Ten zdrowy deser z serka wiejskiego zawsze znika ze stołu. Lekki, prosty i bez wyrzutów sumienia

Ten zdrowy deser z serka wiejskiego zawsze znika ze stołu. Lekki, prosty i bez wyrzutów sumienia

Dodano: 
Fit sernik z serka wiejskiego
Fit sernik z serka wiejskiego Źródło: Shutterstock / Lika Mostova
Gdy chcę zrobić pyszne i nietuczące ciasto, sięgam po tę recepturę. Lekki i łatwy serniczek z serka wiejskiego i płatków owsianych ma idealne proporcje zdrowych składników. I ten smak, do którego zawsze chce się wracać.

Choć słodkie tarty, mazurki i serniki chciałoby się wcinać codziennie, rozsądniej jest zostawić je na specjalne okazje. Gdy robię swój ulubiony deser, ani się zbytnio nie napracuję, ani się nie przejem. Polecam przepis, z którym po słodką przekąskę można sięgać bez wyrzutów sumienia.

Jak zrobić fit sernik z serka wiejskiego?

To bardzo łatwe, bo serka nie trzeba miksować z resztą produktów – wystarczy wszystko połączyć łyżką. Do masy dodaję jogurt naturalny i tylko łyżkę mąki, ponieważ całość zagęszczają jajka.

Nie piekę też klasycznego spodu. Zamiast niego używam płatków owsianych z masłem i miodem. Z tej samej mieszanki przygotowuję na patelni gotową, rumianą kruszonkę. Mogę od razu posypać nią upieczony serniczek.

Do tego ciasta dorzucam mrożone wiśnie, ale można użyć innych owoców lub ich kawałków, również świeżych. Polecam zwłaszcza maliny, borówki amerykańskie, truskawki i morele. Do słodzenia wypieku używam tylko płynnego miodu. Dzięki takim składnikom mój deser jest naprawdę lekki. Ma dwa razy mniej tłuszczu i cukru niż tradycyjny sernik na kruchym cieście, przez co zapewnia o połowę mniej kalorii.

Przepis: Fit sernik z serka wiejskiego i płatków owsianych

Prosty wypiek w stylu sernika z dodatkiem wiśni. Składniki wystarczą do tortownicy o średnicy 20 cm lub foremki 18 × 18 cm.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
224 w każdej porcji

Składniki

Na spód i wierzch:

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki miodu
  • 120 g grubych płatków owsianych

Na masę:

  • 200 g serka wiejskiego
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 cytryny
  • 1 szklanka mrożonych wiśni bez pestek

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie spoduRozpuść w rondelku masło, dodaj miód i płatki owsiane. Połącz składniki, wyjmij połowę i rozłóż na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut. Następnie wyjmij, ale nie wyłączaj pieca.
  2. Robienie wierzchuResztę płatków podgrzewaj przez kilka minut, aż się zarumienią. Wyłącz gaz i odstaw na bok.
  3. Miksowanie masyPołącz serek wiejski z jogurtem, dodaj jajka, miód, mąkę i sok wyciśnięty z cytryny. Wymieszaj masę z wiśniami i przełóż na spód. Wstaw do piekarnika i piecz 30-35 minut, aż brzegi się zarumienią. Po wyłączeniu grzania uchyl drzwiczki i odczekaj kilka minut przed wyjęciem ciasta.

Jak zrobić szybkie ciasto z płatków owsianych i serka wiejskiego?

Składniki można połączyć ze sobą i piec masę jak ciasto. W takiej prostej recepturze biorę zwykle 400 g serka wiejskiego. Osączam go ze śmietanki, po czym dodaję 6-8 łyżek płatków owsianych, białka z 2 jajek ubite na pianę ze szczyptą soli oraz żółtka utarte z 3 łyżkami cukru. Delikatnie mieszam i przelewam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem albo olejem. Piekę około 30 minut do zrumienienia wierzchu.

Również ten wypiek często robię z owocami, by był zdrowszy i bardziej kolorowy. Wykładam je na wierzch albo dokładam do surowego ciasta. Gdy nie chcę, żeby opadły na dno, oprószam je najpierw odrobiną mąki albo mieszanką z dwóch części mąki ziemniaczanej i jednej części cukru pudru.

Czytaj też:
Serek wiejski to mój patent na szybką zapiekankę à la sernik. Przepis jest prosty, a deser tani
Czytaj też:
Nie tuczy, a smakuje jak deser z cukierni! Szykuję go z taniego twarogu w 10 minut