Często łączę kurczaka z warzywami, nawet w mielonych. Nie są wtedy jednak tak gładkie, jak lubię. Moją ulubioną wersją jest ta z ziemniakami, z którymi kotleciki wychodzą mięciutkie i apetyczne. Zapraszam po przepis na danie, które posmakuje każdemu.
Jak zrobić kotlety ziemniaczane z kurczakiem?
Do tej potrawy wybieram kartofle mączyste albo ogólnoużytkowe, które gotuję w mundurkach. Dzięki temu ich miąższ zawiera mniej wody. Zamiast mielonego mięsa z fileta preferuję to z nogi kurczaka, bo kotlety z niego są bardziej soczyste. Dodaję do nich smażoną cebulkę, mąkę i tartą bułkę.
Mój przepis jest modyfikacją receptury, którą znalazłam w książce kucharskiej z 1965 roku. Przeczytałam w niej, że zamiast surowego mięsa można wykorzystać kiełbasę serdelową, mięso pieczone albo konserwę mięsną. Ja próbowałam z kurczakiem z rosołu, którego przekręciłam przez maszynkę. Kotleciki też wyszły pyszne, choć nieco mniej aksamitne.
Przepis: Kotlety ziemniaczane z kurczakiem
Delikatne kotleciki z gotowanych ziemniaków i mielonego mięsa drobiowego
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 126 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg niewielkich ziemniaków
- 1/2 cebuli
- 250 g mielonego mięsa z kurczaka
- 2 jajka
- 50-60 g mąki pszennej
- 60-80 g tartej bułki
- pieprz i sól
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówZiemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach do miękkości przez około 30 minut. Następnie ostudź, obierz i przeciśnij przez praskę. Pokrój cebulę w kostki i podsmaż przez około 5 minut na 2 łyżkach oleju, aż się zeszkli.
- Robienie kotletówPołącz kartofle z mielonym mięsem, dodaj jajka, sól i pieprz oraz mąkę i bułkę, zaczynając od mniejszych ilości, żeby sprawdzić konsystencję. Połącz składniki i wyrób na gładką masę, po czym uformuj z niej niewielkie kotleciki.
- SmażenieRozgrzej mocno olej i smaż kotlety na rumiano przez 3-4 minuty na stronę.
Kotlety z ziemniaków i kurczaka inaczej
Potrawę można łatwo zrobić w innej wersji, która jest bardziej zwarta i ma nieco inny smak. Używa się w niej surowych ziemniaków, które ściera się na tarce o drobnych oczkach. Z takim składnikiem niepotrzebne są już jajka. Zwykle odsączam masę na sicie, po czym czekam, aż z płynu oddzieli się skrobia. Wtedy go zlewam, a biały osad dodaję do masy.
Na kilogram kartofli ważonych przed obraniem biorę podobną ilość mięsa, co w moim przepisie. Składniki te łączę, dosypując 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej oraz sól i pieprz do smaku. Do środka dorzucam również posiekany szczypiorek albo drobno pokrojoną małą cebulę cukrową. Formuję kotleciki i smażę na rozgrzanym tłuszczu 4-5 minut z jednej strony i 3-4 minuty z drugiej. Czasem obtaczam je wcześniej w tartej bułce i też wychodzą świetne.
Czytaj też:
Do masy ziemniaczanej dodaję twaróg i robię szybkie kotleciki. To proste danie smakuje całej rodzinieCzytaj też:
Gdy brakuje czasu lub chęci do gotowania, wrzucam na patelnię dwa składniki. To najlepszy ekspresowy obiad