Szykując obiad, nie zapominajcie o surówce. To ważny element tego posiłku. Wzbogaca go smakowo, dodaje chrupkości, a także podnosi wartość odżywczą całego dania. Jeśli brakuje wam pomysłu na to, z czego ją zrobić, dziś podrzucam kolejny przepis. Tym razem będzie to chrupiąca surówka z dodatkiem pora.
Wartość odżywcza pora
Por to u nas trochę niedoceniane warzywo. Zwykle ląduje w zupach, ale świetnie sprawdzi się też, jako składnik surówek. Doda im wyrazistości, a także wzbogaci w składniki odżywcze.
Za ostrość tego warzywa odpowiada allicyna – związek siarki, który wspiera odporność, pomaga oczyszczać wątrobę i obniża poziom cholesterolu we krwi. Ma też właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Poza tym por dostarcza nam również sporo błonnika, witamin C i K, kwasu foliowego, a także potasu. Zawarte w nim flawonoidy pomagają zaś usuwać wolne rodniki.
Jak zrobić chrupiącą surówkę z porem?
W tej chrupiącej surówce por nie gra głównej roli. Gra nią natomiast biała kapusta. Ma łagodny, neutralny smak, który warto podkręcić wyrazistymi dodatkami. Dlatego dorzuciłam do niej posiekany por, szczypiorek, a także paprykę. Całość wymieszałam z sosem jogurtowo-majonezowym, który dodał całości soczystości i aksamitności.
Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by zmienić nieco skład tej surówki. Jeśli nie przepadacie za papryką, możecie ją zastąpić startą marchewka lub pokrojonym w kostkę pomidorem.
Przepis: Chrupiąca surówka z porem
Surówka z kapusty, papryki i pora
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 75 w każdej porcji
Składniki
- ok. 500 g białej kapusty
- 1/4 czerwonej papryki
- biała część niedużego pora
- szczypiorek
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie warzywWarzywa oczyść. Kapustę dość drobno poszatkuj, paprykę pokrój w paseczki, por w półkrążki, szczypiorek posiekaj.
- Łączenie składnikówRozdrobnione warzywa wymieszaj w salaterce. Jogurt wymieszaj z majonezem i sokiem z cytryny, dodaj do surówki, wymieszaj. Surówkę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Do jakich dań pasuje surówka z porem?
Tę surówkę z dodatkiem pora wyróżnia chrupkość i zbalansowany smak. Można ją podać do wielu dań, np.: kotletów schabowych, mielonych, drobiowych, do pieczonego kurczaka czy indyka, a także do żeberek, gulaszu czy klopsików. Dodatek ten podkreśli też smak smażonych i pieczonych ryb, a także potraw jarskich, np. placków ziemniaczanych, kotletów warzywnych.
Czytaj też:
Mój teść je codziennie tę surówkę z 3 składników. Zapomniane warzywo oczyszcza organizm i wzmacnia odpornośćCzytaj też:
Kiszona kapusta i słodki dodatek. To połączenie jest proste, a bardzo udane