Na cieście kładę mięso mielone i ściskam brzegi. Tak powstają pierożki, które moja rodzina uwielbia

Na cieście kładę mięso mielone i ściskam brzegi. Tak powstają pierożki, które moja rodzina uwielbia

Dodano: 
Przygotowanie pierożków z mięsem
Przygotowanie pierożków z mięsem Źródło: Shutterstock / aladin2017
Pierogi kocha cała moja rodzina. W tradycyjnym polskim wydaniu są jednak duże i zbyt szybko znikają ze stołu. Coraz częściej podaję więc drobną wersję turecką. Receptura jest prosta, a efekt zachwyca.

Każdy region świata ma swoje pierożki, więc trudno się nimi znudzić. Manti to wersja turecka, rozpowszechniona też w pobliskich państwach. Delikatne ciasto z mięsnym farszem rozpieszcza podniebienie, zwłaszcza z odpowiednią okrasą. Podane w śmietanie, sosie pomidorowym, czosnkowym czy bulionie to wyjątkowa uczta. Równie dobrze można jednak polać je smażoną cebulką.

Jak zrobić pierożki z mięsem mielonym po turecku?

Sekretem sukcesu jest cienkie ciasto, które rozpływa się w ustach. Wałkuje się je, porcjuje i nakłada mielone mięso wołowe lub jagnięce z siekaną cebulą, po czym zlepia w charakterystyczny sposób. Z kwadratów robi się „gwiazdki”, łapiąc za wszystkie rogi i sklejając ciasto wzdłuż brzegów. Podobny kształt uzyskuje się z wyciętych kółek, łącząc ze sobą cztery punkty na obwodzie krążków. Dalej jest już całkiem prosto. Pierożki wrzuca się na wrzątek i gotuje.

Przepis: Tureckie pierożki manti

Drobne pierożki nadziewane mielonym mięsem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Turecka
Czas przygotowania
55 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
60
Liczba kalorii
36 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 120 ml gorącej wody
  • 2 łyżki oliwy extra virgin

Na nadzienie:

  • 300 g mielonego mięsa
  • 1 mała cebula
  • 1 mały ziemniak
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie ciastaPrzesiej mąkę i połącz z solą. Ubij jajko i dodaj wraz z wodą do mąki, dolewając też oliwę. Połącz rękami ciasto i wyrabiaj przez 3-4 minuty, aż będzie gładkie, zwarte i elastyczne. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut, by odpoczęło.
  2. Robienie farszuPosiekaj cebulę i pokrój ziemniaka na drobne kawałki. Połącz z mięsem, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj masę.
  3. Lepienie pierogówPotnij ciasto na 3 części, zrób kulki i zawiń dwie w wilgotną ściereczkę. Trzecią rozwałkuj cienko na blacie oprószonym mąką. Używając małej szklanki wykrój krążki. Na każdy nałóż po niecałej łyżce nadzienia i ściśnij brzegi, zlepiając je w „gwiazdkę”. Możesz też złożyć placuszek na pół i uformować zwykłe pierogi.
  4. GotowanieW dużym garnki zagotuj osoloną wodę, zmniejsz ogień i wrzucaj partiami pierożki. Trzymaj je po 15-20 minut, po czym wyjmuj cedzakiem. Osączone polej oliwą i wymieszaj, by nie sklejały się ze sobą.

Czym nadziać pierożki?

Sprawdzi się każdy rodzaj mięsa, w tym kurczak i indyk, choć wtedy warto dołożyć odrobinę masła. Danie wychodzi również z nadzieniem roślinnym, np. rozdrobnionym i obsmażonym tofu czy bezmięsnym „mielonym” ze sklepu. Farsz można wzbogacić o drobno posiekane, niezbyt wodniste dodatki. Oprócz cebuli i ziemniaków to także posiekana natka pietruszki czy kawałki marchewki.

Pierożki manti z piekarnika

To danie można również piec, choć popularny jest jeszcze inny sposób przygotowania. Pierożki najpierw układa się na blasze wyłożonej pergaminem i podpieka w temperaturze 180 stopni przez 8-10 minut. Gdy zaczną robić się złote, trzeba je wyciągnąć i ostudzić. Wtedy już wrzuca się je do gorącej wody, ale na krótszy czas niż w standardowym przepisie, bo tylko na 8-10 minut. To również dobry moment, by zamrozić danie. Wstępna obróbka w piekarniku sprawia, że jest bardziej smakowite.

Czytaj też:
Moje pierożki a la pizza smakują na ciepło i zimno. Na majówkę naszykuję ich dwie blachy
Czytaj też:
Tych pierożków nie je się widelcem, a ich wnętrze zachwyca soczystością . Poznaj przepis na chinkali