suchego patyczka).
  3. Robienie kremuMiękkie masło zmiksuj na bardzo puszystą i jasną masę. Nie przestając miksować, dodawaj partiami ostudzony budyń.
  4. Składanie ciastaOba ciasta pokrój na kromki grubości ok. 1,5-2 cm. Układaj kromki jedna za drugą naprzemiennie (jasna, ciemna), każdą smarując kremem. W ten sposób powstanie bardzo długie ciasto.
  5. Robienie polewyCzekoladę pokrusz. W rondelku podgrzej śmietankę (ale nie gotuj). Dodaj czekoladę i mieszaj energicznie, aż się rozpuści i połączy ze śmietanką na gładką polewę. Polej ciasto i zostaw, aż polewa zastygnie.

Pomysły na inne kremy do metrowca

Choć klasyczny metrowiec z kremem budyniowym jest nie do pobicia, wiem, że nie każdy przepada za budyniem lub po prostu lubi kulinarne eksperymenty. Jeżeli nie jesteś fanem kremu na bazie budyniu, możesz go zastąpić na przykład kremem z bitej śmietany ustabilizowanej żelatyną lub śmietan-fixem, albo masą z serka mascarpone. Wystarczy ubić 500 g śmietanki 30% z 250 g serka mascarpone i cukrem pudrem do smaku, a następnie przełożyć biszkopty.

Jeśli jednak chcesz zostać przy kremie budyniowym, ale go urozmaicić, mam kilka propozycji. Zamiast budyniu śmietankowego, użyj np. budyniu czekoladowego – ciasto będzie miało intensywniejszy, kakaowy smak. Możesz też dodać do gotowego kremu startą skórkę z pomarańczy lub kroplę ekstraktu migdałowego, aby wzbogacić jego aromat i nadać mu zupełnie nowej głębi.

Czytaj też:
To moje popisowe ciasto bez pieczenia. Jedna blacha to za mało
Czytaj też:
Od kiedy zrobiłam to ciasto z bezą, nie sięgam po jabłka. Ten jeden owoc zmienił wszystko