To genialne ciasto czekoladowe zrobisz na maślance. Bez miksera, bez długiego czekania

To genialne ciasto czekoladowe zrobisz na maślance. Bez miksera, bez długiego czekania

Dodano: 
Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe Źródło: Shutterstock / Irma Wall
Ciasto czekoladowe to coś, co zawsze poprawia humor. Dziś proponujemy przepis bardzo prosty i ekspresowy. Razem z pieczeniem deser będzie gotowy w 45 minut.

Ciasta na maślance to wypieki puszyste i wilgotne zarazem. Ciasta, które zawsze się udają i które polecamy nawet początkującym domowym cukiernikom. Ciasto czekoladowe na maślance to deser wyjątkowo dobry i aż trudno uwierzyć, że tak niewiele trzeba, aby go przygotować. To trochę takie ciasto ratunkowe: kiedy szybko i bez wysiłku chcesz mieć coś słodkiego na poprawę nastroju.

Jak zrobić ciasto czekoladowe na maślance?

Przy szykowaniu tego ciasta nie potrzebujesz miksera: wystarczą dwie miski i widelec lub rózga do mieszania. Jest jednak rzecz, która jest tu bardzo ważna: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. To oznacza, że jajka i maślankę należy wyjąć wcześniej z lodówki. Ewentualnie można maślankę ogrzać, zanurzając na chwilę opakowanie w ciepłej wodzie.

Do ciasta dodajemy cukier wanilinowy lub cukier z wanilią, ale jeśli chcesz, można tu dodać również inne aromatyzujące składniki. Może to być np. skórka otarta z pomarańczy albo korzenne przyprawy (np. cynamon lub przyprawa piernikowa).

Przepis: Ciasto czekoladowe na maślance

Prosty przepis na ciasto.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
436 w każdej porcji

Składniki

  • 240 ml maślanki
  • 4 jajka
  • 150 ml oleju
  • 80 ml ciepłej kawy
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 200 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składników suchychW jednej misce wymieszaj mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i cukrem wanilinowym.
  2. Szykowanie składników mokrychW drugiej misce połącz składniki mokre. Najpierw wymieszaj (do połączenia składników) jajka, maślankę i olej. Na koniec wlej ciepłą kawę i dobrze wymieszaj całość.
  3. Pieczenie ciastaDo mokrych składników wsyp suche i wymieszaj do połączenia. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak podawać ciasto czekoladowe?

To ciasto czekoladowe jest świetne samo w sobie: możesz je jedynie oprószyć cukrem pudrem albo gorzkim kakao. W wersji bardziej rozpustnej polej je czekoladą (może to być gotowa polewa rozpuszczana w gorącej kąpieli wodnej) i udekoruj ulubionymi orzechami albo świeżymi owocami (mogą to być np. truskawki, maliny czy kawałki mandarynek).

Pyszną polewę zrobisz, rozpuszczając czekoladę w gorącej śmietance kremówce (150 g czekolady gorzkiej i 150 ml śmietanki 36 proc.). Rozpuszczoną czekoladę w śmietance można zblendować. Ciasto polane taką polewą należy schłodzić (polewa nie stężeje jak sama czekolada, a będzie miała delikatną, kremową konsystencję).

Czytaj też:
Tę słodką przekąskę robię z małych nasionek i zdrowego dodatku. Jest lepsza i tańsza niż kupna
Czytaj też:
Moja babcia robi prościutkie ciasto z jabłkami. Lepszego w życiu nie jadłam