Tego nie rób, jeśli suszysz grzyby. Jeden błąd może zniweczyć całą pracę

Tego nie rób, jeśli suszysz grzyby. Jeden błąd może zniweczyć całą pracę

Dodano: 
Suszone grzyby
Suszone grzyby Źródło: Shutterstock / MOZCO Mateusz Szymanski
Suszenie grzybów to jeden z najlepszych sposobów na zachowanie ich na zimę. Są doskonałym dodatkiem i bazą wielu potraw. Suszenie grzybów jest łatwe, ale złamanie jednej zasady może sprawić, że spleśnieją.

Suszone grzyby leśne to skarb każdej domowej spiżarni. To jeden z najlepszych sposobów na zachowanie grzybów na dłużej. Doskonale do suszenia nadają się borowiki, podgrzybki, ale też inne grzyby, np. koźlarze czy rydze. Samo suszenie nie jest trudne, jednak warto znać najważniejsze zasady.

Czy można być grzyby przed suszeniem?

Pytanie o mycie grzybów przed suszeniem pojawia się często i tu odpowiedź jest jedna: grzybów lepiej nie myć i nie moczyć, jeśli mają iść do suszenia. Grzyby szybko chłoną wodę i wilgoć może sprawić, że pojawi się na nich pleśń. To jeden z najczęstszych błędów, jakie są popełniane. Spleśniałe grzyby nadają się już tylko do wyrzucenia.

Co zamiast mycia wodą? Grzyby przeznaczone do suszenia oczyść nożykiem, pędzelkiem, a jeśli są mocno zabrudzone, przetrzyj delikatnie wilgotną szmatką.

Suszenie grzybów – temperatura nie może być zbyt wysoka

Oprócz moczenia grzybów w wodzie, często popełnianym błędem jest suszenie ich w zbyt wysokiej temperaturze. Jeśli suszysz grzyby w piekarniku, ustaw niską temperaturę urządzenia (ok. 50°C) i otwórz lekko drzwiczki piekarnika. Najprościej suszyć grzyby w specjalnych suszarkach: nie są drogie i dostępne w sezonie niemal w każdym markecie.

Nie układaj też grzybów zbyt gęsto. To może sprawić, że nie wyschną dokładnie i znowu: rozwinie się na nich pleśń.

Jak przechowywać suszone grzyby?

Jeśli grzyby są idealne wysuszone, przełóż je do szczelnie zamkniętych pojemników ze szkła lub metalu, z dala od światła i wilgoci, np. w suchej szafce. Do pojemnika w suszonymi grzybami można włożyć kilka ziarenek suchego ryżu, które szybko pochłoną ewentualną wilgoć. Do suszonych grzybów warto też włożyć liście laurowe: pomogą chronić susz przed molami spożywczymi.

Czytaj też:
To najlepsza marynata do grzybów. Sekretem są odpowiednie proporcje wody i octu
Czytaj też:
To smarowidło robię w 15 minut. Lepsze niż wędlina, znika do ostatniej kromki

Źródło: smaki.pl