Te placki wygrały ranking na najlepszy chleb. Robię je w domu i zawsze znikają w kilka minut

Te placki wygrały ranking na najlepszy chleb. Robię je w domu i zawsze znikają w kilka minut

Dodano: 
Naan
Naan Źródło: Unsplash / Anshu A
Każdy kraj ma swoje chleby, więc wybór najsmaczniejszego jest niezwykle trudny. Dokonali tego eksperci rankingu TasteAtlas. Zwycięski rodzaj pieczywa może być zaskoczeniem, mnie jednak nie dziwi. Jadłam go nie raz i polecam prosty przepis.

Najlepsze potrawy świata wybiera co roku internetowy portal TasteAtlas, który stanowi encyklopedię tradycyjnych dań, lokalnych składników i restauracji na całym globie. Skatalogowano w nim ponad 10 tysięcy rodzajów jedzenia i napojów, a nowych wciąż przybywa. W rankingu, którego wyniki ogłoszono na początku listopada, polski chleb prądnicki zajął 92. miejsce. Wygrał natomiast egzotyczny wypiek, który jest pyszny i łatwy do zrobienia w domu.

Najlepszy chleb według rankingu TasteAtlas

Wybrano nim płaski chlebek naan z masłem i czosnkiem. To najbardziej znana na świecie wersja indyjskiego wypieku, który w jego ojczyźnie jest jadany na co dzień.

Naan ma postać placków. Pieczone na wewnętrznych ściankach pieca tandoor uzyskują charakterystyczny smak i kształt łzy. Choć podpłomyk bez dodatków powstaje na drożdżach, z jajkami i mlekiem, ten z masłem czosnkowym robi się na jogurcie, proszku do pieczenia i sodzie oczyszczonej.

Chlebek naan

Jak zrobić chlebki naan z masłem czosnkowym?

Ten szybki naan powstaje na bazie fermentowanego produktu mlecznego – gęstego jogurtu lub zsiadłego mleka, choć można użyć także naturalnego skyru. Zawarte w nich kwasy reagują z sodą oczyszczoną, dzięki czemu ciasto lepiej rośnie. Pomaga w tym również proszek do pieczenia.

W piekarniku nie da się uzyskać takich warunków, jak w tradycyjnym piecu. W indyjskich domach używa się dużej płaskiej patelni tawi, natomiast ja korzystam ze zwykłej ciężkiej patelni bez klasycznej nieprzywierającej powłoki, bo także można bezpiecznie podgrzewać bez tłuszczu.

Ponieważ ciasto ma olej w składzie, placki smażę „na sucho”, a potem smaruję masłem z czosnkiem, by nie wysychały. Można też jednak posmarować je przed smażeniem i położyć natłuszczoną stroną do dołu, a po przekręceniu pokryć masłem na odwrocie.

Przepis: Chlebki naan z masłem czosnkowym

Pyszne placuszki z patelni z aromatycznym masełkiem

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Indyjska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
319 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego albo skyru
  • 2 łyżki oleju
  • 7-8 ząbków czosnku
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanej natki kolendry albo pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Zagniatanie ciastaZetrzyj drobno czosnek. Wymieszaj mąkę z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj jogurt, olej i połowę czosnku. Wyrób miękkie ciasto, dolewając w razie potrzeby ciepłą wodę. Natłuść dłonie olejem i wyrabiaj jeszcze przez minutę, po czym przykryj i odstaw na 10-15 minut.
  2. Formowanie chlebkówPodziel ciasto na 6 części i uformuj z nich kulki. Rozwałkuj je dość cienko na blacie podsypanym mąką na owalne placki. Rozpuść masło i wrzuć pozostały czosnek.
  3. SmażenieRozgrzej na średnim ogniu patelnię z grubym dnem, połóż placek i przykryj. Podgrzewaj przez 30-60 sekund, aż na wierzchu zaczną tworzyć się bąble. Obróć go i smaż przez około 30 sekund i zdejmij, zanim zacznie się przypalać.
  4. DoprawianieGorące chlebki smaruj masłem czosnkowym i podawaj z posiekaną natką.

Czym wyróżnia się chleb prądnicki?

To tradycyjny chleb razowy z mąki żytniej na zakwasie, który jest krakowskim produktem regionalnym. Ma bardzo grubą skórkę obsypaną otrębami, a bochenki ważą 4,5 albo około 14 kilogramów. Po upieczeniu przez cały czas dojrzewa i zachowuje świeżość przez tydzień, a najlepiej smakuje na drugi dzień.

Historia tego wypieku sięga średniowiecza. Jadali go biskupi i królowie, a współcześnie znajduje się na polskiej liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. Wpisano go również na europejską listę produktów o chronionym oznaczeniu geograficznym (ChOG).

Czytaj też:
Podpłomyk z przepisu babci. Wystarczą 3 składniki, aby szybko przygotować słowiański „chleb”
Czytaj też:
Domowe pieczywo jakiego nie znasz. Te pyszne i szybkie chlebki zastąpią tradycyjne bułki