Domowa szarlotka nie ma sobie równych. Ta smakuje lepiej niż u babci

Domowa szarlotka nie ma sobie równych. Ta smakuje lepiej niż u babci

Dodano: 
Ciasto z jabłkami
Ciasto z jabłkami Źródło: Shutterstock / Shayli
Przepis na to ciasto z jabłkami jest wręcz banalnie prosty, a jabłka miesza się z ciastem robionym na jogurcie. To 10 minut pracy, a resztą zajmie się piekarnik.

Szarlotka to jedno z tych ciast, które kojarzą się z domem i jesiennymi, długimi wieczorami. Już sam zapach pieczonej szarlotki poprawia humor i pobudza zmysły. Nasza propozycja to bardzo proste, ale genialne w smaku ciasto jabłkowe. Bazą jest łatwe ciasto jogurtowe.

Ja zrobić prostą szarlotkę?

W tym przepisie wystarczy zmiksować składniki na ciasto na gładką masę i wmieszać w ciasto obrane i pokrojone jabłka (obieranie i krojenie jabłek to najbardziej pracochłonna część tego przepisu). Trzeba tu jednak pamiętać o jednym szczególe: wszystkie składniki, w tym także jogurt, powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli wyciągasz jogurt z lodówki, możesz go ogrzać, wstawiając na chwilę pojemniczek do miski z ciepłą wodą. Jajka i masło koniecznie wyciągnij odpowiednio wcześniej z lodówki – masło powinni być miękkie.

Do szarlotki doskonale nadają się kwaśne jabłka, np. antonówki czy szare renety, ale możesz wykorzystać też inne odmiany. Podpowiedź: ciasto z tego przepisu można zrobić również z innymi owocami, świetnie smakuje ze śliwkami albo z gruszkami, może to być też miks jesiennych owoców.

Ciasto posypane cukrem i cynamonem (przed włożeniem do piekarnika) będzie miało niezwykle apetyczną i delikatnie chrupiącą skórkę. Ciasto pieczemy do suchego patyczka.

Przepis: Proste ciasto z jabłkami

Pomysł na szarlotkę.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
439 w każdej porcji

Składniki

  • 1,5 kg jabłek
  • 170 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 150 g cukru
  • 170 g jogurtu naturalnego
  • 280 g mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciasta i jabłekJabłka obierz i pokrój w plastry lub w kostkę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, zmiksuj miękkie masło z cukrem i jajkami, dodaj jogurt i resztę składników. Dodaj jabłka do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  2. Pieczenie ciastaPrzełóż ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp z wierzchu cukrem i cynamonem. Piecz ok. 40-45 minut (do suchego patyczka) 180 stopni Celsjusza.

Jak podawać ciasto z jabłkami?

Szarlotka to ciasto wręcz stworzone do filiżanki dobrej, czarnej kawy czy kubka ulubionej herbaty. Takie ciasto można serwować na zimno i na ciepło. W wersji na ciepło (ciasto można podgrzać w mikrofalówce) doskonale smakuje i wygląda podane z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych.

Szarlotkę można też udekorować sosem waniliowym albo malinowym i świeżymi owocami, takimi jak maliny czy borówki.

Czytaj też:
Nie piekę biszkopta. Zwykłe naleśniki przekładam lekkim kremem i każdy chce dokładkę
Czytaj też:
Jednoporcjowe ciasto bez grama mąki robię z owocami. Minideser mam w kilka chwil i smakuje obłędnie