Dla mnie brownie powinno być gęste i ciężkie od czekolady. To wcale nie takie łatwe, bo właściwa struktura wymaga odpowiednich składników. Zrobione z płatków owsianych z masłem migdałowym zyskuje „to coś”, gdy dodaję nasiona strączkowe z puszki.
Jak zrobić brownie z fasoli?
Sekretem bogatej konsystencji ciasta jest zwykła czerwona fasola z puszki. Tak, jak w klasycznych przepisach, można użyć też czarnej czy japońskiej adzuki, a nasiona ugotować samodzielnie. W moim wypieku jest również mąka owsiana, ale gdy mam więcej czasu, sięgam po 3/4 szklanki grubych płatków owsianych (górskich) i miksuję na grubsze okruchy. Da się to zrobić w młynku do kawy albo rozdrabniaczu. Z takim dodatkiem brownie jest mniej kremowe, a bardziej treściwe w konsystencji.
Gdy już zrobię masę, przekładam ją do blaszki o wymiarach 20 na 20 cm, ale można też wziąć foremkę na muffiny. Ciasta, które wychodzi z przepisu, wystarczy na około 10 babeczek. Należy piec je krócej, bo tylko 12-15 minut.
Przepis: Brownie z czerwonej fasoli
Bogate, kremowe ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli pachnące migdałami i wanilią
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 348 w każdej porcji
Składniki
- 1 i 1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki (1 opakowanie)
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 2 łyżki kakao w proszku
- 100 g brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki oleju
- 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/4 szklanki masła migdałowego
- 200 g czekolady deserowej w kropelkach
- 3-4 łyżki mleczka migdałowego
Sposób przygotowania
- Mieszanie masyOdcedź fasolę, opłucz wodą i dobrze osącz, po czym zblenduj na gładki krem. Dosyp kakao, cukier, sól i proszek do pieczenia. Wlej olej i ekstrakt waniliowy. Połącz dokładnie składniki, po czym dodaj masło z migdałów i połowę czekolady. Wymieszaj masę, w razie potrzeby dolewając po łyżce mleczko migdałowe.
- Pieczenie ciastaWłóż ciasto do formy, dociśnij i wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz 16-20 minut. Następnie wyjmij i odstaw do wystygnięcia. Gdy brownie będzie wciąż ciepłe, posyp wierzch pozostałymi kropelkami czekoladowymi i wciśnij w ciasto za pomocą drewnianej łopatki. Krój dopiero wtedy, gdy będzie zimne.
Jak zrobić brownie fasolowe inaczej?
Deser można przygotować też z bardziej klasycznymi produktami, zastępując mleko roślinne tym krowim i wymieniając olej na roztopione albo klarowane masło. Zamiast masła migdałowego można natomiast dodać to z orzechów ziemnych. Nie trzeba też używać czekolady w kropelkach, bo dobra będzie także w tabliczkach. Trzeba pokroić ją na dość drobne kawałki, ewentualnie zetrzeć na tarce o grubych otworach. Ciasto będzie równie smaczne, choć bez wyraźnych czekoladowych akcentów.
Jaka jest najlepsza mąka do brownie?
To ciasto często przygotowuje się z białej mąki pszennej, którą zwykle łączy się z jajkami. W wielu recepturach wykorzystuje się także mąkę z owsa i innych zbóż oraz mielonych nasion. Możliwości jest mnóstwo, bo brownie wychodzi niemal ze wszystkimi rodzajami.
W wegetariańskich wersjach ciasta powszechnie używane są mąki migdałowa, z orzechów laskowych, kokosowa czy kasztanowa. Można łączyć je z pastą z fasoli, zmiksowanym bananem czy miąższem pieczonej dyni. Wtedy deser staje się bardziej miękki i ciągnący w środku.
Czytaj też:
To superczekoladowe ciasto mogę jeść bez końca. Robię je do weekendowej kawyCzytaj też:
Genialne ciasto czekoladowe zrobisz na jogurcie. Przepis jest prosty, a ciasto gotowe w niecałą godzinę