Zrobiłam tak pierogi leniwe i wszyscy przepadli. Wyszły o wiele lepsze niż z samego twarogu

Zrobiłam tak pierogi leniwe i wszyscy przepadli. Wyszły o wiele lepsze niż z samego twarogu

Dodano: 
Kluski leniwe
Kluski leniwe Źródło: Shutterstock / Arkadiusz Fajer
Pierogi leniwe często robię na szybki obiad lub wczesną kolację. Wszyscy domownicy lubią je jeść, a ja z przyjemnością je przygotowuję. Ostatnio zrobiłam je nieco inaczej niż zwykle i to właśnie przy tym przepisie pozostanę.

Pierogi leniwe nazywa się też kluskami leniwymi i mnie ta wersja bardziej pasuje. Wyglądem bardziej przypominają bowiem kopytka, niż klasyczne pierogi. Jednak ich nazwa „pierogi leniwe” jest w sumie bardzo celna, bo robi się je dokładnie z tych samych składników, co pierogi z twarogiem. Ostatnio lekko zmodyfikowałam tę recepturę i o dziwo, kluski wyszły doskonałe.

Jaki twaróg wybrać na pierogi leniwe?

Podstawowym składnikiem moich pierogów leniwych jest zawsze twaróg. To on dodaje im miękkości i przyjemnego smaku. By jednak kluski nie rozpadały się w czasie formowania i gotowania, trzeba wybrać odpowiedni jego rodzaj. Najlepiej sprawdzi się tu zwarty twaróg w postaci kostki lub klinka. Ja zwykle wybieram półtłusty, bo z chudego kluski nie wychodzą tak smaczne, a tłusty jest zbyt kaloryczny. Twaróg rozgniatam zwykle tłuczkiem do ziemniaków lub przepuszczam przez praskę. Potem wystarczy go wymieszać i wyrobić z pozostałymi składnikami.

Jak zrobić idealne pierogi leniwe?

Jeszcze do niedawna pierogi leniwe robiłam z twarogu, jajek i mąki. Ostatnio jednak zrobiłam małą zmianę. Z obiadu zostały mi gotowane ziemniaki, które przepuściłam przez praskę i dodałam do ciasta razem z twarogiem. Zmianę zauważyłam już w czasie zagniatania, bo ciasto nie było tak klejące, jak zwykle. Po ugotowaniu leniwe zachwyciły mnie doskonałą konsystencją. Były przyjemnie miękkie, ale jednocześnie sprężyste. Ich smak też był doskonale wyważony. Teraz ciasto na leniwe będę robić już tylko w ten sposób.

Przepis: Pierogi leniwe z ziemniakami

Kluski leniwe z ciasta twarogowo-ziemniaczanego

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
310 w każdej porcji

Składniki

  • 350 g twarogu półtłustego
  • 150 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • ok. 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówTwaróg i schłodzone ziemniaki umieść w misce i rozdrobnij tłuczkiem do ziemniaków (z okrągłymi otworkami) albo przeciśnij przez praskę.
  2. Przygotowanie ciastaDo ziemniaków i twarogu dodaj szczyptę soli, cukier wanilinowy, jajko i mąkę. Składniki wymieszaj, zagnieć z nich szybko ciasto.
  3. Formowanie klusekCiasto podziel na 3-4 części. Z każdej uformuj długi wałek, lekko go spłaszcz, pokrój z ukosa na kluski.
  4. GotowanieW garnku zagotuj sporą ilość wody, posól ją. Delikatnie włóż kluski, zamieszaj i gotuj je na średnim ogniu ok. 2 minuty, licząc od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.

Co jeszcze można dodać do ciasta na pierogi leniwe?

Jeśli chcecie odmienić nieco smak i konsystencję pierogów leniwych, możecie dorzucić do ciasta też inne dodatki. Jeśli wolicie nieco twardsze kluski, do ciasta dodajcie też 2 łyżki skrobi ziemniaczanej. Z kolei 2 łyżki kaszy manny sprawią, że kluski będą nieco bardziej miękkie.

Czytaj też:
Kopytka jak u Kuronia. Jeden dodatek zmienia je w kolorowe cudo na obiad
Czytaj też:
Moja żona zrobiła kluski lepsze od śląskich. Spróbuj tego przepisu, a zrozumiesz