Każdy region świata ma swoje pierożki, więc trudno się nimi znudzić. Manti to wersja turecka, rozpowszechniona też w pobliskich państwach. Delikatne ciasto z mięsnym farszem rozpieszcza podniebienie, zwłaszcza z odpowiednią okrasą. Podane w śmietanie, sosie pomidorowym, czosnkowym czy bulionie to wyjątkowa uczta. Równie dobrze można jednak polać je smażoną cebulką.
Jak zrobić pierożki z mięsem mielonym po turecku?
Sekretem sukcesu jest cienkie ciasto, które rozpływa się w ustach. Wałkuje się je, porcjuje i nakłada mielone mięso wołowe lub jagnięce z siekaną cebulą, po czym zlepia w charakterystyczny sposób. Z kwadratów robi się „gwiazdki”, łapiąc za wszystkie rogi i sklejając ciasto wzdłuż brzegów. Podobny kształt uzyskuje się z wyciętych kółek, łącząc ze sobą cztery punkty na obwodzie krążków. Dalej jest już całkiem prosto. Pierożki wrzuca się na wrzątek i gotuje.
Przepis: Tureckie pierożki manti
Drobne pierożki nadziewane mielonym mięsem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Turecka
- Czas przygotowania
- 55 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 60
- Liczba kalorii
- 36 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 120 ml gorącej wody
- 2 łyżki oliwy extra virgin
Na nadzienie:
- 300 g mielonego mięsa
- 1 mała cebula
- 1 mały ziemniak
- 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Mieszanie ciastaPrzesiej mąkę i połącz z solą. Ubij jajko i dodaj wraz z wodą do mąki, dolewając też oliwę. Połącz rękami ciasto i wyrabiaj przez 3-4 minuty, aż będzie gładkie, zwarte i elastyczne. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut, by odpoczęło.
- Robienie farszuPosiekaj cebulę i pokrój ziemniaka na drobne kawałki. Połącz z mięsem, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj masę.
- Lepienie pierogówPotnij ciasto na 3 części, zrób kulki i zawiń dwie w wilgotną ściereczkę. Trzecią rozwałkuj cienko na blacie oprószonym mąką. Używając małej szklanki wykrój krążki. Na każdy nałóż po niecałej łyżce nadzienia i ściśnij brzegi, zlepiając je w „gwiazdkę”. Możesz też złożyć placuszek na pół i uformować zwykłe pierogi.
- GotowanieW dużym garnki zagotuj osoloną wodę, zmniejsz ogień i wrzucaj partiami pierożki. Trzymaj je po 15-20 minut, po czym wyjmuj cedzakiem. Osączone polej oliwą i wymieszaj, by nie sklejały się ze sobą.
Czym nadziać pierożki?
Sprawdzi się każdy rodzaj mięsa, w tym kurczak i indyk, choć wtedy warto dołożyć odrobinę masła. Danie wychodzi również z nadzieniem roślinnym, np. rozdrobnionym i obsmażonym tofu czy bezmięsnym „mielonym” ze sklepu. Farsz można wzbogacić o drobno posiekane, niezbyt wodniste dodatki. Oprócz cebuli i ziemniaków to także posiekana natka pietruszki czy kawałki marchewki.
Pierożki manti z piekarnika
To danie można również piec, choć popularny jest jeszcze inny sposób przygotowania. Pierożki najpierw układa się na blasze wyłożonej pergaminem i podpieka w temperaturze 180 stopni przez 8-10 minut. Gdy zaczną robić się złote, trzeba je wyciągnąć i ostudzić. Wtedy już wrzuca się je do gorącej wody, ale na krótszy czas niż w standardowym przepisie, bo tylko na 8-10 minut. To również dobry moment, by zamrozić danie. Wstępna obróbka w piekarniku sprawia, że jest bardziej smakowite.
Czytaj też:
Moje pierożki a la pizza smakują na ciepło i zimno. Na majówkę naszykuję ich dwie blachyCzytaj też:
Tych pierożków nie je się widelcem, a ich wnętrze zachwyca soczystością . Poznaj przepis na chinkali