Z paru tanich składników robię maślane rogaliki. Są mięciutkie i rozpływają się w ustach

Z paru tanich składników robię maślane rogaliki. Są mięciutkie i rozpływają się w ustach

Dodano: 
Maślane rogaliki
Maślane rogaliki Źródło: Pixabay / laustkehlet
Ze wszystkich wypieków z ciasta drożdżowego najbardziej lubię te rogaliki. Mają apetyczny kształt, mięciutkie ciasto i słodkie nadzienie. Zjada się je z przyjemnością do kawy, na przekąskę, można też kilka spakować do torebki.

Ciasto drożdżowe jest chyba najbardziej typowym ciastem dla polskiej kuchni. Robi się z niego placki z kruszonką, baby wielkanocne czy jagodzianki. Składniki na to ciasto są dosyć tanie, a sam wyrób delikatny i niezbyt kaloryczny. Można go więc jeść bez wyrzutów sumienia.

Z jakich składników robi się ciasto na rogaliki?

Maślane rogaliki robię z ciasta drożdżowego. A do jego przygotowania potrzebne są: mąka, mleko, drożdże, trochę cukru, jajka i oczywiście masło. Ten ostatni składnik dodaje ciastu niepowtarzalnego smaku i tego przyjemnego uczucia na języku w czasie jedzenia. By ciasto drożdżowe było puszyste i delikatne, w czasie przyrządzania powinno dwa razy wyrastać. Najpierw wstępnie, po wyrobieniu, a potem po uformowaniu rogalików.

Jak zrobić słodkie, maślane rogaliki?

By rogaliki wyszły delikatne i puszyste, najpierw przygotowuję rozczyn z mleka, drożdży i części mąki. Wyrośnięty dodaję do mąki razem z żółtkami zmiksowanymi z cukrem. Składniki mieszam, wstępnie wyrabiam, a potem dodaję roztopione masło i całość dokładnie wyrabiam. Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na kawałki, każdy rozwałkowuję na okrągły placek i kroję go na kawałki niczym pizzę. Na każdy kawałek nakładam trochę marmolady, trójkąciki zwijam i formuję rogaliki. Po wyrośnięciu są gotowe do pieczenia.

Przepis: Maślane rogaliki

Słodkie rogaliki z marmoladą

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
220 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • ok. 150 g marmolady
  • jajko do posmarowania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie rozczynuDrożdże wkrusz do ciepłego mleka, wymieszaj z łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstaw na 10–15 minut, aż się spieni.
  2. Przygotowanie ciastaDo miski wsyp resztę mąki i sól. Dodaj wyrośnięty rozczyn i żółtka zmiksowane z cukrem. Wymieszaj, wyrób. Dalej wyrabiaj, dodając stopione, letnie masło. Ciasto powinno być gładkie i odchodzić od dłoni. Przykryj je ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.
  3. Formowanie rogalikówCiasto podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj na okrągły placek, pokrój po przekątnej na 8 części. Na koniec każdego trójkąta ciasta połóż trochę marmolady. Zwiń rulon, zagnij, by nadać mu kształt rogalika.
  4. PieczenieRogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką, odstaw na 10-15 minut do wyrośnięcia. Posmaruj je rozkłóconym jajkiem. Piecz 15-20 minut w 210 stopniach Celsjusza.

Wskazówki: Gdy rogaliki wyrosną, można je posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. Będą jeszcze smaczniejsze i apetyczniejsze. Jeśli chcecie, by rogaliki były mniejsze, podzielcie ciasto na 3-4 części.

Czym można nadziać rogaliki?

Moje rogaliki robię zwykle z marmoladą wieloowocową. Można też jednak nadziać je np. prażonymi jabłkami, powidłami śliwkowymi, konfiturą czy ulubionym, wysokosłodzonym dżemem. Dobrze też sprawdzi się gotowy krem czekoladowo-orzechowy, krem pistacjowy czy słodki twarożek.

Czytaj też:
Zrobiłem szarlotkę jak zawsze, ale jeden dodatek zmienił wszystko. Teraz wszyscy proszą o dokładkę
Czytaj też:
Dla tej karmelowej polewy piekę to ciasto w kółko. Znika ze stołu w chwilę

Źródło: smaki.pl