Czerstwy chleb? Już go nie wyrzucam. Robię szybkie grzanki, których nikt nie odmawia

Czerstwy chleb? Już go nie wyrzucam. Robię szybkie grzanki, których nikt nie odmawia

Dodano: 
Grzanki z awokado i serem
Grzanki z awokado i serem Źródło: Unsplash / Jasper Gribble
Na szybką kolację i przekąskę lubię zrobić grzanki. Wszyscy je chrupią, aż miło, a ja nie wyrzucam niezjedzonego pieczywa. Szybkie danie z tymi dodatkami rządzi w moim domu.

Uwielbiam pieczywo, gdy jest świeże. Już następnego dnia nie smakuje tak dobrze, ale wtedy daję mu drugie życie. Podpieczone na rumiano i przykryte warstwą przepysznej pasty łączę ze świeżym warzywem i mam najlepsze grzanki na świecie.

Jak zrobić grzanki z awokado i cheddarem?

Pieczywo na grzanki smaruję oliwą i zapiekam, dzięki czemu są apetyczne i chrupiące. Gdy nie mam jednak czasu albo ochoty, żeby rozgrzewać piekarnik, robię je w kilka minut w tosterze. Zwykle wykorzystuję chleb mieszany, który utracił pierwszą świeżość, ale równie dobrze można zużyć resztki bułki czy nawet pieczywa pełnoziarnistego.

Podpieczone kromki pocieram czosnkiem, przez co stają się wyjątkowo aromatyczne. Na takim podkładzie połączenie awokado z serem jest jeszcze pyszniejsze. Wybieram miękkie awokado, by można było łatwo rozgnieść je widelcem. Jeżeli miąższ jest bardziej jędrny, ścieram go na tarce. Podobnie rozdrabniam cheddar, używając strony o drobnych oczkach.

Całość uzupełnia sok z cytryny, który zapobiega ciemnieniu awokado, a także posiekany szczypiorek i natka kolendry lub pietruszki. Ułożone na wierzchu pomidorki podkręcają kompozycję z serem, bo związki zawarte w tych produktach wzmacniają nawzajem swój smak.

Taką pastą przykrywam upieczone kromki i wkładam z powrotem do piekarnika, żeby tylko lekko rozpuścić cheddar. Często jednak jem je od razu, bo taka wersja też ma swój urok.

Przepis: Grzanki z awokado i cheddarem

Chrupiące czosnkowe kromki z kremowym toppingiem serowo-ziołowym

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
213 w każdej porcji

Składniki

Na grzanki:

  • 8 kromek mieszanego chleba
  • 3 łyżeczki oliwy
  • 1-2 ząbki czosnku

Na wierzch:

  • 2 małe dojrzałe awokado Hass
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 80 g cheddara
  • 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanej natki kolendry lub pietruszki
  • sól i pieprz
  • 1 szklanka pomidorków koktajlowych w połówkach

Sposób przygotowania

  1. Pieczenie kromekNastaw piekarnik na 200 stopni. Nakryj blachę pergaminem do pieczenia i rozłóż kromki chleba. Posmaruj je z obu stron oliwą za pomocą kuchennego pędzla. Piecz 8-10 minut, aż będą rumiane.
  2. Szykowanie pastyZgnieć miękki miąższ awokado widelcem i wymieszaj z sokiem z cytryny. Dodaj ser, posiekane zioła oraz sól i pieprz do smaku.
  3. Szykowanie grzanekPokrój pomidorki na połówki. Wyjmij kromki z piekarnika. Przekrój ząbek czosnku i smaruj nim grzanki z jednej strony, ścierając go. Nałóż na nie pastę i ewentualnie zapiecz przez 1-2 minuty. Przed podaniem nałóż na wierzch pokrojone pomidorki.

Jaki ser do grzanek z awokado?

Awokado do grzanek zwykle łączę z białą, ostrą odmianą cheddara, która idealnie pasuje do delikatnego, kremowego miąższu. Uzupełnia i przełamuje maślane nuty, nie dominując nad neutralnym owocem.

Można ponadto sięgnąć po ser żółty, na przykład goudę lub ementaler, a także po fetę, brie bądź camembert. Sprawdzą się ponadto gatunki z przerostem pleśni z dodatkiem kremowego serka albo ricotty.

Czytaj też:
Zapomniany przepis z PRL zmienia zwykłe jajka w mistrzowskie śniadanie. Sprawdź
Czytaj też:
Grzanki z pysznym serem wzbogacam o nietypowe składniki. To moja popisowa przekąska na domówkę