Ja i moja rodzina uwielbiamy sałatki na bazie mieszanki sałat. Są lekkie, zdrowe i bardzo apetyczne. Tak naprawdę można do nich dorzucić wszystko, a i tak będą smaczne. Moje dzieci jednak najbardziej lubią wersję sałatki z kurczakiem. I wcale się nie dziwię, bo dzięki kawałkom delikatnego mięsa tą sałatką można się najeść.
Jak przygotować filet z kurczaka do sałatki?
Do sałatki doskonale sprawdzi się filet z piersi kurczaka. Tak naprawdę można go dodać w każdej postaci. Jeśli zostało wam mięso pieczone z obiadu, tylko pokrójcie je w plastry lub w paski. Filet z kurczaka możecie też ugotować w małej ilości wody lub sięgnąć po wędzony. Ja jednak zwykle smażę pierś kurczaka specjalnie na potrzeby tej sałatki.
Przyprawiam go tylko solą, pieprzem, papryką i czosnkiem i rumienię z obu stron. Potem przykręcam ogień i trzymam na nim jeszcze kilka minut, by mięso doszło w środku. Po 5-minutowym odpoczynku kroję filet w plastry i układam jeszcze ciepłe na wierzchu sałatki.
Jak zrobić sałatkę z kurczakiem na kolację?
Moją sałatkę z kurczakiem robię z pięciu składników. Są to: sałata, pomidor, papryka, cebula i oczywiście kurczak. Jeśli chodzi o sałatę, można sięgnąć po gotową mieszankę albo po sałatę rzymską, lodową czy rukolę. Pomidory mogą być duże i wtedy najlepiej pokroić je w cząstki, gdy zaś sięgniecie po koktajlowe, każdy przekrójcie na połowę. Papryka idealna będzie słodka krojona w krążki (jeśli jest mała) lub w paski. Cebulę można wybrać żółtą, czerwoną lub białą i pokroić ją w piórka.
Po wymieszaniu składniki doprawiam i polewam lekkim sosem na bazie oliwy z oliwek. Potem na wierzchu układam plasterki jeszcze ciepłego fileta z kurczaka.
Przepis: Sałatka z kurczakiem na kolację
Kolorowa, lekka sałatka z pożywnym dodatkiem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 205 w każdej porcji
Składniki
- 150 g mieszanki sałat lub 2 sałaty rzymskie
- 2 średniej wielkości pomidory
- kawałek czerwonej papryki
- 1/2 cebuli
- 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
- czosnek granulowany
- papryka mielona słodka
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
- 2 łyżeczki miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie warzywSałatę opłucz, porwij na kawałki lub pokrój, umieść w salaterce. Pomidory pokrój w cząstki, cebulę w piórka, a paprykę w paski. Dodaj do sałaty, wymieszaj.
- Przygotowanie kurczakaFilet opłucz, osusz, przypraw solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Obsmaż z dwóch stron na patelni. Potem trzymaj kilka minut pod przykryciem, by mięso doszło w środku. W połowie czasu obróć je na drugą stronę. Filet pokrój w plasterki.
- Wykańczanie sałatkiOliwę wymieszaj z octem i miodem. Sosem polej warzywa, wymieszaj. Na wierzchu ułóż plasterki kurczaka. Od razu podawaj.
Co jeszcze można dodać do sałatki z kurczakiem?
Do sałatki z kurczakiem możecie też dorzucić inne składniki. Świetnie sprawdzą się np.: jajko gotowane na twardo, ser mozzarella czy z niebieską pleśnią, a także czarne oliwki.
Czytaj też:
Z kolorowych składników robię sałatkę na wieczór. Zawsze poprawia mi nastrój po całym dniuCzytaj też:
Pyszna i zdrowa sałatka śledziowa. Poznaj genialną recepturę mojej babci