Surówka to zdrowy i smaczny dodatek do obiadu. To dlatego staram się jej nigdy nie pomijać. Nawet, jak nie mam zbyt dużo czasu na jej przygotowanie. Wtedy chętnie korzystam z rozdrobnionych dodatków, dzięki czemu całość robię nie dłużej niż 10 minut. Dziś mam dla was słodko-pikantną propozycję z porem w roli głównej.
Jak przygotować por do surówki?
Por przeznaczony do surówki z całą pewnością należy dokładnie oczyścić. Ja zwykle ściągam z niego wierzchnie liście, a potem przekrawam go wzdłuż na połowę i wypłukuję pod bieżącą, zimną wodą zanieczyszczenia. Czasem też spłukuję to, co widoczne, a potem kroję warzywo w cienkie talarki, umieszczam na sicie i przelewam wodą.
Jeśli chcecie nieco złagodzić smak i pikantność pora, możecie umieścić go na sicie i przelać wrzątkiem. Taka wersja tego warzywa będzie też lżejsza dla żołądka. Po opłukaniu czy sparzeniu warzywo należy dokładnie osączyć.
Jak zrobić słodko-pikantną surówkę z pora?
Ta słodko-pikantna surówka z pora całkiem mi się udała. Zrobiłam ją szybko, a na dodatek miała świetnie zbalansowany smak. Poza tym dodatki były chrupiące i soczyste, co też znacznie podniosło smak surówki. Tymi dodatkami były bowiem kukurydza i ananas z puszki. Po odsączeniu wymieszałam je z posiekanym porem i połączyłam z sosem. Całość świetnie wyglądała i smakowała.
Przepis: Szybka surówka z pora
Surówka z pora, kukurydzy i ananasa z puszki
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 85 w każdej porcji
Składniki
- 1 średniej wielkości por (jaśniejsza część)
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki ananasa
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówPor oczyść z wierzchnich liści, opłucz. Pokrój go w cieniutkie krążki lub półkrążki, dokładnie wypłucz, osącz. Kukurydzę i ananas odsącz z zalewy. Ananas pokrój na małe kawałki.
- Wykańczanie surówkiKukurydzę i ananas umieść w salaterce, dodaj por, wymieszaj. Z jogurtu i majonezu przygotuj sos, dodaj do surówki, wymiesza, dopraw do smaku.
Do czego podać surówkę z pora?
Surówka z pora to doskonały dodatek do tradycyjnych dań obiadowych. Możecie ją podać do potraw typu: kotlet schabowy, mielone, ryba smażona, pieczony kurczak. Dobrze też będzie pasować do dań z grilla, a także tych jarskich, bazujących na ziemniakach. Ten warzywny dodatek możecie też wykorzystać do kanapek i wrapów – zyskają smak, soczystość i apetyczny wygląd.
Czytaj też:
Do czerwonej kapusty dodaję dwa produkty. Ta surówka schodzi u mnie kilogramamiCzytaj też:
Siekam por i mieszam z popularnym owocem. Surówka wychodzi soczysta i pełna smaku