Upiekłam ten rwany chlebek i przepadłam. Takiego pieczywa nie kupisz w sklepie

Upiekłam ten rwany chlebek i przepadłam. Takiego pieczywa nie kupisz w sklepie

Dodano: 
Odrywany chlebek ziołowy
Odrywany chlebek ziołowy Źródło: Shutterstock / Drobot Viktoriia
Wygląda wspaniale, a jeszcze lepiej smakuje. Gdy robię chlebek z nadzieniem czosnkowo-ziołowym z dodatkiem sera, znika w kilka minut. Ten wypiek nie wymaga skomplikowanego przygotowania, a efekt jest genialny.

Nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo. A gdy pachnie jak chlebek z mojego przepisu, wszyscy chcą jeść je na gorąco. Mój chleb robię z samych pysznych produktów, przez co nie można mu się oprzeć.

Jak zrobić odrywany chlebek czosnkowo-ziołowy?

Wygląda jak tostowy, ale przyrządza się go od podstaw. Z użyciem drożdży trzeba sporo poczekać na wyrastanie ciasta, ale takie jest zdrowsze i smaczniejsze od wypieków na proszku.

W tym przepisie korzystam z mieszanki świeżych ziół – natki pietruszki, koperku, tymianku i rozmarynu. Można również wybrać jeden lub dwa rodzaje, a także dołożyć bazylię czy szczypiorek. Sprawdzą się też w formie suszonej. Można wtedy sięgnąć po gotową przyprawę włoską albo prowansalską.

Kluczowym momentem przygotowania tego specjału jest rozwałkowanie ciasta na placek i pokrycie nadzieniem. Następnie trzeba pokroić go na kawałki i poskładać na pół. Ułożone w foremce wymagają dość długiego pieczenia, ale gotowy chlebek cieszy oko i jest palce lizać.

Przepis: Odrywany chlebek czosnkowo-ziołowy

Przepyszny wypiek przekładany w środku aromatycznym nadzieniem

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
2 godz. 10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
332 w każdej porcji

Składniki

Na chleb:

  • 500 g mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 50 gramów masła

Na nadzienie:

  • 100 masła
  • 200 g startego żółtego sera
  • 7 ząbków czosnku
  • 2/3 szklanki posiekanych świeżych ziół

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaPrzesiej mąkę. Połącz mleko z drożdżami, cukrem, solą i 3 łyżkami mąki. Odstaw rozczyn na 15-20 minut, po czym dodaj do mąki razem z masłem i jajkami. Wyrób ciasto, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  2. Mieszanie nadzieniaOdłóż 1-2 łyżki masła, rozpuść resztę i ostudź. Przeciśnij czosnek przez praskę, a następnie połącz z masłem i ziołami.
  3. Składanie wypiekuPosmaruj dno keksówki pozostałym masłem. Rozwałkuj ciasto na prostokątny placek, pokryj ziołowym nadzieniem i posyp serem. Potnij go na 12 prostokątów o szerokości formy. Składaj każdy na pół i układaj po kolei w ustawionej pionowo keksówce, by tworzyły stos. Ostaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
  4. Pieczenie chlebkaWstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40-45 minut. Piecz, aż wierzch i brzegi chleba będą mocno przyrumienione.

Jakie nadzienie do rwanego chleba?

Najbardziej klasyczne połączenie składników to zioła i czosnek, ale można wybrać tylko jeden z nich. Masło da się zastąpić oliwą z oliwek, która jest zdrowszą opcją. Do masy nie trzeba też dokładać startego żółtego sera. Dla odmiany warto wymienić go na fetę, mozzarellę czy ser pleśniowy.

Do farszu można dorzucić posiekaną cebulę, świeże listki szpinaku lub drobne kawałki suszonych pomidorów. W szybkiej wersji tego wypieku nakładam na placek gotowe zielone pesto bazyliowe, ewentualnie to pomidorowe.

Jak układać rwany chlebek w formie?

Istnieje wiele metod przekładania go z pysznymi dodatkami. Posmarowanych kawałków placka nie trzeba zginać, bo można także układać je jeden przy drugim. Nie muszą znajdować się w prostym rzędzie, bo da się zrobić z nich spiralę w okrągłym naczyniu.

Placek można zwinąć w roladę, pokroić na kawałki i ustawić je w formie przecięciem do góry. Całkiem innym rozwiązaniem jest umieszczenie surowego ciasta w formie i wciskanie w nie w równych odstępach plasterków sera i mieszanki ziół z czosnkiem.

Danie można przygotować ponadto w formie wypełnionych bułeczek. Z porcji ciasta formuje się placuszki, nakłada na nie farsz i zamyka w kulki, po czym układa obok siebie w tortownicy.

Czytaj też:
Gdy zabraknie mi pieczywa, piekę te bułeczki bez wyrastania. Mięciutkie, pachnące i znikają w mgnieniu oka
Czytaj też:
Bułeczki tak dobre, że można je jeść bez żadnych dodatków. Prosty przepis na domowe pieczywo