Leniwe robię bez grama sera. Ten smak dzieciństwa w lekkiej wersji rozpływa się w ustach

Leniwe robię bez grama sera. Ten smak dzieciństwa w lekkiej wersji rozpływa się w ustach

Dodano: 
Kluski leniwe bez twarogu
Kluski leniwe bez twarogu Źródło: Shutterstock / Pixel-Shot
Gdy jem te kluseczki, ożywają we mnie wspomnienia. Takie robiła mi babcia i mama, chociaż z klasycznych składników. Dziś udało mi się odtworzyć ten wspaniały smak bez dodawania sera. Leniwe są dużo lżejsze, a wciąż jedwabiste i pyszne.

Zawsze uwielbiałam te pyszne i miękkie kluseczki, ale niestety musiałam wykluczyć z diety twaróg. Wciąż zajadam się przysmakiem z dziecięcych lat, ale w ulepszonej wersji. Choć moje pierogi nie zawierają białego sera, wciąż są delikatne i smakowite. Gdy podaję je do obiadu albo na deser, posiłek zawsze jest udany.

Czy leniwe są z serem?

Kluski leniwe albo inaczej leniwe pierogi, to szybka i prosta wersja pierogów z białym serem. Składają się z gotowanych ziemniaków i twarogu z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz jajkiem. Możne też pominąć twaróg. Większość osób zastępuje go jogurtem greckim, ale nie o to do końca chodzi. Gdy ktoś całkiem wyklucza nabiał, chciałby ominąć takie składniki. To jak najbardziej możliwe i naprawdę działa.

Jak zrobić pierogi leniwe bez sera białego?

Moje roślinne leniwe przygotowuję na bazie „sera” sojowego tofu, który dostarcza dwa razy mniej kalorii niż twaróg i 2-4 razy mniej tłuszczu. Najczęściej mam w domu najbardziej popularny, klasyczny rodzaj o średniej zawartości wody. Żeby tofu bardziej przypominało twaróg, zakwaszam je sokiem z cytryny lub octem. Do masy dodaję normalnie mąkę pszenną, ale czasem używam tylko tej ziemniaczanej zamiast kartofli. W recepturze rezygnuję nie tylko z sera, ale też z jajka.

Gdy natomiast robię leniwe z aksamitnego tofu, które jest sprzedawane w kartonikach jak ser feta, wychodzą wyjątkowo delikatne. Wtedy rezygnuję z ziemniaków i zastępuję cytrynę mocniejszym octem spirytusowym, żeby nie rozwadniać ciasta. Dosypuję też nieco więcej mąki pszennej.

Przepis: Pierogi leniwe z tofu

Mięciutkie kluseczki ziemniaczane z serkiem sojowym zamiast twarogu

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
350 w każdej porcji

Składniki

  • 8 średnich ziemniaków
  • 360 g naturalnego tofu (dwie małe kostki lub niecała duża)
  • 1 średnia cytryna
  • 1 i 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • sól do smaku

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ziemniakówObierz ziemniaki i ugotuj w osolonym wrzątku, aż będą miękkie. Odcedź i odparuj, by miały jak najmniej wilgoci. Gdy przestygną, przeciśnij je przez praskę albo zmiel w maszynce do mięsa.
  2. Przygotowanie ciastaPołam tofu i zblenduj na gładką masę z sokiem wyciśniętym z cytryny. Dodaj ją do ziemniaków i wymieszaj. Wyrównaj wierzch i zaznacz nożem krzyż. Wyjmij jedną czwartą część masy i wsyp w to miejsce taką samą objętość mąki ziemniaczanej. Dodaj wyjętą ćwiartkę i wyrób zwarte, lekko wilgotne ciasto.
  3. Gotowanie kluseczekZ kawałków ciasta roluj na blacie cienkie wałeczki, spłaszczaj je i krój na małe kawałki. Wrzucaj partiami do dużej ilości osolonej wrzącej wody i gotuj przez 1-2 minuty od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię.

Pierogi leniwe bez sera, jajka i ziemniaków

Taką wersję można przygotować na bazie kaszy jaglanej. Masę miksuję ze 150 g ugotowanych ziaren i 100 g naturalnego tofu. Dodaję po 1/4 szklanki mąki pszennej i ziemniaczanej oraz sól, po czym wyrabiam ciasto i robię z niego kluseczki w zwyczajowy sposób.

Czytaj też:
Zapomnij o ruskich. Te pierogi jesienią smakują tak obłędnie, że wszyscy proszą o dokładkę
Czytaj też:
Zrobiłam tak pierogi leniwe i wszyscy przepadli. Wyszły o wiele lepsze niż z samego twarogu