„Pij mleko, będziesz wielki” – takim sloganem nawoływano kiedyś do picia mleka. Chodziło oczywiście o to, że mleko to bardzo dobre źródło białka i wapnia, a więc składników budulcowych. I owszem, dla dzieci jest ono bardzo wskazane. Jednak dla większości osób o wiele lepszym wyborem będzie jogurt naturalny.
Jak produkuje się jogurt naturalny?
Jogurt naturalny to tzw. napój fermentowany otrzymywany z mleka. W jego produkcji biorą udział bakterie fermentacji mlekowej, które w sposób kontrolowany prowadzą fermentację mleka. Mleko najpierw się pasteryzuje, by zniszczyć szkodliwe drobnoustroje i poprawić strukturę jogurtu. Potem poddaje się go homogenizacji. A po schłodzeniu do 42-45℃ dodaje się do niego szczepionkę składającą się z: Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus oraz Streptococcus thermophilus. To właśnie dzięki tym drobnoustrojom mleczny cukier laktoza jest zamieniany w kwas mlekowy. W wyniku tego procesu powstaje gęsty produkt o charakterystycznym smaku.
Dlaczego warto sięgać po jogurt naturalny?
Choć jogurt naturalny powstaje z mleka, to w porównaniu z nim odznacza się wyższą wartością odżywczą. To wynik zagęszczenia i skondensowania składników. Jogurt ma więcej białka, wapnia, fosforu i witamin z grupy B, niż mleko. Jednak nie to jest jego najwyższą wartością. Otóż jogurt naturalny jest lżej strawny w porównaniu z mlekiem, bo bakterie rozkładają część laktozy, czyli cukru mlecznego. A coraz więcej osób ma problem z trawieniem tego składnika.
Poza tym jogurt zawiera żywe kultury bakterii, które są nazywane bakteriami probiotycznymi. Poprawiają one trawienie, wzmacniają florę jelitową, zmniejszają ryzyko biegunek, zaparć i wzdęć, a także wspierają odporność. Warto też wspomnieć o fakcie, że jogurt naturalny ma niższy indeks glikemiczny, niż mleko.
Kto powinien wybierać jogurt naturalny?
Z powyższych względów jogurt naturalny to produkt o wiele lepszy niż mleko i to dla wielu grup docelowych. Produkt ten powinny wybierać osoby z nietolerancją laktozy, a także z problemami układu trawiennego. Jogurt naturalny jest też dobrym wyborem dla osób z cukrzycą i dbających o szczupłą linię.
Jak wykorzystać jogurt naturalny w kuchni?
Jogurt naturalny to produkt uniwersalny, który można używać w daniach słodkich i wytrawnych. W wersji słodkiej można go przerobić na deser z owocami, dodać do smoothie i koktajlu. Sprawdzi się też, jako dodatek do ciast. Wytrawna wersja jogurtu naturalnego to zwykle baza do sosów, np. czosnkowego, ziołowego, dodatek do twarogu, marynat do drobiu, placuszków i zup. Warto oczywiście pamiętać o fakcie, że jogurt naturalny jest też idealny na przekąskę.
Czytaj też:
Ten ekspresowy deser robię z czterech składników. Każda łyżeczka to porcja zdrowiaCzytaj też:
Podjadaj je zamiast słodyczy. Już trzy sztuki dziennie poprawią wygląd, trawienie i wzmocnią kości
