Kotleciki ziemniaczane to klasyk wśród bezmięsnych kotletów do obiadu. Doskonałe i tanie, bo powstały po to, aby ratować ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia. Po usmażeniu mają chrupiącą skórkę i delikatne, aromatyczne, ziemniaczane wnętrze.
Jak zrobić kotleciki ziemniaczane?
Sekret smaku kotlecików ziemniaczanych to dodatki, a wśród nich przede wszystkim przesmażona na oliwie i maśle cebula. Smażenie jej z dodatkiem obu tych tłuszczów sprawia, że pięknie się karmelizuje i smakuje doskonale. Do tego dorzucamy garść świeżej natki pietruszki. I tu od razu uwaga: nie rezygnuj z dodatku zieleniny do masy na kotleciki, bo doskonale przełamuje smaki i dodaje świeżości, ale też koloru. Jeśli nie przepadasz za pietruszką, zamień ją na drobny szczypiorek lub koperek. Można do masy na kotlety dodać też miks takiej zieleniny (czyli i pietruszkę, i koperek, i szczypiorek).
Ważne jest, aby ziemniaki miały kremową konsystencję. Jeśli nie masz praski, można je zmielić maszynką, ale też zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Jeśli specjalnie gotujesz ziemniaki na kotlety, po ugotowaniu, odcedzeniu i dokładnym odparowaniu, można je po prostu ugnieść (gorące ziemniaki łatwo się temu zabiegowi poddadzą).
Kotleciki najlepiej smażyć na neutralnym w smaku oleju, np. rzepakowym lub winogronowym. Można też użyć masła klarowanego.
Przepis: Kotleciki ziemniaczane
Prosty sposób na bezmięsne kotlety.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 325 w każdej porcji
Składniki
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
dodatkowo:
- olej do smażenia
- bułka tarta do panierowania
Sposób przygotowania
- Szykowanie masy na kotlecikiZiemniaki przeciśnij przez praskę. Cebulę drobniutko pokrój i przesmaż na oliwie, aż się lekko zeszkli. Dodaj masło i smaż jeszcze chwilę. Dodaj do ziemniaków przesmażoną cebulkę, jajko, mąkę, bułkę tartą, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wymieszaj na gładką masę.
- Smażenie kotlecikówZ masy formuj niewielkie kotleciki i panieruj je w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.
Jak podawać kotleciki ziemniaczane?
Kotleciki ziemniaczane to rewelacyjny dodatek do surówek. Podaj je np. z ulubioną surówką z kapusty pekińskiej, surówką z marchewki, klasyczną mizerią albo surówką z kiszonej kapusty. Do takich kotletów doskonale pasują sosy grzybowe (np. pieczarkowy lub z grzybów leśnych), serowe, ale też mięsne (jeśli mimo wszystko potrzebujesz mięsa na talerzu).
Czytaj też:
Kroję kapustę pekińską i dodaje dwa zdrowe dodatki. Chrupiąca surówka w 10 minutCzytaj też:
Zamiast lepić pierogi, robię te pyszne kotleciki ruskie. 10 minut pracy i na patelnię
