Ciasta na maślance to wypieki puszyste i wilgotne zarazem. Ciasta, które zawsze się udają i które polecamy nawet początkującym domowym cukiernikom. Ciasto czekoladowe na maślance to deser wyjątkowo dobry i aż trudno uwierzyć, że tak niewiele trzeba, aby go przygotować. To trochę takie ciasto ratunkowe: kiedy szybko i bez wysiłku chcesz mieć coś słodkiego na poprawę nastroju.
Jak zrobić ciasto czekoladowe na maślance?
Przy szykowaniu tego ciasta nie potrzebujesz miksera: wystarczą dwie miski i widelec lub rózga do mieszania. Jest jednak rzecz, która jest tu bardzo ważna: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. To oznacza, że jajka i maślankę należy wyjąć wcześniej z lodówki. Ewentualnie można maślankę ogrzać, zanurzając na chwilę opakowanie w ciepłej wodzie.
Do ciasta dodajemy cukier wanilinowy lub cukier z wanilią, ale jeśli chcesz, można tu dodać również inne aromatyzujące składniki. Może to być np. skórka otarta z pomarańczy albo korzenne przyprawy (np. cynamon lub przyprawa piernikowa).
Przepis: Ciasto czekoladowe na maślance
Prosty przepis na ciasto.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 436 w każdej porcji
Składniki
- 240 ml maślanki
- 4 jajka
- 150 ml oleju
- 80 ml ciepłej kawy
- 250 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 200 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie składników suchychW jednej misce wymieszaj mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i cukrem wanilinowym.
- Szykowanie składników mokrychW drugiej misce połącz składniki mokre. Najpierw wymieszaj (do połączenia składników) jajka, maślankę i olej. Na koniec wlej ciepłą kawę i dobrze wymieszaj całość.
- Pieczenie ciastaDo mokrych składników wsyp suche i wymieszaj do połączenia. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
Jak podawać ciasto czekoladowe?
To ciasto czekoladowe jest świetne samo w sobie: możesz je jedynie oprószyć cukrem pudrem albo gorzkim kakao. W wersji bardziej rozpustnej polej je czekoladą (może to być gotowa polewa rozpuszczana w gorącej kąpieli wodnej) i udekoruj ulubionymi orzechami albo świeżymi owocami (mogą to być np. truskawki, maliny czy kawałki mandarynek).
Pyszną polewę zrobisz, rozpuszczając czekoladę w gorącej śmietance kremówce (150 g czekolady gorzkiej i 150 ml śmietanki 36 proc.). Rozpuszczoną czekoladę w śmietance można zblendować. Ciasto polane taką polewą należy schłodzić (polewa nie stężeje jak sama czekolada, a będzie miała delikatną, kremową konsystencję).
Czytaj też:
Tę słodką przekąskę robię z małych nasionek i zdrowego dodatku. Jest lepsza i tańsza niż kupnaCzytaj też:
Moja babcia robi prościutkie ciasto z jabłkami. Lepszego w życiu nie jadłam