Jest proste, smaczne, a podczas pieczenia cały dom pięknie pachnie cynamonem. To genialne ciasto zrobisz na maślance i na oleju, a z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet dzieci. Ciasto maślankowe ładnie wyrasta i jest zarazem przyjemnie wilgotne.
Jak zrobić ciasto cynamonowe na maślance
Cała filozofia tego ciasta to wymieszanie składników mokrych z suchymi (najlepiej mokre wlej do miski z suchymi, ale w odwrotnej wersji też wyjdzie). Nie potrzeba tu żadnych specjalnych kuchennych sprzętów. Wszystko można wymieszać łyżką lub widelcem. Przy takich ciastach nie mieszamy zbyt długo i bardzo dokładnie: jedynie do połączenia składników.
Potem gęste ciasto wystarczy wylać do foremki i jeszcze dodatkowo oprószyć cynamonem. Resztę robi piekarnik.
Przepis: Cynamonowe ciasto na maślance
Szybkie ciasto bez miksera.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 430 w każdej porcji
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżeczki sody
- 3 jajka
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki oleju
dodatkowo:
- 2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaW jednej misce wymieszaj składniki suche, czyli mąkę, cukier, proszek, sodę, cukier waniliowy, cynamon, a w drugiej mokre, czyli jajka, olej i maślankę. Połączone składniki mokre połącz z suchymi i wymieszaj.
- Pieczenie ciastaCiasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu posyp cynamonem. Piecz ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Gotowe ciasto można dodatkowo posmarować syropem zrobionym z miodu i wody. Najlepiej smarować pędzelkiem jeszcze gorące ciasto. Można je też delikatnie oprószyć cukrem pudrem przed podaniem.
Inne pomysły na cynamonowe ciasto na maślance
Ciasto cynamonowe na maślance z naszego przepisu można zrobić w kilku wersjach, także z owocami. Tak upieczone smakuje wyjątkowo dobrze. Wystarczy wówczas ułożyć przed pieczeniem na cieście wybrane owoce i posypać je cynamonem.
Jakie owoce dać do takiego ciasta? Odpowiedź jest tu prosta: dowolne. Do jesiennych wypieków doskonale sprawdzą się przede wszystkim sezonowe owoce, takie jak gruszki, jabłka, winogrona czy śliwki, ale nie tylko. Możesz też wykorzystać śmiało owoce mrożone, np. wiśnie czy maliny. W przypadku używania owoców mrożonych dobrze jest wcześniej je rozmrozić i odsączyć z nadmiaru soku. Potem już tylko wystarczy wyłożyć je na ciasto i robić wszystko tak, jak jest podane w naszym przepisie.
Czytaj też:
Mój teść każdy dzień zaczyna tą kawą. Jedna przyprawa obniżyła mu cukier i dodała energiiCzytaj też:
Kiedy w lodówce prawie nic nie mam, robię ten ciepły deser. Pachnie lepiej niż w cukierni