To piaskowe ciasto robię jak babkę majonezową, dzięki czemu ma wymarzoną konsystencję. Dzięki różnym postaciom cytryny pachnie i smakuje tak obłędnie, że nie waham się zaliczyć go do moich najlepszych wypieków.
Co daje majonez w cieście?
Ten produkt zawiera w sobie jednocześnie tłuszcz i żółtka, więc jest wygodnym dodatkiem. Dzięki temu, że stanowi rodzaj emulsji, zapewnia szczególną strukturę miękiszu. Natomiast kwaśne związki z sosu pomagają lepiej spulchnić masę.
Tak przygotowane ciasto ma specjalne cechy – jest delikatne, puszyste i wilgotne, a także dłużej zachowuje świeżość niż to na bazie masła. Klasycznym majonezem można też zastąpić jajka, wymieniając średnią sztukę na trzy łyżki tego sosu. Nie należy jednak przesadzać z jego ilością, bo wpłynie to negatywnie na walory deseru.
Jak zrobić ciasto cytrynowe na majonezie?
Dodaję go do masy na ciasto zamiast oleju. Niezbędne są ponadto utarte żółtka i ubite białka. Obok mąki pszennej tortowej typu 450 używam także tej ziemniaczanej. To sekretny składnik majonezowca, który odpowiada za wilgotne i kruche wnętrze wypieku.
Chociaż w gotowym sosie jest pewna ilość octu, w tym cytrynowym cieście go nie czuć. To dlatego, że dokładam nie tylko skórkę i sok ze świeżych owoców, ale również naturalny ekstrakt cytrynowy, choć można też użyć zwykłej esencji.
Przepis: Ciasto cytrynowe na majonezie
Aromatyczny cytrusowy wypiek to idealny dodatek do kawy albo herbaty
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 312 w każdej porcji
Składniki
- 1 cytryna
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 jajek
- 2 szklanki cukru pudru
- 1 szczypta soli
- 1 szklanka majonezu
- 1-2 łyżeczki naturalnego ekstraktu cytrynowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówWyciśnij sok z cytryny i drobno otrzyj zewnętrzną, aromatyczną warstwę skórki. Wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia. Oddziel żółtka od białek i utrzyj z cukrem pudrem, odkładając 2 łyżki do posypania wypieku. Osobno ubij białka z solą.
- Mieszanie ciastaMieszając, dodawaj stopniowo majonez do żółtek. Następnie wsyp mieszankę mąk i dodaj sok oraz skórkę z cytryny. Na koniec połącz masę z białkami i umieść w podłużnej formie wysmarowanej w środku olejem.
- PieczenieWstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 40 minut, aż ciasto się zazłoci. Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, a po 10-15 minutach wyjmij je z pieca i z formy. Połóż na kratce kuchennej, a gdy wystygnie, posyp wierzch pozostałym pudrem.
Jaki majonez jest najlepszy do babki?
Do wypieków należy używać pełnotłustej wersji tego produktu, która nie jest zagęszczana dodatkami do żywności. Gdy zawiera za mało oleju, deser może wyjść gumowaty. Majonez nie powinien zawierać także dodatków smakowych, takich jak czosnek, chili, chrzan czy musztarda. Warto wybierać rodzaje, które nie są nadmiernie octowe. Można też przyrządzić ten sos w domu, redukując ilość kwaśnych składników.
Czytaj też:
Szybka babka majonezowa mojej teściowej. Zawsze się udaje, często nie doczeka świątCzytaj też:
Sprawdzony przepis na domowy majonez. Pamiętaj o kilku zasadach, a wyjdzie idealny
