Rano zamiast kawy budzi mnie ten koktajl. Sekretny trik sprawia, że smakuje jak z kawiarni

Rano zamiast kawy budzi mnie ten koktajl. Sekretny trik sprawia, że smakuje jak z kawiarni

Dodano: 
Koktajl z kawą, masłem orzechowym i daktylami
Koktajl z kawą, masłem orzechowym i daktylami Źródło: Shutterstock / NatalyaBond
Gdy otwieram oczy, już czeka w lodówce. Rozkoszny smak kawy ze słodkimi owocami i mlekiem ożywia mnie lepiej niż zwykła mała czarna. To idealny początek dnia, a także rozgrzewka, gdy robię napój na gorąco.

Ten koktajl to dla mnie śniadanie i kawa w jednym. Nie byle jaka, bo jak z najlepszej restauracji. Przygotowuję ją na zimno, dzięki czemu jest niezwykle aromatyczna i delikatna. Metodę opanowałam do perfekcji, gdy parzona kawa była dla mnie zbyt ciężka i mocna. To naprawdę nic trudnego, wystarczy zalać mielone ziarna wodą i odstawić na noc, a rano napój jest gotowy.

Jak zrobić koktajl z kawą, masłem orzechowym i bananem?

Zmiksowanie składników koktajlu to chwila, trzeba jednak mieć przygotowaną bazę. Ja zwykle trzymam w lodówce butelkę z kawą cold brew, którą robię sama albo kupuję w sklepie. Można jednak użyć zwykłego naparu albo wersji rozpuszczalnej.

Napój osładzają banan i daktyle. Warto wybrać suszone owoce o miękkiej konsystencji, by nie trzeba ich było namaczać. W przepisie używam zwykle 4 małych daktyli albo 2-3 większych, jednak dla pewności zawsze sprawdzam ich wagę.

W tym energetycznym napoju kluczowym składnikiem jest masło orzechowe. W oryginalnym przepisie na chunky monkey cocktail, który pochodzi z ojczyzny koktajli, czyli Ameryki, są to grubo mielone orzechy ziemne. Ja stawiam jednak na pastę z migdałów i łączę wszystko z mlekiem migdałowym. Wychodzi z tego najlepszy napój kawowy, jakiego kiedykolwiek próbowałam.

Przepis: Koktajl z kawą, masłem orzechowym i bananem

Kremowy napój kawowy z mlekiem, masłem orzechowym i bananem jest pyszny i sycący

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
221 w każdej porcji

Składniki

  • 0,75 litr mleka migdałowego, ew. krowiego
  • 0,5 litra naparu z kawy
  • 4 łyżki masła z orzechów lub migdałów
  • 1 duży banan
  • 30 g miękkich daktyli
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówWlej płynne składniki do blendera kielichowego albo wysokiego naczynia, dodaj masło migdałowe, obranego banana i resztę składników.
  2. BlendowanieZmiksuj wszystko razem, by napój miał gładką konsystencję. Przelej do butelek na jedną porcję i schłódź w lodówce.

Jak przygotować kawę cold brew?

Kawę na zimno nauczyłam się robić po południu na następny dzień, dlatego nie muszę sprawdzać czasu. Wsypuję 30 g grubo mielonych ziaren do butelki o pojemności 0,5 litra, zalewam zimną przegotowaną wodą, zakręcam i dokładnie mieszam. Pamiętam też, by później wstrząsnąć zawartością przynajmniej 2-3 razy w ciągu wieczora. Odstawiam na noc do lodówki, a rano zlewam przez sitko płyn znad osadu do czystej butelki. Taką kawę trzymam w chłodzie nawet przez tydzień.

Czytaj też:
Ten koktajl stawia na nogi i wystarcza za śniadanie. Zmiksuj same proste składniki
Czytaj też:
Wieczorem robię ten koktajl zamiast kolacji. Ten prosty przepis na płaski brzuch działa