Kochamy naleśniki w każdej postaci. Ale kiedy mamy ochotę na wyjątkowo puszyste placki, wybieram przepis na ciasto naleśnikowe z kefirem. Zastąpienie mleka tym właśnie płynem sprawia, że ciasto staje się bardziej elastyczne i podczas smażenia naturalnie rośnie, bo kwaskowy płyn reaguje z sodą oczyszczoną lub proszkiem do pieczenia, dodawanymi do masy. To właśnie daje efekt lekkości i delikatnej pulchności.
Jak zrobić puszyste naleśniki na kefirze?
Przygotowanie ciasta naleśnikowego na bazie kefiru jest banalnie proste. Po wymieszaniu składników, dodawanych w odpowiedniej kolejności, należy odstawić je, by „odpoczęło”. Aby placki były puszyste, należy smażyć je na dobrze rozgrzanej patelni, na średniej mocy palnika, nie rozlewając ciasta zbyt cienko – im grubsza warstwa, tym bardziej puszyste naleśniki. Z proporcji składników podanych w przepisie wychodzi 12–14 sztuk.
Przepis: Puszyste naleśniki na kefirze
Smakują zarówno na słodko, jak i na słono, a dzięki dodatkowi kefiru są lekkostrawne i bardzo aromatyczne.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 481 w każdej porcji
Składniki
- 1,5 szklanki mąki pszennej (ok. 240 g)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (lub sody oczyszczonej)
- 2 szklanki kefiru naturalnego (ok. 500 ml)
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki cukru (opcjonalnie, do wersji na słodko)
- 0,5 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaW misce roztrzep jajka z cukrem i solą. Dodaj kefir i olej, dokładnie wymieszaj. Do masy wsypuj stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaj rózgą, aż ciasto będzie gładkie, bez grudek. Powinno być nieco gęstsze niż klasyczne ciasto naleśnikowe. Odstaw ciasto na 10–15 minut, by mąka napęczniała.
- SmażenieRozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Nalewaj porcje ciasta (nie za cienko), rozprowadzając je równomiernie. Smaż placki na średnim ogniu, aż pojawią się pęcherzyki powietrza, a spód się zarumieni, po czym przewróć na drugą stronę. Układaj naleśniki jeden na drugim, aby dłużej zachowały ciepło i miękkość.
Jak zrobić superpuszyste naleśniki?
Jeśli chcesz, aby naleśniki były wyjątkowo lekkie i puszyste jak chmurki, oddziel białka od żółtek. Żółtka dodaj od razu do ciasta, a białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wmieszaj ją na końcu do gotowego ciasta (najlepiej szpatułką, nie mikserem, by nie zniszczyć piany). Dzięki temu w cieście powstanie więcej pęcherzyków powietrza, co da efekt wyjątkowej pulchności i lekkości.
Z czym podać puszyste naleśniki z ciasta na kefirze?
Pomysłów na serwowanie naleśników jest tyle, ilu miłośników tego dania. Puszyste placki często zjadamy nawet suche, bo smakują wyjątkowo. W moim domu lubimy je również w wersjach:
- Na słodko: z konfiturą malinową, miodem i orzechami lub świeżymi owocami i bitą śmietaną.
- Na wytrawnie: z farszem szpinakowo-serowym, z łososiem i twarożkiem albo z podsmażonymi pieczarkami.
- Na deser: polane sosem czekoladowym i posypane płatkami migdałów.
Czytaj też:
To słodkie śniadanie jem bez wyrzutów sumienia. Zamiast mąki używam zdrowego składnikaCzytaj też:
Placuszki z serka wiejskiego robię dla żony na poprawę humoru. To zawsze działa