Tę słodką przekąskę robię z małych nasionek i zdrowego dodatku. Jest lepsza i tańsza niż kupna

Tę słodką przekąskę robię z małych nasionek i zdrowego dodatku. Jest lepsza i tańsza niż kupna

Dodano: 
Domowe sezamki
Domowe sezamki Źródło: Shutterstock / ManaswiPatil
Słodkie przekąski nie kojarzą się z czymś zdrowym. Są jednak wyjątki i właśnie taki robię domowym sposobem. Sięgam tylko po dwa produkty i szybko zamieniam je w chrupiący łakoć. Wszyscy się nim zajadają.

Słodkości są zazwyczaj tylko źródłem pustych kalorii. Na szczęście są też wyjątki, które dostarczają wartościowych składników. Taką właśnie słodycz robię domowym sposobem. Sięgam tylko po dwa składniki i szybko zamieniam je w zdrową przekąskę.

Z jakich składników zrobić zdrową, słodką przekąskę?

Do przygotowania zdrowej, słodkiej przekąski można wykorzystać kilka składników. Należą do nich:

  • orzechy włoskie, laskowe, nerkowce oraz migdały;
  • pestki dyni, słonecznika, nasiona sezamu, chia i siemienia lnianego;
  • miód, syrop klonowy, syrop daktylowy;
  • świeże owoce, np.: jabłka, gruszki, winogrona, banany;
  • suszone owoce, np. daktyle, figi, śliwki, morele, rodzynki;
  • gorzka czekolada, ciemne kakao;
  • płatki owsiane, orkiszowe;
  • masło orzechowe, wiórki kokosowe.

Jak zrobić zdrowe, chrupiące batoniki?

Moje zdrowe, chrupiące batoniki to domowe sezamki. Do ich przygotowania używam sezamu, który kupuję przez internet w cenie nie wyższej, niż 20 zł za kilogram. Sięgam też po miód, którego wystarczy dosłownie kilka łyżek. Cena paczuszki kupnych sezamek to ok. 4 zł, tak więc moje sezamki robię za ułamek tej kwoty. I co istotne, nie ma przy nich dużo pracy. Wystarczy tylko podprażyć nasionka, połączyć je z miodem i uformować cienkie batoniki.

Przepis: Domowe sezamki

Słodka przekąska z dwóch zdrowych składników

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
arabska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
85 w każdej porcji

Składniki

  • 150 g ziaren sezamu
  • 4 łyżki miodu naturalnego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Prażenie sezamuSezam wsyp na suchą patelnię i praż kilka minut na średnim ogniu, mieszając, aż lekko się zezłoci i zacznie pachnieć (uważaj, żeby go nie spalić).
  2. Łączenie składnikówW rondelku rozpuść miód ze szczyptą soli. Gotuj na małym ogniu 3-4 minuty, aż lekko zgęstnieje. Do gorącego syropu dodaj prażony sezam, szybko wymieszaj, by masa była jednolita.
  3. FormowanieMasę przełóż na arkusz papieru do pieczenia, przykryj drugim arkuszem i rozwałkuj cienko (grubość ok. 0,5 cm). Gdy masa lekko przestygnie, pokrój ją nożem na małe prostokąty. Zostaw do całkowitego ostygnięcia.

Inna wersja chrupiących batoników

Podobne, chrupiące batoniki możecie też przygotować z innych produktów. Dobrze sprawdzą się tu orzechy, które warto połączyć np. z suszonymi owocami, wiórkami kokosowymi, kakao. Taka mieszanka zaspokoi ochotę na słodkie, a ponad wszystko dostarczy cennych składników odżywczych.

Moje domowe batoniki są zwykle bardzo małe. W zasadzie mają wielkość cukierków. Zjada się je z przyjemnością i błyskawicznie potrafią dodać energii.

Czytaj też:
Nie wyrzucam przejrzałych bananów. W 20 minut robię zdrową przekąskę, którą jem bez wyrzutów sumienia
Czytaj też:
Z tych 5 składników robię szybkie kruche ciasteczka. Prościej i zdrowiej się nie da