Gdy tylko pojawia się dynia, robię tę zapiekankę z kurczakiem i makaronem. Kremowy sos i ser robią furorę

Gdy tylko pojawia się dynia, robię tę zapiekankę z kurczakiem i makaronem. Kremowy sos i ser robią furorę

Dodano: 
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i dynią
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i dynią Źródło: Shutterstock / Tatiana Vorona
Gdy tylko pojawiają się dynie, robię to danie z piekarnika. Bogaty, kremowy sos z mięsem pod grubą warstwą sera to smakuje obłędnie. Piekę od razu dużą porcję, a i tak zaraz wszystko znika.

Łagodny smak z nutą słodyczy to cecha, dzięki której dynia pasuje zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. Szczególnie lubię łączyć to warzywo z kurczakiem i ziołami. W tym daniu z makaronem charakteru nadaje mu kwaśny przecier pomidorowy i aromatyczny czosnek.

Jak zrobić zapiekankę z makaronu z kurczakiem i dynią?

Wykonanie tej potrawy nie jest skomplikowane. Wystarczy przygotować sos na bazie mięsa, dodać ugotowany makaron i ser. Całość wrzucam na krótko do piekarnika. Przepis wymaga jednak użycia upieczonej dyni. Dlaczego nie surowej? Warzywo ma w sobie dużo wody, przez co zapiekanka mogłaby się rozpłynąć, zamiast scalić za sprawą sera.

Dyni zwykle nie piekę na poczekaniu, tylko robię wcześniej i zamrażam. Aby dała się pokroić, wyjmuję ją na kilka godzin przed użyciem. Chcąc przyspieszyć ten proces, zanurzam woreczek w zimnej albo letniej wodzie.

Jeśli goni mnie czas, a mam tylko surowe warzywo, robię je szybko na patelni. Pokrojony miąższ podsmażam na oliwie, po czym dolewam odrobinę wody i duszę do miękkości.

Przepis: Zapiekanka z makaronu z kurczakiem i dynią

Sycące danie makaronowe z piersi kurczaka z warzywami, zapieczone pod warstwą sera

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
485 w każdej porcji

Składniki

  • 0,5 kg makaronu rurki
  • 0,5 kg mięsa z piersi kurczaka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 300 g pieczonej dyni
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 300 g startego żółtego sera
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówUgotuj makaron al dente według wskazówek na opakowaniu, osącz i odstaw na bok. Kurczaka pokrój w kostkę i oprósz solą i pieprzem. Potnij na kawałki dynię, posiekaj cebulę i zgnieć czosnek.
  2. Przygotowanie sosuRozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, a gdy zmięknie, dorzuć kurczaka. Obsmażaj 3-5 minut, aż mięso się zarumieni, dodając na końcu czosnek. Wlej przecier i duś przez 2 minuty. Dorzuć do sosu pokrojoną dynię, natkę i 1/3 sera. Dopraw do smaku i dokładnie połącz z makaronem.
  3. PieczeniePrzełóż masę do dwulitrowego naczynia do pieczenia, posyp z wierzchu resztą sera i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 15 minut.

Jak zrobić dynię pieczoną w piekarniku?

Pieczenie to idealny sposób, by odwodnić miąższ dyni. Do tego celu wybieram zwykle małe okazy odmiany hokkaido, która ma jadalną skórkę. Przekrawam je na pół wzdłuż ogonka i wybieram łyżką pestki wraz z nitkowatymi fragmentami miąższu. Następnie układam w blaszce na pergaminie rozciętą stroną do góry. Choć wiele przepisów zaleca układanie odwrotnie, by była szybciej gotowa, ja wolę mieć podgląd jej środka.

Połówki trzymam w temperaturze 180 stopni, aż miąższ zacznie się przypiekać. Zależnie od wielkości zajmuje to 45-60 minut. Mniejsze kawałki pieką się nawet w 35 minut. Pod koniec sprawdzam dynię nożem. Jeśli ostrze wchodzi bez oporu w najgrubszą część, jest już gotowa. Wystudzoną pakuję do woreczków strunowych i wrzucam do zamrażarki.

Czytaj też:
Zrobiona w ten sposób dynia smakuje nieziemsko. Poznaj sekret tej sezonowej zapiekanki
Czytaj też:
Dynię makaronową zapiekam z tym pysznym farszem. Moje sezonowe odkrycie pokochała cała rodzina