Uwielbiam szykować to danie, bo już sam zapach smażonego czosnku i słodkiej papryki sprawia, że chcesz zacząć jeść jak najszybciej. I to jest w tym najlepsze: już po kwadransie możesz ze smakiem zajadać aromatyczny szpinak z cieciorką. To danie bardzo uniwersalne: sama zajadam je solo lub z chrupiącą bagietką czy grzanką, ale można je też serwować do mięs czy np. pieczonych ziemniaków. Duszony szpinak z ciecierzycą to danie inspirowane kuchnią hiszpańską: tam jest serwowane jako tapas, czyli jedna z kultowych hiszpańskich przystawek.
Jak zrobić szpinak z ciecierzycą?
W przepisie podaję proporcje na cztery bardzo solidne porcje. Aby je uszykować, trzeba mieć dużą patelnię lub wykorzystać duży, szeroki rondel (to głównie za sprawą szpinaku, który początkowo ma dużą objętość). Oczywiście możesz ugotować szpinak z ciecierzycą z połowy składników.
Proporcje oliwy i wody są orientacyjne: danie nie powinno być zbyt suche, jeśli widzisz, że płynu jest za mało, możesz dodać nieco więcej oliwy lub nieco więcej wody. Jeśli jesteś fanem pikantnych smaków, dodaj do smażenia także ostrą paprykę (w ilości według uznania). Można też zwiększyć ilość czosnku.
Przepis: Szpinak z ciecierzycą
Pyszne i sycące danie z patelni.
- Kategoria
 - Danie główne
 - Rodzaj kuchni
 - Hiszpańska
 - Czas przygotowania
 - 5 min.
 - Czas gotowania
 - 10 min.
 - Liczba porcji
 - 4
 - Liczba kalorii
 - 725 w każdej porcji
 
Składniki
- 3 puszki cieciorki
 - 250 g szpinaku
 - 8 ząbków czosnku
 - 1/4 szklanki oliwy
 - 1/2 szklanki wody
 - 3 łyżki słodkiej papryki
 - sól
 
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówCzosnek obierz i drobno posiekaj. Wrzuć na rozgrzaną oliwę, smaż krótko, dodaj paprykę i wymieszaj.
 - Robienie daniaDodaj szpinak, wymieszaj i wlej wodę. Gotuj ok. 3-5 minut, dodaj ciecierzycę i gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw solą do smaku.
 
Inne pomysły na szpinak z ciecierzycą
Szpinak z ciecierzycą to danie, które moim zdaniem nie potrzebuje już żadnych dodatków: jest idealne samo w sobie. W Hiszpanii dodaje się do niego często także rozgrzewający kumin i zakwasza całość odrobiną soku z cytryny lub octem jabłkowym. Warto więc eksperymentować i szukać swojej idealnej wersji.
Zadeklarowani mięsożercy mogą dodać tu odrobinę dobrej, wędzonej szynki czy boczku: pokrojoną w drobną kostkę wędlinę należy przesmażyć na początku, a dopiero potem dodać czosnek, paprykę i pozostałe składniki.
Czytaj też:
Smażę plasterki i zalewam tą masą. Pokochasz ten szybki obiad rodem z HiszpaniiCzytaj też:
Wrzuć kiełbasę na patelnię i dodaj makaron. Szybkie i sycące danie na ciepło
