Soczyste pałki z kurczaka duszę z tym owocem. Efekt? Prawdziwie mistrzowski smak

Soczyste pałki z kurczaka duszę z tym owocem. Efekt? Prawdziwie mistrzowski smak

Dodano: 
Pałki z kurczaka z suszonymi morelami
Pałki z kurczaka z suszonymi morelami Źródło: Shutterstock / MShev
Słodko-kwaśny sos to jeden z najlepszych dodatków do kurczaka. Gdy duszę w nim mięso, jest jeszcze bardziej soczyste i smakowite. Sekretem mojej receptury jest popularny suszony owoc, który zamienia proste danie w prawdziwą ucztę.

Smaczne i tanie mięso kurczaka przygotowuję w różnych sosach. Bardzo lubię dodawać do nich owoce, bo dzięki temu nie muszę już używać cukru ani soku z cytryny. Morele sprawdzają się tu szczególnie dobrze. Delikatny aromat, słodycz i kwas to wszystko to, co potrzebuje danie z drobiu.

Jak zrobić pałki z kurczaka z suszonymi morelami?

Mięso najpierw podsmażam, by utworzyła się rumiana skórka. Później duszę je w pomidorach z cebulą i suszonymi morelami. By owoce były miękkie i uwolniły więcej smaku, namaczam je wcześniej w wodzie. Gdy chcę nieco odmienić danie, do sosu dorzucam świeże lub suszone gałązki rozmarynu.

Przepis: Pałki z kurczaka z suszonymi morelami

Soczyste mięso kurczaka duszone w sosie pomidorowym z suszonymi morelami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
576 w każdej porcji

Składniki

  • 100 g suszonych moreli
  • 8 pałek z kurczaka
  • 2 cebule
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki posiekanego koperku do posypania

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówZalej morele małą ilością wrzątku, przykryj i odstaw, aż nasiąkną wodą. Kurczaka oprósz solą i pieprzem, po czym obsmaż przez kilka minut z obu stron i zdejmij na talerz.
  2. Duszenie kurczakaRozgrzej 2 łyżki oleju, podsmaż cebulę, wrzuć zgnieciony czosnek, a po chwili dodaj przecier pomidorowy. Zagrzej sos i dopraw do smaku, a następnie włóż kurczaka i odsączone morele (wodę zachowaj). Duś pod przykryciem przez 20 minut, w razie potrzeby dolej wody z moreli. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i podgrzewaj danie jeszcze 5-7 minut. Podawaj z koperkiem.

Zrób też pałki z kurczaka w sosie morelowym

To danie robię szybciej niż pałki z całymi owocami, bo nie wymaga duszenia. Do sosu używam 4 łyżek dżemu morelowego albo pasty, którą miksuję z 4 moreli namoczonych w 4 łyżkach wody. Dodaję do tego po dwie łyżki jasnego sosu sojowego i syropu z agawy (można też użyć miodu) oraz łyżkę octu ryżowego. Gdy go nie mam, wlewam 2 łyżeczki tego spirytusowego. Mieszankę podgrzewam, po czym dolewam roztwór z 2 łyżeczek skrobi kukurydzianej i 1/4 szklanki wody. Całość gotuję, aż zgęstnieje. Kurczaka doprawiam i smażę na oleju, a gdy jest gotowy, polewam go sosem.

Jakie owoce pasują do kurczaka?

To mięso dobrze smakuje z wieloma rodzajami owoców, zwłaszcza tych bardziej kwaśnych. Pałki, udka czy piersi drobiowe można dusić nie tylko z morelami, ale także z innymi namoczonymi suszonymi owocami. Te świeże dodaje się w całości, a jeśli są większe, kroi się je na połówki lub w cząstki. Bardziej słodkie gatunki warto połączyć z sokiem z cytryny.

Do najbardziej popularnych owoców w daniach z kurczaka należą:

  • jabłka,
  • morele,
  • brzoskwinie,
  • gruszki,
  • świeże i suszone śliwki,
  • czerwone porzeczki,
  • pigwy,
  • cytryny,
  • pomarańcze,
  • ananas,
  • winogrona,
  • rodzynki,
  • żurawina.

Czytaj też:
Do pałek z kurczaka dorzuć dwa popularne owoce. Mięso będzie idealnie miękkie i soczyste
Czytaj też:
Pałki z kurczaka owijam aromatycznymi plasterkami. Nic nie równa się z ich smakiem