Nie sztuka kupić ciasto. Sztuką jest zrobić je z kilku prostych składników, tak by zachwyciło wszystkich. Taki talent ma moja babcia. Jej szybkie ciasto z jabłkami od lat podbija podniebienia rodziny i znajomych. Sprawdź, jak robi swój słodki specjał.
Jakie jabłka dodać do szybkiego ciasta?
Niezależnie od tego, jakie ciasto z jabłkami pieczecie, powinniście sięgnąć po jabłka, które mają kwaskową, winną nutę. Tylko takie jabłka po obróbce termicznej nie będą mdłe, a zachowają przyjemny, orzeźwiający smak. O tej porze roku najlepiej sprawdzą się tu jabłka odmian np.: szara reneta, antonówka.
Receptura mojej babci na prościutkie ciasto z jabłkami
Prościutkie ciasto z jabłkami mojej babci to tak naprawdę biszkopt z niewielkim dodatkiem tłuszczu i proszku do pieczenia. Ciasto to wychodzi lekkie i puszyste, a jabłka dodają mu wilgotności i świetnie przełamują słodycz wypieku. To ciasto jest tak smaczne, że nie da się poprzestać na jednym kawałku. Dlatego często piekę je z podwójnej porcji składników. Tak też robi moja babcia, bo jej ciasto ma wielbicieli wśród rodziny, znajomych i sąsiadów.
Przepis: Proste ciasto z jabłkami
Szybkie, puszyste ciasto z dodatkiem jabłek
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 150 w każdej porcji
Składniki
- 4 jajka
- szczypta soli
- 150 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła
- 3-4 jabłka (najlepiej lekko kwaskowate)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Sposób przygotowania
- Czynności wstępnePiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Jabłka umyj, wytrzyj, obierz, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na kawałki, skrop sokiem z cytryny.
- Przygotowanie ciastaBiałka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, miksując, aż masa będzie lśniąca. Delikatnie wmieszaj żółtka, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaj tłuszcz i wymieszaj szpatułką. Połącz z 2/3 jabłek.
- PieczenieCiasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp je pozostałymi jabłkami. Piecz ok. 35 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż wierzch się zrumieni i będzie suchy patyczek.
Wskazówka: Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu ciasto warto oprószyć cukrem pudrem. Można go wymieszać z cukrem waniliowym, który podbije smak i aromat wypieku.
Czym zastąpić jabłka w prostym cieście?
Jabłka to idealny dodatek do tego lekkiego, puszystego ciasta. Jeśli jednak za nimi nie przepadacie lub nie macie ich właśnie pod ręką, możecie sięgnąć po inne owoce. Dobrze sprawdzą się tu np.: połówki śliwek, pokrojone gruszki, nektarynki albo brzoskwinie. Ciekawym pomysłem jest także dodanie winogron. Mogą być jasne lub ciemne, ale najlepiej bezpestkowe. Wtedy bowiem jest większa przyjemność jedzenia tego wypieku z owocami.
Czytaj też:
Te muffinki z czekoladą to hit w moim domu. Szybkie do zrobienia, jeszcze szybciej znikająCzytaj też:
Nic nie zagniatam, nic nie miksuję. Mam inny sposób na najlepszą szarlotkę na świecie