Nadmiar chleba przerabiam na panierkę w japońskim stylu. Jest chrupiąca i kosztuje grosze

Nadmiar chleba przerabiam na panierkę w japońskim stylu. Jest chrupiąca i kosztuje grosze

Dodano: 
Domowe panko
Domowe panko Źródło: Shutterstock / Brent Hofacker
Po weekendzie zwykle zostaje mi trochę chleba, który nie jest już pierwszej świeżości. Nikt nie chce go jeść, a ja staram się nic nie marnować. Dlatego przerabiam go na modny ostatnio produkt. Jest chrupiący i mam go za grosze.

Nie lubię nic marnować, a już w szczególności jedzenia. Zawsze staram się więc wykorzystać resztki i przerobić je na coś smacznego. Podobnie jest z chlebem, który zazwyczaj zostaje mi po weekendzie. Zanim zacznie się psuć, przerabiam go na coś użytecznego. Robię bowiem z niego panierkę w japońskim stylu.

Co to jest panko?

Moda na panko przywędrowała do nas kilka lat temu z Japonii. A jest to po prostu panierka z chleba, która ma postać większych, nieregularnych okruchów. Jest lekka, bardziej chrupiąca i delikatniejsza niż zwykła bułka tarta. Obtoczone w niej potrawy po usmażeniu mają leciutką, chrupiącą skórkę. Gotowe panko można kupić, ale bez problemu zrobicie je w domu.

Jak zrobić domowe panko?

Na panko najlepiej przeznaczyć lekkie, jasne pieczywo. Może to być chleb tostowy, ale ja wolę po prostu zwykły pszenny. Usuwam z niego tylko skórkę, tak by pozostał biały miękisz. Rozdrabniam go w malakserze na większe, nieregularne okruchy. Potem suszę w piekarniku, aż zrobią się chrupiące. Po wystudzeniu okruchy zsypuję do słoika, szczelnie zakręcam i wykorzystuję przy nadarzającej się okazji. Świetnie smakują panierowane w nich schabowe czy kawałki kurczaka.

Przepis: Domowe panko

Chrupiąca panierka z chleba

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Japońska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
50 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 czerstwego, białego chleba

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie chlebaZ chleba odkrój skórkę. Miękisz pokrój na kawałki, umieść w malakserze, rozdrobnij na większe, nieregularne okruchy.
  2. SuszenieKawałeczki chleba rozsyp na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Susz 15-20 minut w piekarniku o temperaturze 100-110 stopni Celsjusza, przy włączonym termoobiegu. Okruchy powinny być suche, ale nie przyrumienione.
  3. PrzechowywaniePanko wystudź, wsyp do czystego słoika. Szczelnie zamknij, przechowuj w suchym miejscu.

Jak wykorzystać panko w kuchni?

Panko można wykorzystać podobnie, jak tartą bułkę. Jest to jej bardziej chrupiący, nieco grubszy zamiennik. Panierka ta świetnie sprawdzi się do kurczaka, kotletów, ryb czy krewetek. W panko można też smażyć warzywa, np. kalafior, cukinię w formie frytek. Podsmażonym na maśle panko można też polać gotowane warzywa, np. kalafior. Taka posypka podniesie również smak zapiekanek makaronowych czy warzywnych.

Panierkę z panko może poprzedzić warstwa jajka lub mąki i jajka. Po obtoczeniu produktu w panko należy zwrócić uwagę, by panierkę lekko docisnąć. Dzięki temu panko nie będzie się obsypywało w czasie smażenia.

Czytaj też:
Filet z kurczaka i porcję masła zamieniam w soczyste kotlety. Wychodzą lepsze niż z restauracji
Czytaj też:
Tak soczystych schabowych jeszcze nie jadłeś. Sekret chrupiącej panierki to dwie przyprawy