Kto nie lubi ciast bez pieczenia? Obok tego nie można przejść obojętnie. Śmietankowa masa na spodzie z ciasteczek i gęsty daktylowy topping to połączenie, od którego cieknie ślinka.
Jak zrobić sernik bez pieczenia z karmelem?
Bazą jest spód z pokruszonych herbatników, które łączę jedynie z masłem. Zwykle wybieram te maślane albo stawiam na ciastka z mąką owsianą typu digestive. Miksuję je na drobne okruchy w malakserze, ale można też zmiażdżyć je wałkiem między arkuszami pergaminu. Łączę drobiny z masłem i wykładam dno otwieranej tortownicy o średnicy 24 centymetry.
Masę serową przyrządzam z mielonego tłustego twarogu, który jest najbardziej kremowy. Zagęszczam ją budyniem śmietankowym. Całość najpierw zagotowuję, a później studzę i chłodzę, by stężała.
Jako polewy do tego deseru używam szybkiego „oszukanego” karmelu. Wygląda podobnie i jest tak samo pyszny, ale do jego przygotowania nie używam białego cukru, tylko zdrowych daktyli.
Przepis: Sernik bez pieczenia z karmelem
Pyszne ciasto na chrupiącym spodzie z polewą daktylową
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 14
- Liczba kalorii
- 359 w każdej porcji
Składniki
Na spód:
- 400 g herbatników maślanych
- 150 g masła
Na masę serową:
- 100 g masła
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 250 g dobrze zmielonego tłustego twarogu
- 2 jajka
- 50 ml mleka
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
Na polewę karmelową:
- 150 g miękkich daktyli bez pestek
- 1 łyżka cukru kokosowego albo syropu klonowego
Sposób przygotowania
- Szykowanie spoduWyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy, a boki posmaruj łyżką masła przeznaczonego na masę. Pokrusz dość drobno herbatniki, odkładając 50 gramów do dekoracji. Łyżką okruchów oprósz ścianki formy. Rozpuść masło i dokładnie wymieszaj z resztą pokruszonych ciastek. Wyłóż masą dno tortownicy, po czym wyrównaj warstwę i dokładnie dociśnij.
- Mieszanie masyRozpuść masło, dołóż cukier puder i twaróg. Połącz składniki, wbij jajka i wymieszaj. Podgrzej masę, przez cały czas mieszając, a następnie wlej budyń rozpuszczony w mleku. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj 1-2 minuty. Gdy zgęstnieje, wylej ją na spód.
- Przygotowanie polewyNamocz daktyle w ciepłej wodzie przez około 10 minut, wyjmij i zblenduj, dodając cukier kokosowy i tyle łyżek wody z moczenia, by powstała gęsta masa. Ewentualnie użyj syropu i zmniejsz ilość użytego płynu. Polej karmelem ciepły sernik i udekoruj kawałkami odłożonych ciastek. Gdy wystygnie, włóż go na co najmniej kilka godzin do lodówki.
Jak zrobić masę serową bez pieczenia?
Jest kilka podstawowych sposobów, by otrzymać zwartą masę na sernik bez użycia piekarnika. W tym celu można dodać do niej nie tylko gotowy budyń z torebki, ale również inne zagęszczacze.
- Żelatyna – ten popularny dodatek bardzo skutecznie utrwala strukturę deserów. Wymaga rozpuszczenia w gorącej wodzie lub mleku. Po ostudzeniu dodaje się go do masy i całość chłodzi, by stężała. Są także produkty, które działają na zimno.
- Gotowa galaretka – zawiera żelatynę, więc używa się jej w podobny sposób. Ponieważ ma w składzie dodatki smakowe i barwiące, daje to ciekawy efekt w gotowym serniku.
- Agar – wegański odpowiednik żelatyny jest wytwarzany z wodorostów. Wymaga kilkuminutowego gotowania z płynem przed dołożeniem do sera, ale szybciej gęstnieje niż zwierzęcy odpowiednik.
- Fix do śmietany – proszek używany do stabilizowania bitej śmietany usztywni również masę serową. Receptura musi jednak zawierać kremówkę.
Czytaj też:
Obłędny czekoladowy sernik bez pieczenia. Ta lekka masa na wilgotnym spodzie rozpływa się w ustachCzytaj też:
To ciasto budyniowe bez pieczenia to czysta rozkosz. Robię je w 30 minut, ale znika jeszcze szybciej
