Moja babcia robiła najlepszą kartoflankę. Jej sekret tkwi w prostym wywarze, który podkręca smak

Moja babcia robiła najlepszą kartoflankę. Jej sekret tkwi w prostym wywarze, który podkręca smak

Dodano: 
Kartoflanka z grzybami
Kartoflanka z grzybami Źródło: Shutterstock / Magdalena Kucova
Ten smak na zawsze utkwił mi w pamięci. Delikatna, pachnąca grzybami zupa ziemniaczana jest ze mną do dziś. Przepis znalazłam w książce babci, dzięki czemu mogę robić tak pyszną kartoflankę, jak ona.

Gdy chcę podać lekką i rozgrzewającą potrawę, ten przepis zawsze przychodzi mi na pomoc. Garnek kartoflanki znika przy jednym posiedzeniu, bo nic nie jest tak pyszne, jak zupa przyrządzona starą metodą.

Jak zrobić kartoflankę z grzybami?

Przygotowanie zaczynam 2-3 godziny wcześniej od namoczenia w zimnej wodzie kilku suszonych grzybów, najlepiej borowików. Choć mogłabym skrócić ten proces, zalewając je wrzątkiem, straciłabym wtedy sporą część ich aromatu. Gdy moja babcia nie miała suszonych grzybków, brała 2-3 pieczarki i dodawała do garnka wraz z kartoflami. Czasem też tak robię.

W moim ulubionym daniu włoszczyznę i ziemniaki gotuję osobno. Dzięki temu, że wyjmuję wcześniej jarzyny, ich kawałki nie rozpadają się. Natomiast kartofle przyrządzone od początku w wywarze mają lepszy smak.

Potrawa jest lekka, ponieważ nie zabielam jej śmietaną. Używam tylko zasmażki, żeby konsystencja nie była wodnista. W ten sposób dokładam do niej trochę tłuszczu, który jest niezbędny do wchłaniania wielu witamin z warzyw.

Przepis: Kartoflanka z grzybami

Lekka i aromatyczna zupa ziemniaczana z kawałkami grzybów

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
55 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
188 w każdej porcji

Składniki

  • 5-6 suszonych grzybów
  • 400 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 mały por
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 listek laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 4 kulki czarnego pieprzu
  • sól
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie grzybówZalej grzyby 1 szklanką zimnej przegotowanej wody, przykryj i odstaw na 2-3 godziny.
  2. Przygotowanie zupyObierz warzywa korzeniowe i włóż wraz z porem do garnka. Wlej 3 szklanki gorącej wody, dołóż grzyby wraz z płynem i przyprawy. Gotuj 30 minut.
  3. Przygotowanie zupyObierz ziemniaki i potnij w większą kostkę. Cebulę posiekaj. Przecedź wywar i odłóż na bok marchewkę, pietruszkę oraz selera, a grzyby pokrój w paseczki. Do wywaru dodaj ziemniaki, grzyby, cebulę i sól do smaku, po czym gotuj 20 minut.
  4. Wykańczanie daniaPokrój ugotowane warzywa w kostkę lub paski. Na patelni rozgrzej olej, wsyp mąkę i smaż, przez cały czas mieszając, aż lekko się zrumienieni. Dodaj 2-3 łyżki zimnej wody, wymieszaj i wlej do zupy. Wrzuć do niej warzywa, dopraw solą i sokiem z cytryny, po czym całość podgrzej. Podawaj ze świeżymi ziołami.

Zupa ziemniaczano-porowa

Kartoflankę lubię także w innym, bardziej pożywnym wydaniu z porami. To przepis kuchni francuskiej, nazywany w oryginale potage Parmentier. Zupa imienia agronoma, który upowszechnił w tym kraju ziemniaki, jest podawana jako krem z grzankami. Ja jednak jej nie blenduję i bardzo polecam tę wersję.

Na to danie biorę 0,6 kg bulw. Najpierw duszę na klarowanym maśle posiekane białe części 3-4 dużych porów z 2-3 rozdrobnionymi ząbkami czosnku, po czym wrzucam kostki kartofli, zalewam 4-5 szklankami bulionu i gotuję 20-25 minut. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję szklankę śmietany z żółtkiem, a następnie całość podgrzewam, ale nie doprowadzam do zagotowania.

Czytaj też:
Zupa ziemniaczana z tymi dodatkami smakuje fenomenalnie. To u mnie jednodaniowy obiad lub kolacja
Czytaj też:
Żaden rosół, pomidorowa czy ogórkowa. Jesienią rozgrzewa mnie ta obłędna, kremowa zupa