Uwielbiam gotowe ciasto francuskie, za to, że daje tyle możliwości. Da się z niego przygotować przekąski słone i słodkie i wszystko w ekspresowym czasie. Wystarczy tylko przygotować nadzienie, uformować i wstawić do piekarnika. Przygotowanie pysznej przekąski łącznie z pieczeniem trwa zwykle ok. 30 minut.
Jak przygotować ciasto francuskie do nadziewania?
Ciasto francuskie można kupić w formie mrożonej lub schłodzonej. Pierwsze przed użyciem wymaga rozmrożenia. Najlepiej pozostawić je na noc w lodówce, by rozmrażało się bezpiecznie w wolnym tempie. Jeśli jednak chcecie szybciej je rozmrozić, pozostawcie ciasto w temperaturze pokojowej. Zwykle po ok. godzinie, będzie gotowe do użycia.
Jeśli zaś używacie ciasta schłodzonego, musicie pamiętać o tym, by wyjąć je z lodówki ok. 15 minut przed formowaniem. Dzięki temu lekko się ociepli i da się je rozwinąć, a potem formować bez rwania i pękania.
Jak zrobić chrupiące ciastka z rodzynkami?
Chrupiące ciastka z rodzynkami można przygotować na kilka sposobów. Ja oczywiście stawiam na najprostszy. Rodzynki wcześniej namaczam i odsączam. Ciasto rozwijam, smaruję jajkiem rozkłóconym z odrobiną cukru, a potem posypuję rodzynkami. Teraz całość roluję, a powstały rulon kroję w plastry. Układam je na blasze do pieczenia i wstawiam do piekarnika. Po 15-20 minutach pieczenia ciastka są gotowe do podania na stół.
Przepis: Chrupiące ciastka z rodzynkami
Ślimaczki z ciasta francuskiego nadziewane rodzynkami
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 190 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 150 g rodzynek
- 2 duże jajko
- 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówCiasto wyjmij z lodówki na 15 minut przed formowaniem. Rodzynki opłucz, zalej ciepłą wodą, odstaw na 15 minut do namoczenia. Dokładnie je odsącz.
- Formowanie ciastekCiasto francuskiego rozwiń. Jajka rozmieszaj z cukrem, posmaruj nimi ciasto, posyp rodzynkami. Zwiń dość ścisło wzdłuż dłuższego brzegu ciasta. Rulon pokrój w plastry o szerokości ok. 2 cm.
- PieczenieBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej ślimaczki przekrojem do góry. Wierzch posmaruj resztą jajka. Piecz ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200-210 stopni Celsjusza.
Czym jeszcze można nadziać francuskie ślimaczki?
Ślimaczki z ciasta francuskiego są bardzo szybkie do przygotowania, bo ciasto z nadzieniem wystarczy zrolować i pokroić w plastry. Zamiast rodzynek do nadziania tego ciasta można też użyć innych, słodkich mas. Dobrze sprawdzą się np.: krem czekoladowo-orzechowy, klasyczny dżem, powidła czy marmolada.
Czytaj też:
Chrupiące jabłuszka robię w 15 minut. Efektowne ciasteczka znikają, nim zdążą wystygnąćCzytaj też:
Gotowe ciasto, słodkie powidła, kwaśne jabłka i 30 minut. Idealne ciasteczka na jesień