Nie lubię nic marnować, a już w szczególności jedzenia. Zawsze staram się więc wykorzystać resztki i przerobić je na coś smacznego. Podobnie jest z chlebem, który zazwyczaj zostaje mi po weekendzie. Zanim zacznie się psuć, przerabiam go na coś użytecznego. Robię bowiem z niego panierkę w japońskim stylu.
Co to jest panko?
Moda na panko przywędrowała do nas kilka lat temu z Japonii. A jest to po prostu panierka z chleba, która ma postać większych, nieregularnych okruchów. Jest lekka, bardziej chrupiąca i delikatniejsza niż zwykła bułka tarta. Obtoczone w niej potrawy po usmażeniu mają leciutką, chrupiącą skórkę. Gotowe panko można kupić, ale bez problemu zrobicie je w domu.
Jak zrobić domowe panko?
Na panko najlepiej przeznaczyć lekkie, jasne pieczywo. Może to być chleb tostowy, ale ja wolę po prostu zwykły pszenny. Usuwam z niego tylko skórkę, tak by pozostał biały miękisz. Rozdrabniam go w malakserze na większe, nieregularne okruchy. Potem suszę w piekarniku, aż zrobią się chrupiące. Po wystudzeniu okruchy zsypuję do słoika, szczelnie zakręcam i wykorzystuję przy nadarzającej się okazji. Świetnie smakują panierowane w nich schabowe czy kawałki kurczaka.
Przepis: Domowe panko
Chrupiąca panierka z chleba
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Japońska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 50 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 czerstwego, białego chleba
Sposób przygotowania
- Przygotowanie chlebaZ chleba odkrój skórkę. Miękisz pokrój na kawałki, umieść w malakserze, rozdrobnij na większe, nieregularne okruchy.
- SuszenieKawałeczki chleba rozsyp na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Susz 15-20 minut w piekarniku o temperaturze 100-110 stopni Celsjusza, przy włączonym termoobiegu. Okruchy powinny być suche, ale nie przyrumienione.
- PrzechowywaniePanko wystudź, wsyp do czystego słoika. Szczelnie zamknij, przechowuj w suchym miejscu.
Jak wykorzystać panko w kuchni?
Panko można wykorzystać podobnie, jak tartą bułkę. Jest to jej bardziej chrupiący, nieco grubszy zamiennik. Panierka ta świetnie sprawdzi się do kurczaka, kotletów, ryb czy krewetek. W panko można też smażyć warzywa, np. kalafior, cukinię w formie frytek. Podsmażonym na maśle panko można też polać gotowane warzywa, np. kalafior. Taka posypka podniesie również smak zapiekanek makaronowych czy warzywnych.
Panierkę z panko może poprzedzić warstwa jajka lub mąki i jajka. Po obtoczeniu produktu w panko należy zwrócić uwagę, by panierkę lekko docisnąć. Dzięki temu panko nie będzie się obsypywało w czasie smażenia.
Czytaj też:
Filet z kurczaka i porcję masła zamieniam w soczyste kotlety. Wychodzą lepsze niż z restauracjiCzytaj też:
Tak soczystych schabowych jeszcze nie jadłeś. Sekret chrupiącej panierki to dwie przyprawy