Bułeczki tak dobre, że można je jeść bez żadnych dodatków. Prosty przepis na domowe pieczywo

Bułeczki tak dobre, że można je jeść bez żadnych dodatków. Prosty przepis na domowe pieczywo

Dodano: 
Bułki z kminkiem i solą
Bułki z kminkiem i solą Źródło: Shutterstock / Rudolfs Klintsons
To przepis na fanów pieczywa z kminkiem i fanów tradycyjnych solanek, czyli bułek z kminkiem i solą. Domowa wersja to proste bułeczki śniadaniowe z dodatkami.

Gorące, chrupiące z wierzchu, pełne kminku i kryształków soli, które podkręcają smaki. Te domowe solanki, czyli bułki z kminkiem i solą to pieczywo, którego przygotowanie jest dziecinnie proste. A jeśli dysponujesz robotem z hakiem do wyrabiania ciasta, to można powiedzieć, że te bułeczki zrobią się same.

Jak zrobić domowe bułki z kminkiem?

Ciasto na bułki trzeba dobrze wyrobić. Potem jeszcze tylko trzeba poczekać, aż ciasto wyrośnie i od pysznego wypieku dzieli cię już tylko pół godziny. Do zrobienia bułek najlepiej wykorzystać mąkę pszenną typ 550. Jednocześnie tradycyjne mleko można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym.

Bułki przed pieczeniem należy dość obficie posmarować masłem, posypać kminkiem i solą. Podczas pieczenia masło lekko się skarmelizuje, a bułeczki zyskają brązową, aromatyczną skórkę.

Rada: Zamiast tradycyjnych drożdży można użyć drożdży instant. Wówczas podaną w przepisie ilość drożdży zastąp 5 g drożdży instant. Wtedy można pominąć też robienie zaczynu. Wymieszaj po prostu drożdże instant z mąką, solą i cukrem, a potem dodaj resztę składników i dalej wyrabiaj ciasto i rób wszystko jak w przepisie.

Przepis: Bułki z kminkiem i solą

Pyszne domowe solanki.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz. 10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
331 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 5 łyżek oliwy
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

dodatkowo:

  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 4 łyżeczki kminku
  • sól (najlepiej grube kryształki)

Sposób przygotowania

  1. Robienie zaczynuPrzesiej mąkę. Zrób zaczyn drożdżowy: wymieszaj drożdże z częścią ciepłego mleka, dodaj cukier i dwie łyżki mąki. Odstaw na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Resztę mąki wymieszaj z solą.
  2. Robienie ciastaDo mąki dodaj pozostałe składniki i zaczyn drożdżowy. Ciasto potrzebuje 10-15 minut wyrabiania, aż będzie gładkie. Jeśli czujesz, że jest za rzadkie, dodaj odrobinę więcej mąki. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 30-40 minut.
  3. Pieczenie bułekRozgrzej piekarnik do 190 st. Celsjusza. Ciasto podziel na równe części. Uformuj okrągłe bułeczki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Posmaruj masłem, posyp kminkiem i solą. Piecz ok. 20 minut.

Jak podawać bułki z kminkiem i solą?

Domowe solanki doskonale smakują nawet bez żadnych dodatków, ale mogą być bazą pysznych kanapek: serwuj je np. z jajkiem, sałatą i szynką czy dowolnymi pastami kanapkowymi lub pasztetami. Lekko czerstwe bułeczki można przekroić i lekko podsmażyć na patelni na maśle lub oliwie i zrobić z nich pyszne grzanki.

Bułki z kminkiem to też idealne towarzystwo do zup. Podaj je do tradycyjnej grochówki lub do gęstych zup kremów, np. jesiennej zupy dyniowej albo kartoflanki z czosnkiem. Takie bułeczki można też podać do różnego rodzaju sałatek.

Czytaj też:
Zapomnij o ketchupie i musztardzie. Ten słodko-pikantny sos do mięs bije je na głowę
Czytaj też:
Gotowane jajka i zielone warzywo zamieniam w pyszne smarowidło. Jest 100 razy lepsze od szynki