Surówka z taniego warzywa to klasyka obiadów. Moja wersja jest wyjątkowo delikatna i lekka dla żołądka

Surówka z taniego warzywa to klasyka obiadów. Moja wersja jest wyjątkowo delikatna i lekka dla żołądka

Dodano: 
Surówka z białej kapusty z czerwoną cebulą
Surówka z białej kapusty z czerwoną cebulą Źródło: Shutterstock / anmbph
Nie ma to jak surówka z białej kapusty do obiadu. W mojej wersji zawiera sporo czerwonej cebuli, ale jest wyjątkowo łagodna. Sekret tkwi w jej przygotowaniu, dzięki któremu całość jest lekka i pyszna jak nigdy dotąd.

Uwielbiam surówki, ale nie zawsze służą mi duże ilości surowej cebuli. Czasem jednak trzeba użyć większej porcji albo pokroić warzywo na grubsze kawałki. W takich sytuacjach marynuję je chociaż przez kwadrans w aromatycznej zalewie z octem. Gdy dodaję taką cebulę do poszatkowanej kapusty ze świeżym ogórkiem, wszyscy zachwycają się smakiem tego połączenia.

Jak zrobić surówkę z białej kapusty z marynowaną cebulą?

Przyrządzam ją z zielonym ogórkiem i czerwoną cebulą, którą marynuję szybko z octem winnym. Dodatek kwasu neutralizuje część jej ostrości, a przyprawy działają łagodząco i harmonizująco.

Pokrojone w piórka warzywo umieszczam w słoiku z solą, pieprzem i zgniecionym zielem angielskim, po czym zalewam gorącą wodą. Mieszam i dolewam ocet z białego lub czerwonego wina, dorzucam także świeży czosnek. Całość musi postać jeden czy dwa kwadranse, by cebula przeszła aromatem składników. Można też zostawić ją w zalewie na dłużej, ale w lodówce.

Gdy łączę wszystkie warzywa, dolewam do nich olej i część marynaty do smaku. Nic więcej już nie trzeba, może poza doprawieniem dania solą i pieprzem.

Przepis: Surówka z białej kapusty z marynowaną cebulą

Połączenie chrupiących warzyw w aromatycznej marynacie to pyszny dodatek do obiadu

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
168 w każdej porcji

Składniki

Na surówkę:

  • 1/2 małej główki białej kapusty (około 0,5 kg)
  • 1 zielony ogórek
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz

Na marynowaną cebulę:

  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 80 ml gorącej wody
  • 100 ml octu winnego
  • 1-2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie cebuliPrzeciśnij czosnek przez praskę i pokrusz liść laurowy. Pokrój cebulę w piórka, posyp solą i cukrem, dołóż ziele i zalej gorącą wodą. Wymieszaj, dodaj ocet i czosnek, po czym przykryj i odstaw na 15-30 minut.
  2. Szykowanie warzywPoszatkuj cienko kapustę i ugnieć dłonią albo tłuczkiem. Ogórka pokrój w półplasterki albo drobniej.
  3. Mieszanie sałatkiDo kapusty i ogórka dodaj marynowaną cebulę, olej i kilka łyżek marynaty. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jak złagodzić intensywny smak cebuli?

Zbyt ostra, gryząca cebula potrafi zepsuć nawet najlepszą surówkę czy sałatkę, dlatego warto złagodzić jej smak i działanie drażniące przewód pokarmowy poprzez odpowiednią obróbkę. Istnieje wiele skutecznych metod, które warto ze sobą łączyć. To zwłaszcza:

  • sparzenie wrzątkiem i pozostawienie na 10-15 sekund, a następnie przelanie zimną wodą,
  • zalanie gorącą wodą z solą albo cukrem (po pół łyżeczki na szklankę wody) i odstawienie na 10-15 minut,
  • moczenie w zimnej wodzie albo wodzie lodowej przez 15-30 minut,
  • moczenie w solance z łyżeczki soli na szklankę wody przez 20–30 minut,
  • posolenie i odstawienie na 10-15 minut
  • marynowanie przez 10-20 minut w zalewie z octu bądź soku z cytryny, rozcieńczonego pół na pół z wodą,
  • skropienie sokiem z cytryny lub octem na 10-15 minut.

Czytaj też:
Jadłam i nie mogłam uwierzyć. Surowa kapusta z tymi składnikami to mistrzostwo świata
Czytaj też:
To u mnie najlepsza surówka do ryby. Do tanich warzyw dorzucam jeden składnik i w 10 minut mam dodatek do obiadu