Słodkości są zazwyczaj tylko źródłem pustych kalorii. Na szczęście są też wyjątki, które dostarczają wartościowych składników. Taką właśnie słodycz robię domowym sposobem. Sięgam tylko po dwa składniki i szybko zamieniam je w zdrową przekąskę.
Z jakich składników zrobić zdrową, słodką przekąskę?
Do przygotowania zdrowej, słodkiej przekąski można wykorzystać kilka składników. Należą do nich:
- orzechy włoskie, laskowe, nerkowce oraz migdały;
- pestki dyni, słonecznika, nasiona sezamu, chia i siemienia lnianego;
- miód, syrop klonowy, syrop daktylowy;
- świeże owoce, np.: jabłka, gruszki, winogrona, banany;
- suszone owoce, np. daktyle, figi, śliwki, morele, rodzynki;
- gorzka czekolada, ciemne kakao;
- płatki owsiane, orkiszowe;
- masło orzechowe, wiórki kokosowe.
Jak zrobić zdrowe, chrupiące batoniki?
Moje zdrowe, chrupiące batoniki to domowe sezamki. Do ich przygotowania używam sezamu, który kupuję przez internet w cenie nie wyższej, niż 20 zł za kilogram. Sięgam też po miód, którego wystarczy dosłownie kilka łyżek. Cena paczuszki kupnych sezamek to ok. 4 zł, tak więc moje sezamki robię za ułamek tej kwoty. I co istotne, nie ma przy nich dużo pracy. Wystarczy tylko podprażyć nasionka, połączyć je z miodem i uformować cienkie batoniki.
Przepis: Domowe sezamki
Słodka przekąska z dwóch zdrowych składników
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- arabska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 85 w każdej porcji
Składniki
- 150 g ziaren sezamu
- 4 łyżki miodu naturalnego
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Prażenie sezamuSezam wsyp na suchą patelnię i praż kilka minut na średnim ogniu, mieszając, aż lekko się zezłoci i zacznie pachnieć (uważaj, żeby go nie spalić).
- Łączenie składnikówW rondelku rozpuść miód ze szczyptą soli. Gotuj na małym ogniu 3-4 minuty, aż lekko zgęstnieje. Do gorącego syropu dodaj prażony sezam, szybko wymieszaj, by masa była jednolita.
- FormowanieMasę przełóż na arkusz papieru do pieczenia, przykryj drugim arkuszem i rozwałkuj cienko (grubość ok. 0,5 cm). Gdy masa lekko przestygnie, pokrój ją nożem na małe prostokąty. Zostaw do całkowitego ostygnięcia.
Inna wersja chrupiących batoników
Podobne, chrupiące batoniki możecie też przygotować z innych produktów. Dobrze sprawdzą się tu orzechy, które warto połączyć np. z suszonymi owocami, wiórkami kokosowymi, kakao. Taka mieszanka zaspokoi ochotę na słodkie, a ponad wszystko dostarczy cennych składników odżywczych.
Moje domowe batoniki są zwykle bardzo małe. W zasadzie mają wielkość cukierków. Zjada się je z przyjemnością i błyskawicznie potrafią dodać energii.
Czytaj też:
Nie wyrzucam przejrzałych bananów. W 20 minut robię zdrową przekąskę, którą jem bez wyrzutów sumieniaCzytaj też:
Z tych 5 składników robię szybkie kruche ciasteczka. Prościej i zdrowiej się nie da