Wolę to ciasto zamiast sklepowych słodyczy. Jest kremowe, pełne wapnia i po kawałku nie czuję głodu

Wolę to ciasto zamiast sklepowych słodyczy. Jest kremowe, pełne wapnia i po kawałku nie czuję głodu

Dodano: 
Ciasto z tahini i miodem
Ciasto z tahini i miodem Źródło: Shutterstock / Mshev
Gdy piekę to pyszne ciasto, każda porcja zapewnia mi tyle wapnia, co pół szklanki mleka. Nie jestem po nim głodna, jak po innych słodyczach, bo otrzymuję też sześć gramów białka. To wszystko zasługa produktu ze słoika.

Ten dodatek pasuje nie tylko do wytrawnych smarowideł takich jak hummus, bo świetnie sprawdza się także w deserach. Pasta sezamowa tahini jest dostępna jako gotowy produkt i bardzo zdrowa. Używając jej w daniach, wzbogacam ich smak, konsystencję i wartości odżywcze.

Dlaczego warto jeść tahini?

Mielony sezam to skarbnica cennych związków. Zawiera więcej wapnia niż wiele orzechów, a ponadto żelazo, cynk, wapń i magnez, jednak najwięcej ma miedzi. To pierwiastek kluczowy dla produkcji czerwonych krwinek, pracy układu nerwowego, produkcji kolagenu i elastyny w skórze czy funkcjonowania układu odpornościowego.

Tahini jest też dobrym źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza B1, ale też B2 i B3. Zawarte w paście fitosterole pomagają obniżać poziom cholesterolu LDL we krwi, a zdrowe wielonienasycone tłuszcze poprawiają profil lipidowy. W skład produktu wchodzą również inne antyoksydanty, które wykazują działanie przeciwzapalne.

Pastę najlepiej stosować z umiarem, bo zawiera 58 procent tłuszczu i 659 kalorii. Często zastępuje masło albo olej w przepisach. W stugramowej porcji jest aż 27 g białka i 10 g błonnika. Natomiast łyżka o wadze 15 gramów to niecałe sto kalorii, 4 g białka i 1,5 g błonnika.

Jak zrobić ciasto z tahini i miodem?

Wspaniały smak tego deseru zapewnia połączenie tahini z miodem i wanilią. Robię go podobnie do blondie, czyli jasnej wersji brownie. Nie dodaję jednak białej czekolady, która bez kakao ma tylko same puste kalorie z tłuszczu i cukru. Dzięki temu moje ciasto jest lżejsze, a jego przyjemne orzechowe nuty stają się bardziej wyczuwalne.

Masę wlewam do formy o pojemności około 2 litrów. Korzystam z kwadratowego naczynia o boku 20 centymetrów, ale można wziąć także to prostokątne, na przykład o wymiarach 24 na 20 cm lub 28 na 18 cm. Jego kształt wpływa jednak na czas pieczenia, bo wyższa warstwa będzie potrzebować więcej minut w piecu. Warto więc obserwować ciasto i sprawdzać środek patyczkiem, gdy jego wierzch się zestali.

Przepis: Ciasto z tahini i miodem

Przepyszny słodki wypiek z dodatkiem pasty z sezamu

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
269 w każdej porcji

Składniki

  • 4 łyżki masła
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki miodu
  • 1 szklanka tahini
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka migdałowego bez cukru
  • 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówNastaw piekarnik na 180 stopni. Posmaruj olejem wnętrze żaroodpornego naczynia. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Rozpuść masło, a gdy zacznie lekko ciemnieć, dodaj brązowy cukier. Połącz składniki i zdejmij z ognia.
  2. Mieszanie ciastaPrzelej masło z cukrem do miski, dodaj miód, tahini, jaja, mleko i wanilię. Połącz wszystko za pomocą miksera, po czym wsyp mieszankę mąki i wymieszaj na gładką masę. Przelej ją do naczynia.
  3. PieczenieWstaw naczynie do piekarnika na około 30 minut, aż wbity w środek drewniany patyczek będzie wychodził z ciasta suchy.

Czytaj też:
Tę superzdrową pastę robię z małych nasionek. Zastępuje mi masło, pasuje do sałatek
Czytaj też:
To najlepsze ciasto na Wszystkich Świętych. Przepis jest banalny, a smakuje jak z cukierni