Ziemniaczane kluseczki robię inaczej niż wszyscy. Ten staropolski przepis znika z talerzy w mig

Ziemniaczane kluseczki robię inaczej niż wszyscy. Ten staropolski przepis znika z talerzy w mig

Dodano: 
Prażuchy z boczkiem
Prażuchy z boczkiem Źródło: Shutterstock / Viktor1
Moja rodzina często prosi mnie o delikatne kluseczki. Gdy serwuję prażuchy, wszyscy jedzą je na wyścigi. W tej dawnej recepturze miesza się składniki w nietypowy sposób, co zapewnia wyjątkową konsystencję klusek.

Prażuchów nie gotuje się ani nie smaży. Gdy się o nich dowiedziałam, z początku nie wierzyłam, że metoda naprawdę działa. To jednak w końcu staropolski przepis, a więc sprawdzony przez całe pokolenia. Jest też całkiem prosty i wręcz zachęca do roboty.

Jak zrobić prażuchy ziemniaczane?

Prażuchy robi się z gotowanych ziemniaków z wodą oraz mąką pszenną, którą pozostawia się w garnku na czas ich dogotowywania. Z masą nie trzeba robić już nic więcej, tylko zamienić w kluseczki. Zależnie od tego, jakiej mają być wielkości, używa się łyżeczki do herbaty albo łyżki stołowej.

Takie kluski polane tłuszczem ze skwarkami mają wiele tradycyjnych nazw – to między innymi prażucha i lemieszka. Ja najczęściej jednak serwuję je z lekkimi sosami i jak największą porcją warzyw.

Przepis: Prażuchy ziemniaczane

Delikatne kluseczki z ugotowanych ziemniaków z zaparzaną mąką

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
259 w każdej porcji

Składniki

Na kluski:

  • 1 kg ziemniaków
  • 30 g soli
  • 200 g mąki pszennej

Na okrasę:

  • 200 g boczku
  • 50 g kiszonej kapusty
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ziemniakówObierz ziemniaki, włóż do garnka, zalej wrzątkiem, dodaj sól i ugotuj. Gdy będą prawie miękkie, odlej większość wody, pozostawiając około szklanki. Utłucz kartofle razem z wodą i posyp po wierzchu mąką. Przykryj garnek i podgrzewaj na małym ogniu, aż całkiem zmiękną, a mąka się zaparzy.
  2. Formowanie klusekGotowe ciasto wykładaj małymi porcjami na zimny talerz za pomocą natłuszczonej łyżeczki.
  3. Przygotowanie okrasyPokrój boczek w drobną kostkę i podsmaż na patelni, by wytopić tłuszcz. Wtedy dodaj pokrojoną kiszoną kapustę i smaż dalej, aż odparuje wilgoć, a mięso zrobi się chrupiące. Dopraw pieprzem i polej okrasą kluseczki.

Przepis na prażuchy bez mąki

W innej wersji prażuchy robi się z samych kartofli bez dodatku mąki. Surowe bulwy trzeba zetrzeć na tarce o najdrobniejszym oczku, czyli ziemniaczanej. Otrzymany miąższ dodaje się do patelni z rozgrzanym olejem, soli, a następnie praży do momentu, aż masa stanie się jednolita i szklista. Takie ciasto można już formować łyżką. Gdy przestygną, kluseczki stają się zwarte i sprężyste.

Jak się robi prażuchy żywieckie?

Ta prosta potrawa ma wiele regionalnych odmian. Na Żywiecczyźnie do dziś robi się ją z samej mąki żytniej, na przykład razowej, a rzadziej z tej pszennej. Praży się ją na złoty kolor bez dodatku tłuszczu, przez cały czas mieszając. Zwykle trwa to od 20 do 30 minut. Następnie dolewa się małymi porcjami gorącą wodę. Powinno z tego powstać gęste ciasto, które da się formować łyżką. Proporcje składników trzeba ustalić podczas przygotowania, ale orientacyjnie jest to 400-500 ml wody na pół kilograma mąki.

Czytaj też:
Miękkie kluseczki smażę z pysznymi dodatkami. Ten bezmięsny obiad smakuje bajecznie
Czytaj też:
Zrób kluski raz, a każdy zje coś innego. Trzy dodatki, trzy smaki, jeden genialny przepis