Biorę gotowe placki i trzy dodatki. Genialne, przekąskowe rolki robię w 15 minut

Biorę gotowe placki i trzy dodatki. Genialne, przekąskowe rolki robię w 15 minut

Dodano: 
Rolki na przekąskę
Rolki na przekąskę Źródło: Shutterstock / Brent Hofacker
Moja rodzina lubi sobie podjadać. Najlepiej coś smacznego i lekkiego. I tu najlepszym rozwiązaniem są specjały mojej roboty. Zwłaszcza te, które da się zrobić raz-dwa, z prostych i tanich składników. Dziś zapraszam was na pyszne rolki.

Gdy mam ochotę na małe co nieco, wolę sięgnąć po domową przekąskę niż kupne chipsy czy batoniki. Mój organizm nie potrzebuje mnóstwa kalorii, ani czegoś bardzo słodkiego. Po prostu mam czasami ochotę wrzucić coś lekkiego na ząb. Dobrym przykładem takiej lekkiej przekąski są te smaczne rolki.

Z czego zrobić bazę do rolek?

Moje przekąskowe rolki to małe roladki, które przygotowuję z uformowanych rulonów. Podstawą tych rulonów są w moim przypadku gotowe placki tortilli. Są wygodne w użyciu, dlatego zawsze staram się je mieć w zapasie. Gdy najdzie mnie ochota na ciekawą przekąskę czy bardziej pożywne danie, sprawdzają się doskonale. Jeśli jednak nie macie pod ręką placków tortilli, rolki możecie też zrobić z naleśników. Najlepiej takich cienkich, elastycznych i usmażonych na beztłuszczowej patelni.

Jak zrobić lekkie, smaczne rolki?

Te smaczne, przekąskowe rolki robię z gotowych placków tortilli i z trzech dodatków. Są nimi: kremowy twarożek, świeże liście szpinaku i suszone pomidory. Składniki te dobrze się ze sobą komponują i pod względem smakowym, i pod kątem apetycznego wyglądu. By zamienić je w pyszną przekąskę placki tortilli, trzeba tylko posmarować twarożkiem, ułożyć na nich opłukane liście szpinaku i pokrojone pomidory. Po zrolowaniu całość należy schłodzić, a potem pokroić w grubsze talarki.

Przepis: Przekąskowe rolki

Lekka, pyszna przekąska z placków tortilli, twarożku, szpinaku i suszonych pomidorów

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
170 w każdej porcji

Składniki

  • 2 gotowe placki pszennej tortilli
  • 150 g kremowego twarożku
  • sól, pieprz
  • 30 g świeżych liści szpinaku
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów

Sposób przygotowania

  1. Układanie warstwTwarożek dopraw solą i pieprzem. Każdy placek tortilli posmaruj z jednej strony twarożkiem. Rozłóż na nich pokrojone w paski pomidory suszone oraz surowe liście szpinaku.
  2. KrojenieZwiń dość ścisłe roladki, schłodź je. Każdy nadziany rulon tortilli pokrój w plastry grubości ok. 2 cm.

Wskazówka: Twarożek warto doprawić, by miał bardziej wyrazisty smak. Można do niego dodać np. przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku czy łyżeczkę startego chrzanu.

Inna wersja przekąskowych rolek

Podobne, przekąskowe rolki możecie też przygotować z nieco innych składników. Do twarożku można dołożyć listki rukoli i plasterki łososia wędzonego na zimno. Dobrze też sprawdzą się np.: szynka dojrzewająca i kiełki rzodkiewki czy słonecznika.

Czytaj też:
Tę słodką przekąskę robię z małych nasionek i zdrowego dodatku. Jest lepsza i tańsza niż kupna
Czytaj też:
Tę sałatkę jem, gdy chcę schudnąć. Jest pyszna, sycąca i sprawia, że waga spada