Tego nie rób, kiedy czyścisz grzyby. Ten błąd popełnia wiele osób

Tego nie rób, kiedy czyścisz grzyby. Ten błąd popełnia wiele osób

Dodano: 
Czyszczenie grzybów
Czyszczenie grzybów Źródło: Shutterstock / New Africa
Udane grzybobranie oznacza pracę przy ich czyszczeniu. Jak to zrobić, aby nie zniszczyć okazów? Jeden sposób może sprawić, że grzyby będą nadawały się do wyrzucenia.

Czyszczenie grzybów to dla wielu osób najmniej przyjemny, ale niezbędny etap grzybobrania. Aby przygotować je do dalszego przetwarzania, czy to suszenia, czy to gotowania, czy marynowania, należy je dobrze oczyścić z piasku i innych zanieczyszczeń. Podpowiadamy, jak to dobrze zrobić.

Czy można myć grzyby?

Nie ma tu jednej odpowiedzi, bo... to zależy. Grzyby takie jak np. kurki (pieprznik jadalny) śmiało można myć pod bieżącą wodą, wręcz jest to wskazane, aby dobrze je oczyścić z piasku, który lubi powchodzić między gęste blaszki. Dobrze takie mycie zniosą też popularne późną jesienią opieńki.

Mitem jest, że nie można płukać grzybów, ale w przypadku grzybów takich jak większe podgrzybki (podgrzyb brunatny) czy różnego rodzaju borowiki i koźlarze, należy unikać nadmiernego moczenia grzybów. To błąd, który może sprawić, że ich gąbeczki nasiąkną wodą i grzyby będą nadawały się tylko do wyrzucenia. Jeśli chcesz opłukać takie grzyby, rób to pojedynczo i sprawnie, nie wrzucaj wszystkich grzybów do zlewu czy tym bardziej, do naczynia z wodą. Jeśli są to grzyby przeznaczone do suszenia, im mniej kontaktu z wodą, tym lepiej.

Jak wyczyścić brudne grzyby?

Grzyby najprościej czyścić nożykiem i pędzelkiem, którym można je omieść z nadmiaru piasku czy błota. Jeśli grzyby są bardzo brudne, można je szybko opłukać (ale przypominamy, nie namaczać) lub najlepiej przetrzeć lekko wilgotną szmatką.

Warto przy tym pamiętać, że z niektórych grzybów (to np. maślak zwyczajny) ściągamy przy czyszczeniu skórkę z kapelusza. Maślaki też nie lubią moczenia, bo bardzo szybko nasiąkają wodą.

Po czym poznać, że grzyby są zepsute?

Przebierając grzyby po powrocie z lasu, przejrzyj je nie tylko pod kątem tego, czy nie są robaczywe. Odrzuć grzyby, na których jest widoczna pleśń i takie, które mocno zaczęły zmieniać kolor czy konsystencję. Grzyby powinny mieć też ładny zapach: kwaśny czy zalatujący pleśnią to oznaka, że lepiej pozbyć się grzyba.

Czyszczenie grzybów jest też ważne pod względem ich ponownego przejrzenia: jeśli jakikolwiek budzi twoje wątpliwości, lepiej go wyrzucić.

Czytaj też:
Tego nie rób, jeśli suszysz grzyby. Jeden błąd może zniweczyć całą pracę
Czytaj też:
Grzybowy sezon mija szybko. Zrób marynatę mojej mamy – to smak, który zostaje na lata

Źródło: smaki.pl