Nawet najprostsze nadzienie w tym świeżym cieście smakuje jak milion dolarów. Wystarczy zwykła kiełbasa, by przenieść codzienne pieczywo w inny wymiar. Te bułeczki są bardzo proste i zawsze wychodzą.
Jak zrobić bułeczki drożdżowe z kiełbasą?
Ciasto na te wypieki robię na drożdżach instant. Czas jego wyrastania skracam z półtorej godziny o połowę, a w miejsce skomplikowanego farszu do środka bułeczek wkładam kawałki kiełbasy. Zamiast zwyczajnej czy śląskiej, które były kiedyś stałym elementem potraw w moim domu, dziś chętniej wybieram wyroby drobiowe. Są nie tylko chudsze, ale mają też łagodniejszy smak.
Przepis: Bułeczki drożdżowe z kiełbasą
Ten pyszny domowy wypiek nadziewany kawałkami kiełbasy to prawdziwy rarytas.
- Kategoria
 - Przekąska
 - Rodzaj kuchni
 - Polska
 - Czas przygotowania
 - 1 godz. 10 min.
 - Czas gotowania
 - 20 min.
 - Liczba porcji
 - 6
 - Liczba kalorii
 - 347 w każdej porcji
 
Składniki
- 2 szklanki przesianej mąki pszennej
 - 1 łyżeczka drożdży suszonych
 - 2 łyżki cukru
 - 1/2 łyżeczi soli
 - 2 łyżki roztopionego masła
 - 1/2 szklanki ciepłej wody
 - 250 g grubych kiełbasek
 - 1 jajko
 
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaWsyp drożdże do ciepłej wody, dodaj cukier i odstaw na 5 minut. Wlej rozczyn do mąki, dodaj sól i masło, po czym wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Włóż je do miski, przykryj i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
 - Zawijanie kiełbasekNastaw piekarnik na 180 stopni i wyłóż blachę pergaminem do pieczenia. Na dolną półkę wstaw naczynie z gorącą wodą. Pokrój kiełbaski na 6 części. Rozwałkuj ciasto na prostokąt i potnij wzdłuż krótszego boku na 6 pasków. Na koniec każdego nałóż kawałek kiełbasy i owiń go ciastem, po czym sklej palcami brzegi. Ułóż bułeczki na blaszce i odstaw na 15 minut.
 - Pieczenie bułekPosmaruj bułki rozkłóconym jajkiem i wstaw na środkowy poziom piekarnika. Piecz 20-25 minut, aż wyrosną i się zarumienią.
 
Jak zrobić nadzienie z kiełbasy?
Bułki można napełnić farszem z kiełbasy. Przygotowuję go z dodatkiem cebuli, którą podsmażam na niewielkiej ilości oleju. Gdy się zeszkli, dorzucam bardzo drobno posiekaną kiełbasę i smażę przez chwilę, aż składniki się połączą. Nadzienie doprawiam do smaku solą i pieprzem, a często dokładam również paprykę chili i suszony majeranek.
Czym można nadziać bułeczki drożdżowe?
To bardzo wszechstronny wypiek, który można napełnić różnymi smacznymi mieszankami składników. Trzeba tylko upewnić się, że zawierają jak najmniej wody. Do najbardziej lubianych wytrawnych farszów należą:
- Mięsny – klasyczne nadzienie przygotowuje się z mielonego mięsa wieprzowego, wołowego albo ich mieszanki. Trzeba podsmażyć je z cebulą, dodać przyprawy, po czym udusić do miękkości.
 - Pieczarkowy – drobno posiekane pieczarki i cebulę smaży się na klarowanym maśle, aż odparuje woda z sosu.
 - Z soczewicy – zieloną czy brązową soczewicę należy ugotować w bulionie lub wodzie, a następnie podsmażyć z cebulą i przyprawami. Przed nakładaniem do ciasta masę można z grubsza zmiksować.
 - Ze szpinakiem i fetą – liście dusi się z czosnkiem i cebulą. Po odparowaniu wody i ostudzeniu można wymieszać je z serem feta i przyprawić gałką muszkatołową.
 - Z warzyw – warzywa należy pokroić w małą kostkę i udusić na patelni, aż będą miękkie, a sos całkiem zgęstnieje. Do mieszanki pasuje kolorowa papryka, cukinia, bakłażan, cebula, czosnek i pomidory, a także śródziemnomorskie zioła.
 
Czytaj też:
Moje dzieci nie lubią kanapek do szkoły. Często piekę dzień wcześniej tę przegryzkę na drugie śniadanieCzytaj też:
Gdy zabraknie mi pieczywa, piekę te bułeczki bez wyrastania. Mięciutkie, pachnące i znikają w mgnieniu oka
