Nigdy wcześniej nie jadłam ogórków w gorącym posiłku. Gdy spróbowałam tej potrawy, byłam mile zaskoczona jej smakiem. Od tej pory przyrządzam ją regularnie ku radości całej rodziny. Warzywo dodaję też do różnych sosów, by wzbogacić je o delikatny i niskokaloryczny produkt.
Jak zrobić gulasz z zielonych ogórków?
Warzywo obieram i kroję na kawałki. Dorzucam do posmażonej cebuli z czosnkiem, po czym duszę z pomidorami. Mam z tego leciutką potrawkę, która jest świetnym dodatkiem do obiadu.
To danie jest najlepsze, gdy podaję je z czystym purée ziemniaczanym i mięsem w sosie cebulowym. Czasem zabielam je 3 łyżkami śmietany, dzięki czemu zyskuje bardziej kremową konsystencję.
Przepis: Gulasz z zielonych ogórków
Duszona potrawka warzywna w sosie pomidorowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 219 w każdej porcji
Składniki
- 2 długie ogórki
- 1 cebula
- 1/2 puszki krojonych pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówObierz warzywa. Posiekaj cebulę i czosnek, a ogórki pokrój na kawałki.
- Przygotowanie gulaszuRozgrzej kilka łyżek oleju, wrzuć cebulę z czosnkiem i podsmażaj 5 minut. Pod koniec wlej kilka łyżek wody, by się nie przypaliły. Dorzuć ogórki i pomidory, dopraw solą i pieprzem, po czym duś około 10 minut. Podawaj z natką pietruszki.
Jak zrobić zupę ze świeżych ogórków?
To danie można przygotować nie tylko z warzywa kiszonego. Z tym świeżym smakuje trochę jak jarzynówka, ale według mnie ciekawiej. Pęczek włoszczyzny kroję na kawałki i gotuję wywar. Gdy składniki są półmiękkie, dokładam kostki z 400 gramów ogórków. Solę i gotuję, aż zmiękną.
Później zabielam potrawę. Łączę szklankę kwaśnej śmietany z 2 łyżkami mąki i dodaję porcjami gorącą zupę. Gdy mieszanka jest już ciepła, wlewam ją do garnka. Podgrzewam przez chwilę, aż zgęstnieje, po czym dokładam po łyżce posiekanego koperku i natki pietruszki.
Co można zrobić z ogórków na ciepło?
Nadają się nie tylko do gulaszu i zupy. Plastry można obtoczyć w mące, obsmażyć i ugotować w bulionie, a na koniec zabielić śmietaną kremówką. W sosie z ogórkami, cebulą i koperkiem można też dusić mięso.
Połówki warto wydrążyć jak kabaczka, napełnić nadzieniem i zapiec. Inną opcją są paski miąższu przygotowane jak szparagi, to jest obgotowane w wodzie z dodatkiem soli, cukru i soku z cytryny.
Natomiast starty miąższ soli się i odciska z wody, po czym miesza z jajkami i mąką. Z takiej masy smaży się smaczne placki.
Czytaj też:
Wczorajszy rosół przerabiam na wyrazistą, sycącą zupę. Tak robiła moja babcia, a teraz jaCzytaj też:
Zamiast kiszonych zrób takie ogórki. Spróbuj raz, a zakochasz się w ich smaku