Polacy jedzą to warzywo tylko na surowo. Zrobiłam z niego gulasz i wyszedł genialny

Polacy jedzą to warzywo tylko na surowo. Zrobiłam z niego gulasz i wyszedł genialny

Dodano: 
Gulasz z zielonych ogórków
Gulasz z zielonych ogórków Źródło: Shutterstock / Dusan Zidar
Gdzie nie spojrzeć, tam tylko surówki i sałatki z ogórków. Tymczasem zaledwie kilka dekad temu robiło się z nich zupy i gulasze. Warzywo gotuje się tak samo, jak cukinia. Jest równie lekkim i smacznym składnikiem dań na ciepło.

Nigdy wcześniej nie jadłam ogórków w gorącym posiłku. Gdy spróbowałam tej potrawy, byłam mile zaskoczona jej smakiem. Od tej pory przyrządzam ją regularnie ku radości całej rodziny. Warzywo dodaję też do różnych sosów, by wzbogacić je o delikatny i niskokaloryczny produkt.

Jak zrobić gulasz z zielonych ogórków?

Warzywo obieram i kroję na kawałki. Dorzucam do posmażonej cebuli z czosnkiem, po czym duszę z pomidorami. Mam z tego leciutką potrawkę, która jest świetnym dodatkiem do obiadu.

To danie jest najlepsze, gdy podaję je z czystym purée ziemniaczanym i mięsem w sosie cebulowym. Czasem zabielam je 3 łyżkami śmietany, dzięki czemu zyskuje bardziej kremową konsystencję.

Przepis: Gulasz z zielonych ogórków

Duszona potrawka warzywna w sosie pomidorowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
219 w każdej porcji

Składniki

  • 2 długie ogórki
  • 1 cebula
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówObierz warzywa. Posiekaj cebulę i czosnek, a ogórki pokrój na kawałki.
  2. Przygotowanie gulaszuRozgrzej kilka łyżek oleju, wrzuć cebulę z czosnkiem i podsmażaj 5 minut. Pod koniec wlej kilka łyżek wody, by się nie przypaliły. Dorzuć ogórki i pomidory, dopraw solą i pieprzem, po czym duś około 10 minut. Podawaj z natką pietruszki.

Jak zrobić zupę ze świeżych ogórków?

To danie można przygotować nie tylko z warzywa kiszonego. Z tym świeżym smakuje trochę jak jarzynówka, ale według mnie ciekawiej. Pęczek włoszczyzny kroję na kawałki i gotuję wywar. Gdy składniki są półmiękkie, dokładam kostki z 400 gramów ogórków. Solę i gotuję, aż zmiękną.

Później zabielam potrawę. Łączę szklankę kwaśnej śmietany z 2 łyżkami mąki i dodaję porcjami gorącą zupę. Gdy mieszanka jest już ciepła, wlewam ją do garnka. Podgrzewam przez chwilę, aż zgęstnieje, po czym dokładam po łyżce posiekanego koperku i natki pietruszki.

Co można zrobić z ogórków na ciepło?

Nadają się nie tylko do gulaszu i zupy. Plastry można obtoczyć w mące, obsmażyć i ugotować w bulionie, a na koniec zabielić śmietaną kremówką. W sosie z ogórkami, cebulą i koperkiem można też dusić mięso.

Połówki warto wydrążyć jak kabaczka, napełnić nadzieniem i zapiec. Inną opcją są paski miąższu przygotowane jak szparagi, to jest obgotowane w wodzie z dodatkiem soli, cukru i soku z cytryny.

Natomiast starty miąższ soli się i odciska z wody, po czym miesza z jajkami i mąką. Z takiej masy smaży się smaczne placki.

Czytaj też:
Wczorajszy rosół przerabiam na wyrazistą, sycącą zupę. Tak robiła moja babcia, a teraz ja
Czytaj też:
Zamiast kiszonych zrób takie ogórki. Spróbuj raz, a zakochasz się w ich smaku