W czasach PRL-u pachniało nim w każdym domu. Robię ten zdrowy miks, bo wspiera wątrobę i jelita

W czasach PRL-u pachniało nim w każdym domu. Robię ten zdrowy miks, bo wspiera wątrobę i jelita

Dodano: 
Mieszanka przypraw w moździerzu
Mieszanka przypraw w moździerzu Źródło: Shutterstock / IB'Captuers
Tą jedną przyprawą dosmaczysz rozmaite dania. Ma w sobie wszystkie dodatki, które podnoszą smak mięs, zup czy jajek. Mieszankę pachnącą jak w kuchni babci zrobisz z łatwo dostępnych produktów.

Uniwersalna przyprawa o łagodnym, ziołowo-korzenny smaku z delikatną nutą pieprzową jest wręcz niezbędna w moim domu. W rodzinie używa się jej od pokoleń, więc zawsze mam zapas w szafce. Nie kupuję jej jednak w sklepie, tylko robię samodzielnie. W pięć minut mam pyszny miks pełen korzystnych związków.

Co wchodzi w skład pieprzu ziołowego?

Nieodzownym składnikiem tej mieszanki są suszone zioła takie, jak majeranek, cząber i lubczyk. Uzupełnieniem są przyprawy korzenne – kminek, kolendra i biała gorczyca. Koloru nadaje jej sproszkowana słodka i ostra papryka, a często również kurkuma. Dodatki, które pojawiają się w różnych wersjach pieprzu ziołowego, to także czosnek, liście laurowe, kozieradka, tymianek, natka pietruszki czy suszony chrzan. Każda kompozycja jest inna i można łatwo dostosować ją do swoich upodobań kulinarnych.

Jak zrobić pieprz ziołowy jak z PRL?

Do jego przygotowania używam moździerza. Choć dużo szybciej i łatwiej rozdrobnić składniki w urządzeniu elektrycznym, ulatuje wtedy znaczna część ich aromatu. Preferuję więc tradycyjną metodę. Bazą mieszanki jest majeranek, choć dorzucam czasem łyżeczkę lubczyku. Ziele to nazywano kiedyś maggi. Ma podobny aromat do przyprawy do zupy, którą lubi wiele osób.

Przepis: Pieprz ziołowy jak z PRL

Klasyczna mieszanka ziół i przypraw korzennych o uniwersalnym zastosowaniu w kuchni

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
14 w każdej porcji

Składniki

  • 3 łyżki majeranku
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 2 łyżki nasion białej gorczycy
  • 1 łyżka nasion kminku
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 liście laurowe

Sposób przygotowania

  1. Mielenie przyprawZmiel nasiona kolendry, gorczycy i kminku w moździerzu albo młynku elektrycznym.
  2. Mieszanie składnikówDodaj resztę składników i rozdrabniaj, aż mieszanka uzyska konsystencję proszku.

Czy pieprz ziołowy jest zdrowy?

Wszystkie składowe tej przyprawy są korzystne dla organizmu. Przede wszystkim pobudzają wydzielanie enzymów w układzie pokarmowym, usprawniając w ten sposób proces trawienia. Dotyczy to zwłaszcza tłustych produktów i ciężkostrawnych dań. Wspomagają w tym pracę wątroby, ograniczając dolegliwości po jedzeniu takie jak wzdęcia i gazy.

Związki zawarte w pieprzu ziołowym zwalczają bakterie i grzyby, łagodzą stany zapalne, działają rozkurczająco oraz przeciwdziałają obrzękom ciała.

Czytaj też:
Suszę grzyby i robię najlepszą domową przyprawę. Sypię do każdej zupy, sosów i pasztetów
Czytaj też:
Babcia dodawała do mielonych zapomnianą dziś przyprawę. Najlepszy przepis na kotlety