Dla tej karmelowej polewy piekę to ciasto w kółko. Znika ze stołu w chwilę

Dla tej karmelowej polewy piekę to ciasto w kółko. Znika ze stołu w chwilę

Dodano: 
Szwedzkie ciasto Tosca z migdałami
Szwedzkie ciasto Tosca z migdałami Źródło: Shutterstock / BBA Photography
W cieście Tosca zakochałam się od pierwszego kęsa. Ta karmelowa, ciągnąca się polewa nie ma sobie równych. Połączenie z waniliowo-śmietankowym miękiszem jest tak pyszne, że nikt nie kończy na jednym kawałku.

Deser nazywany po szwedzku toscakaka powstał na fali popularności opery Giacomo Pucciniego pod tytułem „Tosca”, która była ogromnym sukcesem na początku dwudziestego wieku. Przepis przetrwał do dziś i stał się jednym z narodowych specjałów. Dla mnie to po prostu przepyszne ciasto, do którego regularnie wracam.

Jak zrobić szwedzkie ciasto Tosca z migdałami?

Ten wypiek przygotowuję na proszku do pieczenia. Ilość podanych składników daje porcję na formę o wymiarach 20 na 23 centymetry albo 18 na 25 cm. Jeszcze lepszym wyborem jest otwierana tortownica o średnicy 24 cm, z której najłatwiej wyjąć gotowe danie.

Masę piekę przez większość czasu bez polewy. Dopiero na kwadrans przed końcem nakładam podgotowaną mieszankę masła i płatków migdałowych z cukrem, mlekiem oraz mąką.

Przepis: Szwedzkie ciasto Tosca z migdałami

Pyszny waniliowy wypiek z warstwą płatków migdałowych w karmelu

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Skandynawska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
332 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 120 g masła
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 130 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/4 szklanki śmietany 30% tłuszczu
  • 2 łyżki tartej bułki

Na glazurę:

  • 100 g masła
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 100 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówRozpuść 100 g masła w rondelku i odstaw do ostygnięcia. Resztą posmaruj wnętrze formy i obsyp tartą bułką. Nastaw piekarnik na 175 stopni.
  2. Pieczenie ciastaUbij jajka z cukrem na puszystą białą masę. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Połącz z jajkami, by powstało ciasto bez grudek. Dodaj masło i śmietanę z ekstraktem waniliowym. Wymieszaj i wlej do formy. Piecz 20-25 minut na dolnej półce piekarnika, aż z wierzchu zacznie się rumienić, ale będzie jeszcze dość luźne na środku.
  3. Nakładanie polewyW tym czasie podgrzewaj przez kilka minut składniki glazury, aż całość zgęstnieje. Wyjmij ciasto z piekarnika i nałóż mieszankę na wierzch bez dociskania. Wstaw formę na środkową półkę i piecz 15 minut, aż polewa będzie złota. Wtedy wystaw z pieca i wystudź. Następnie przesuń nożem między brzegami wypieku a bokami formy, wyjmij go i pokrój.

Jak przygotować migdały do ciasta?

Gdy nie mam w domu płatków migdałowych, a potrzebuję ich do ciasta takiego jak Tosca, sięgam po naturalne migdały. Aby obrać nasiona, zalewam je wrzątkiem i odstawiam na 10-15 minut. Odcedzam i przelewam świeżą wodą, po czym ściskam z węższej strony, a jądra wychodzą same.

Migdały bez skórki kroję ostrym nożem na plasterki bądź siekam. Mogę też zblendować je na masę, której użyję do wypieków, na przykład dołożę do mąki albo wykorzystam w nadzieniu do tarty, rogalików czy drożdżówek.

Jak zrobić ciasto z mąki migdałowej?

W pieczonym deserze może być jeszcze więcej migdałów. Używam ich w postaci mąki do przygotowania bezglutenowego ciasta. Najpierw ubijam 3 jajka z 80 g masła i 100 g cukru. Osobno mieszam 200 g mąki migdałowej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Później łączę wszystkie składniki, dodając kilka kropli ekstraktu waniliowego. Piekę przez pół godziny w temperaturze 170 stopni, a przed wyjęciem pozostawiam jeszcze na dziesięć minut w środku.

Czytaj też:
Błyskawiczny placek na leniwy dzień. Przygotujesz go w mniej niż 30 minut, resztę zrobi piekarnik
Czytaj też:
Rano, zamiast robić kanapki, piekę te babeczki. Zdrowe, słodkie i znikają w kilka minut