Kotlety mielone to popularna potrawa polskiej kuchni. Robi się je prosto i szybko, a są smaczne i pożywne. Ja mam na nie swój niezawodny sposób. Dorzucam do mięsa posiekany dodatek, a danie zyskuje na smaku, aromacie i soczystości. Tym kotletom z pewnością nikt się nie oprze.
Z jakiego mięsa zrobić kotlety mielone?
Na kotlety mielone szczególnie poleca się mięso wieprzowe. To dlatego, że zawiera ono sporo tłuszczu, który z kolei wpływa na soczystość mięsnej masy. Najlepiej sprawdza się mielona łopatka oraz karkówka wieprzowa. Kotlety z mielonej szynki wychodzą zwykle twarde i suche, bo mięso to zawiera stosunkowo niedużo tłuszczu. Ja jednak dzięki aromatycznemu dodatkowi, dam radę zrobić soczyste kotlety nawet z tego nieco chudszego mięsa.
Jak zrobić soczyste kotlety mielone?
By kotlety mielone wyszły soczyste, używa się nie tylko tłustawego mięsa, ale też łączy się je z namoczoną i odciśniętą bułką. Gdy jednak mięso jest nieco chudsze, warto dorzucić jeden aromatyczny dodatek. Jest to pokrojony w drobną kostkę boczek wędzony. Podsmażam go lekko na patelni razem z cebulą i po przestudzeniu łączę z mięsną masą. Po usmażeniu kotlety wychodzą soczyste, pełne smaku i aromatu.
Przepis: Kotlety mielone z boczkiem
Aromatyczne, soczyste kotlety mielone z dodatkiem wędzonego boczku
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 460 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mięsa mielonego np. z szynki wieprzowej czy wieprzowo-wołowego
- 100 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
- 3 łyżki mleka lub wody
- sól, pieprz
- majeranek
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Podsmażanie składnikóBoczek pokrój w drobną kostkę, podsmaż na suchej patelni, aż wytopi się tłuszcz. Dodaj posiekaną cebulę i smaż razem, aż się zeszkli. Ostudź.
- Wyrabianie masyDo miski włóż mięso mielone, wbij jajko, dodaj namoczoną i odciśniętą bułkę tartą, przyprawy, musztardę oraz boczek z cebulą. Dokładnie wyrób ręką, aż składniki się połączą.
- Formowanie i smażenieZ mięsnej masy uformuj kształtne kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce. Kotlety smaż na średnio rozgrzanym oleju po ok. 4 minuty z każdej strony.
Wskazówka: Boczku nie należy rumienić zbyt mocno, bo wtedy jego kawałki będą twarde i wyczuwalne w mięsnej masie.
Inny sposób na kotlety mielone z aromatycznym dodatkiem
Kotlety mielone z wędzonym boczkiem można też zrobić nieco inaczej. Potrzebne tu będą długie, cienkie plasterki tej wędzonki. Owija się nimi uformowane kotlety. Boczek zastępuje więc tartą bułkę i tak, jak i ona, również dodaje kotletom chrupkości. Doskonale rumieni się bowiem w czasie smażenia, przy okazji dodając potrawie niepowtarzalnego aromatu.
Czytaj też:
Chrupiące, soczyste kotlety robię z tanich składników. Choć nie zawierają mięsa, każdy je lubiCzytaj też:
W każdy kotlet wciskam małą kostkę. Mielone wychodzą soczyste nawet z chudego mięsa