Kukurydza to jedno z moich ulubionych warzyw. W sezonie mogę jeść ją codziennie, obgryzając ugotowane kolby. Często odcinam od nich nasiona i dodaję do różnych potraw. W tej zupie trzeba jednak przygotować je w inny sposób, jeszcze surowe dusząc w śmietanie. To właśnie ten krok sprawia, że moja zupa ma tyle finezji.
Jak zrobić zupę z kukurydzy z ziemniakami?
W tym daniu potrzebna jest surowa kukurydza. Można wziąć ją z mrożonki, choć trzeba wcześniej wyjąć, by odtajała. Najlepiej oddzielić ziarna ręcznie z kaczanów, bo nierównomiernie pocięta uwalnia więcej skrobi. Zupa nie wyjdzie już tak dobrze z kukurydzą z puszki, dlatego nie rekomenduję tego rozwiązania.
W klasycznej recepturze często uwzględnia się boczek lub bekon. Wrzuca się go na patelnię na samym początku smażenia, po czym odkłada na bok, a wytopionym tłuszczem zastępuje olej. Jednak moja zupa jest już tak bogata, że przeważnie rezygnuję z tego kroku.
Przepis: Zupa z kukurydzy z warzywami
Kremowe danie z ziarnami kukurydzy, ziemniakami, papryką i szczypiorkiem
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 373 w każdej porcji
Składniki
Na kukurydzę:
- 250 g mrożonej kukurydzy w ziarnach
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka masła
- 1/4 szklanki mleka
- sól i pieprz
- 1 łyżka mąki pszennej
Na zupę:
- 4 średnie ziemniaki
- 1 średnia cebula
- 1 mała papryka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 i 1/2 szklanki bulionu
- 1 i 1/2 szklanki śmietany 30%
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
- ostra papryka (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania
- Gotowanie kukurydzyUmieść w garnku kukurydzę ze śmietaną, cukrem i masłem, dopraw solą i pieprzem i podgrzewaj, mieszając, przez około 3 minuty, aż masło się roztopi. Osobno połącz mleko z mąką za pomocą rózgi i wlej mieszankę do kukurydzy, nie przerywając mieszania. Gotuj 4-5 minut, aż sos zgęstnieje.
- Przygotowanie warzywObierz ziemniaki i pokrój na kawałki, cebulę drobno posiekaj, paprykę potnij w małe kostki, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Gotowanie zupyRozgrzej olej na patelni, wrzuć cebulę i ziemniaki, podsmażaj 3 minuty, po czym dorzuć paprykę i smaż jeszcze przez 2 minuty. Dodaj czosnek, a następnie kukurydzę i bulion. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ew. papryką, po czym duś na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut, często mieszając. Gdy ziemniaki będą miękkie, wlej podgrzaną osobno śmietanę i wsyp ser. Dokładnie połącz składniki. Podawaj zupę posypaną szczypiorkiem.
Co zrobić z kukurydzy?
Surowe ziarna można wykorzystać podczas przygotowania różnych potraw, między innymi takich, jak:
- Zupy – poza tą ze śmietaną najpopularniejszy jest krem z kukurydzy, ale warzywo to pasuje także do zupy dyniowej, meksykańskiej, curry czy jarzynowej.
- Sosy warzywne – nasiona dobrze komponują się między innymi z pomidorami, papryką, marchewką, zielonym groszkiem, ziemniakami, dynią, cukinią, cebulą, czosnkiem czy szpinakiem.
- Dania z ryżem czy makaronem – oprócz warzyw dobrym towarzystwem dla kukurydzy są zwłaszcza kurczak, indyk, wieprzowina, boczek, szynka, jajka, tuńczyk, łosoś, owoce morza, fasola czy żółty ser.
W wielu daniach używa się zarówno kukurydzy surowej, jak i gotowanej lub konserwowej. Natomiast w sałatkach, surówkach, omletach, jajecznicy czy placuszkach zwykle wykorzystuje się ziarna gotowe do spożycia.
Czytaj też:
Zetrzyj seler i dodaj warzywo z puszki. Prosta i pyszna surówka do obiaduCzytaj też:
Mieszam gęste ciasto z 2 dodatkami i smażę. Te placki wychodzą nadzwyczaj smaczne i soczyste